NEA

Ελίζα Γκορόγια (Θετική Φωνή): Υπήρξε πάγιο αίτημά μας η αποσύνδεση του σεξουαλικού προσανατολισμού από τα κριτήρια αιμοδοσίας

Ελίζα Γκορόγια (Θετική Φωνή): Υπήρξε πάγιο αίτημά μας η αποσύνδεση του σεξουαλικού προσανατολισμού από τα κριτήρια αιμοδοσίας

Την πρόσφατη αναθεώρηση του Εντύπου Αιμοδοσίας χαιρετίζει η Θετική Φωνή, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, και ειδικότερα την αποσύνδεση του σεξουαλικού προσανατολισμού από τα κριτήρια που πρέπει να πρέπει να πληρούν τα υποψήφια άτομα.

«Η κατάργηση αυτής της πρόβλεψης και ο εκσυγχρονισμός του εντύπου αποτελούν για χρόνια αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και δική μας», αναφέρει ανακοίνωση της Θετικής Φωνής.

Με την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του περιεχομένου του νέου εντύπου αιμοδοσίας, καταργείται ο αναχρονιστικός οριζόντιος αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων (gay) και αμφιφυλόφιλων (bisexual) ατόμων.

Στο DailyPharmaNews, μίλησε η Ελίζα Γκορόγια, υπεύθυνη Διεκδίκησης και επικοινωνίας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «Υπήρξε πάγιο αίτημά μας ο εκσυγχρονισμός του εντύπου αιμοδοσίας, από τη στιγμή που συνδέεται με μία αναχρονιστική προσέγγιση που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μεθόδους και σχετίζεται με έναν πανικό γύρω από την οροθετικότητα και μία στιγματιστική / μη λειτουργική πρακτική, καθώς κρίνει την καταλληλότητα βάσει αυτού που ένα άτομο είναι και όχι βάσει των πραγματικών περιστατικών υψηλού κινδύνου και το ιστορικό ενός ατόμου».

Αποκλειόταν όποιο άτομο «είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977»

Η περιβόητη διατύπωση που τώρα καταργείται, εμμέσως, παρουσίαζε τις ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές σχέσεις, και μάλιστα «έστω και μία […] από το 1977» ως κάτι το οποίο διαχρονικά μεταβάλλει ένα άτομο από χαμηλού-ρίσκου σε δια βίου πιθανώς μεταδοτικό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Θετική Φωνή.

«H ιστορική καθυστέρηση στην επανεξέταση των σχετικών περιορισμών σε διάφορες χώρες φωτογραφίζει έναν ηθικό πανικό σε σχέση με την ομοφυλοφιλία και χαιρόμαστε που μπορούμε να πούμε πως η χώρα μας δεν είναι πλέον μία από αυτές».

Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Όπως μας ανέφερε η Ελίζα Γκορόγια, ανάλογοι περιορισμοί διαφέρουν από χώρα σε χώρα και σε ορισμένα κράτη, η πρακτική του προστατευμένου σεξ ή οι περίοδοι αποχής δεν λαμβάνονται υπόψη. Όσον αφορά την αιμοδοσία, ανέφερε ως παράδειγμα πως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) επιβάλλει περίοδο αναβολής τριών μηνών για τους ομοφυλόφιλους άνδρες και τις γυναίκες σεξουαλικές συντρόφους ομοφυλόφιλων ανδρών. Στον Καναδά, η περίοδος αναβολής για τους ομοφυλόφιλους άνδρες αιμοδότες μειώθηκε σε 3 μήνες τον Ιούνιο του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) -ως επιστημονικός/διοικητικός φορέας της ιατρικής των μεταγγίσεων στην Ελλάδα- ελέγχει κάθε μονάδα αίματος για HIV, Hπατίτιδα B, Hπατίτιδα C, HTLV (Τ-λεμφοτρόπος ιός τύπου 1) και Σύφιλη εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας μεταγγίσεις.

«Σχετικά με το νέο έντυπο, κρίνουμε πως ο χρονικός περιορισμός των 12 μηνών από τη συμπεριφορά υψηλού κινδύνου αποτελεί μία επιφυλακτική προσέγγιση, καθώς για παράδειγμα, η περίοδος ανάμεσα στην πιθανή έκθεση στον ιό του HIV και της δυνατότητας εντοπισμού του στο αίμα με μοριακό έλεγχο συνήθως δεν ξεπερνάει τις 10-33 μέρες», σχολιάζουν οι εκπρόσωποι της Θετικής Φωνής και προσθέτουν:

«Γνωρίζουμε, λοιπόν, σήμερα πως η καταλληλότητα των αιμοδοτών/τριών οφείλει να στηρίζεται στην αξιολόγηση των πραγματικών συνθηκών και τα περιστατικά υψηλού κινδύνου μέσα στο μικρό αυτό χρονικό περιθώριο ρίσκου – σε αυτά που ένα άτομο “κάνει” και όχι “είναι”».

Περαιτέρω, ο οριζόντιος αποκλεισμός ατόμων από την αιμοδοσία βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού -και όχι βάσει της σεξουαλικής ή άλλης συμπεριφοράς- όχι μόνο στιγμάτιζε ήδη ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά δημιουργούσε την ψευδαίσθηση πως ο ιός του ΗΙV αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, κι απέτρεπε τον ευρύτερο πληθυσμό να αξιολογήσει το ρίσκο πριν την αιμοδοσία αλλά και εμμέσως να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης και να εξετάζεται τακτικά.

«Ο εκσυγχρονισμός του εντύπου δεν έχει μόνο συμβολική κι ουσιαστική σημασία για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά και για τις ανάγκες του συστήματος αιμοδοσίας και των ασθενών που εξυπηρετούνται από αυτές».

Τέλος, ο Σύλλογος σημειώνει πως δυστυχώς το λανθασμένο σκεπτικό πίσω από τον αποκλεισμό δεν απαντάται μόνο στο παλιό έντυπο αιμοδοσίας αλλά και σε σχολικά εγχειρίδια (βλ. “Υγιεινή Μικροβιολογία” της Γ Λυκείου των Ε.Π.Α.Λ) όπου η “Διάδοση της ομοφυλοφιλίας” περιγράφεται ως παράγοντας συχνότητας των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων κι επιχειρείται και πάλι η ταύτιση του ρίσκου μετάδοσης με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. «Με αφορμή τη θετική εξέλιξη σχετικά με το έντυπο αιμοδοσίας, επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για την αναθεώρησή τους», τονίζουν οι εκπρόσωποι της Θετικής Φωνής.

Κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο πρέπει να εξετάζεται τακτικά

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί με κάθε ευκαιρία πως κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο πρέπει να εξετάζεται τακτικά και να τονιστεί η σημασία της διάδοσης των ασφαλέστερων πρακτικών, της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Το κοινό μπορεί να πληροφορηθεί πού μπορεί να εξεταστεί δωρεάν και να ενημερωθεί για οποιαδήποτε άλλη ανησυχία σε σχέση με τον ΗΙV, στη γραμμή του EOΔΥ 210 7222222.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορείτε να εξεταστεί στις δομές της Θετικής Φωνής MyCheckPoint:
https://booking.mycheckpoint.gr