NEA

Γ. Σουρβίνος: Στο τέλος του μήνα τα συμπεράσματα για την επίδραση της Όμικρον

Γ. Σουρβίνος: Στο τέλος του μήνα τα συμπεράσματα για την επίδραση της Όμικρον

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κάνει ένα peak η πανδημία και αμέσως μετά θα αρχίσει η καθοδική πορεία του τωρινού κύματος, πολύ συντομότερα από ότι με τις προηγούμενες παραλλαγές, εκτιμά με δηλώσεις του στο DailyPharmaNews ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ κ. Γιώργος Σουρβίνος.

Στο ερώτημα για το αν τελικά είναι ήπια η Όμικρον, απαντά ότι κανείς δεν μπορεί ακόμη να αποφανθεί για τη βαρύτητα της νοσηρότητας που προκαλεί η παραλλαγή αυτή στον ελληνικό τουλάχιστον πληθυσμό, γιατί όπως λέει χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. «Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα καταγραφής των στελεχών, με τα οποία έχουν μολυνθεί ασθενείς, οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία. Το πρόγραμμα αυτό διεξάγεται σε πέντε εργαστήρια αναφοράς, (σσ σε ΚΕΔΥ, Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας στο Παν Κρήτης, Θεσσαλονίκη ΑΠΘ, Παν. Πατρών, Ιατρ. Σχολή Θεσσαλίας) στα οποία στέλνονται τα δείγματα των ασθενών από τα Νοσοκομεία προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα στελέχη κάθε νοσηλευόμενου, αν είναι Όμικρον ή Δέλτα και να γίνουν κλινικές συσχετίσεις με αυτά. Δηλαδή να ελεγχθεί η βαρύτητα νοσηρότητας, η ανάγκη διασωλήνωσης, ο χρόνος νοσηλείας».

Σύμφωνα με τον καθηγητή το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου και είναι ακόμα νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, τα οποία όμως αναμένουν οι επιστήμονες έως το τέλος του μήνα, κι ενώ ήδη οι εισαγωγές με Όμικρον παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Για το σούπερ εμβόλιο που θα καταπολεμά όλες τις μεταλλάξεις στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο Δρ. Φάουτσι, χαρακτηρίζοντας επείγουσα την ανάγκη δημιουργίας του, ο καθηγητής Σουρβίνος αναφέρει ότι κάτι τέτοιο είναι τεχνικά πάρα πολύ δύσκολο, γιατί όπως εξηγεί, οι μεταλλάξεις που προκύπτουν στο μόριο της ακίδας, είναι μη προβλέψιμες. «Εδώ για τη γρίπη γίνονται τέτοιου είδους προσπάθειες για το superflu εμβόλιο και ακόμη έχουν παραμείνει προσπάθειες σε εργαστήρια της Αμερικής και της Ασίας».