NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας.

  • Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ έδωσε διευκρινίσεις για το τι ισχύει με το πρόστιμο των μη εμβολιασμένων άνω των 60 ετών. Σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τους άνω των 60, έκρινε πως το μέτρο είχε αποτελεσματικότητα, καθώς από τους 550.000 μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας οι μισοί περίπου έχουν πλέον εμβολιαστεί.
  • Διευκρινίσεις για την χορήγηση των αντιικών χαπιών για τον κορωνοϊό έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, τα χάποια θα χορηγούνται στις ίδιες κατηγορίες ανθρώπων που χορηγούνται τα μονοκλωνικά, με εξαίρεση τις γυναίκες που είναι σε κύηση.
  • Στη δήλωση που είχε κάνει στη Βουλή για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ και είχε προκαλέσει τη δριμύτατη κριτική από πλευράς αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «η δήλωση, όπως ερμηνεύθηκε, θα έπρεπε να είναι καλύτερα διατυπωμένη».
  • «Είναι πρόωρο να πούμε πότε θα πάμε στην άρση των μέτρων προστασίας από την πανδημία, αλλά δεν θα διαρκέσουν για πολύ ακόμη», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
  • Τα βήματα για την έξοδο της διεθνούς κοινότητας από την πανδημία του κορονοϊού αναλύει ο Γερμανός ιολόγος-επιδημιολόγος και πρώην μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κλάους Στερ αναφέροντας ότι «Εάν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμφανίζει ήπια συμπτώματα, είναι ασυμπτωματικό κι έχει αναπτύξει αντισώματα, η αποκαλούμενη "καραντίνα εντοπισμού επαφής" των κρουσμάτων καθίσταται άσκοπη», και προσθέτει: «Η καλύτερη έξοδος από την πανδημία θα ήταν πρώτα να εμβολιαστείτε κατά της νόσου Covid και εν συνεχεία να μολυνθείτε». Στο «πακέτο» θα υπάρχει τότε αυτό που λέμε μακροχρόνια ανοσολογική προστασία».
  • Στην αποτροπή της μεγαλύτερης διασποράς του κορονοϊού από μαθητές στην κοινωνία, λόγω του πρόσφατου μαζικού ελέγχου τους, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη με θέμα την τηλεκπαίδευση στα σχολεία. Όπως είπε η κ. Κεραμέως, αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ο μαζικότερος έλεγχος στα σχολεία, με τρεις αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους σε 1,6 εκατομμύρια μαθητές. «Εάν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ανοίξουν τα σχολεία, αυτά τα 31.000 εν δυνάμει κρούσματα θα «κυκλοφορούσαν ανέμελα, χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι εν δυνάμει φορείς».