ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κινήσεις ενίσχυσης των φαρμακείων από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Κινήσεις ενίσχυσης των φαρμακείων από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Η ερώτηση που τέθηκε στον κ. Απόστολο Βαλτά, πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατά τη διάρκεια της προ ημερών παρουσίας του στο Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Antenna για το εάν θα έπρεπε τις αργίες να λειτουργούν περισσότερα φαρμακεία δημιούργησε ανησυχία σε φαρμακοποιούς που εκφράστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την πιθανότητα κάποιοι να αρχίσουν να ασκούν πιέσεις για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

Ωστόσο φαίνεται ότι αυτή η ανησυχία δεν έχει στέρεο έδαφος όσο κι εάν πράγματι ορισμένοι μπορεί να εξυπηρετούνταν από το άνοιγμα μίας τέτοιας κουβέντας.

Ο κ. Βαλτάς άλλωστε φρόντισε άμεσα να ξεκαθαρίσει τα πράγματα εξηγώντας στη δημοσιογράφο που έθεσε το ερώτημα ότι «μία εφημερία ή μία διανυκτέρευση είναι προγραμματισμένη εδώ και πάρα πολύ καιρό μέσω καταστάσεων που αποστέλλονται στις αντίστοιχες υπηρεσίες και οι φαρμακοποιοί προγραμματίζουν με αυτόν τον τρόπο πότε διανυκτερεύουν και πότε διημερεύουν. Είναι κάτι δύσκολο ξαφνικά να ξαναγίνει επαναπροσδιορισμός μιας τέτοιας κατάστασης. Μην ξεχνάτε όμως ότι το θέμα και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι λόγω των rapid tests».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κάλεσε τον κόσμο να σκεφτεί πως θα ήταν τα πράγματα εάν δεν υπήρχε αυτό το καλά απλωμένο δίκτυο των φαρμακείων σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί όλος αυτός ο κόσμος με τα self tests, τα rapid tests, τo κλείσιμο των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, από τον φαρμακοποιό που παράλληλα έχει να κάνει τη βασική του δουλειά, το φάρμακο. «Φανταστείτε όμως και κάτι άλλο. Να μην υπήρχαν και τα φαρμακεία τα οποία να κάνουν rapid tests ή να μην είχε δοθεί η δυνατότητα στα φαρμακεία να κάνουν rapid tests. Φανταστείτε τότε πόσο το πρόβλημα θα ήταν χειρότερο. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι τα φαρμακεία, ειδικά τα εφημερεύοντα βρίσκονται στα όριά τους… δεν είναι το γεγονός ότι ο ρόλος τους είναι να χορηγούν φάρμακα μέσω συνταγής και πρέπει να κάνουν να κάνουν αυτό πρώτα. Έχουμε και τα rapid, έχουμε και τα self tests, έχουμε και τα ραντεβού. Η καθημερινότητά μας έχει επιδεινωθεί αλλά εμείς έχουμε αποδείξει ότι και ψύχραιμοι είμαστε και μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις διότι ο πολίτης πρέπει να εξυπηρετηθεί, το έχει ανάγκη. Με νηφαλιότητα και με την επιστημονικότητα που δείχνει ο φαρμακοποιός».

Στην προσπάθεια της πάντως η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να βοηθήσει τους φαρμακοποιούς που πράγματι πιέζονται από τη συσσώρευση τέτοιου όγκου εργασίας λόγω της συμμετοχής τους στην προσπάθεια καλύτερου ελέγχου της πανδημίας ήδη βρίσκεται σε μία φάση επικοινωνίας με τον ΟΑΕΔ ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης των φαρμακοποιών σε επιδοτούμενα προγράμματα για φαρμακεία και να προσλάβουν υπαλλήλους. Προγράμματα επιχορηγούμενα από το κράτος που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες και στη συνέχεια να κρατήσουν τους υπαλλήλους.