NEA

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας Αλτσχάιμερ στο ΠΑΓΝΗ από την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας Αλτσχάιμερ στο ΠΑΓΝΗ από την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη

Στο Ηράκλειο για τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, βρίσκεται η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη. Η κ. Ράπτη παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων και εξήγησε ότι το Κέντρο, που -πέρα από την αξιολόγηση διαταραχών μνήμης- θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί για κάποιες ώρες της ημέρας, ασθενείς που θα μπορούν σε αυτό το χώρο να κάνουν δραστηριότητες για νοητική ενδυνάμωση και ψυχοκοινωνική στήριξη, αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των δομών, αλλά και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών σε άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Η κ. Ράπτη εξέφρασε τη χαρά της για το Κέντρο, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια εξωνοσοκομειακή δομή του ΠΑΓΝΗ που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης σε συνδυασμό με την κτιριακή υποδομή που παρέχεται από το Υπουργείο Υγείας.

Το έμψυχο δυναμικό θα δώσει βοήθεια σε πάνω από 950 οικογένειες και στους ασθενείς με άνοια. Θα λειτουργεί καθημερινά και για διάγνωση, για θεραπευτική αγωγή αλλά και υποστήριξη των οικογενειών ατόμων που πάσχουν από άνοια».

Η υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε και την πρωτοβουλία ενίσχυσης της κινητής μονάδας ψυχιατρικής, με περισσότερο προσωπικό.

«Θα περιοδεύει με πρόσθετο επιστημονικό προσωπικό. Θα έχει ψυχίατρο, ψυχολόγο αλλά και παιδοψυχολόγο και θα βοηθάει στον τόπο κατοικίας των ανθρώπων, που δεν θα χρειάζεται να μετακινούνται από τα χωριά τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εκείνους» είπε η κ. Ράπτη που εστίασε και στην ανάγκη στήριξης των παιδιών που έχουν πιεστεί μέσα στην πανδημία, αλλά και των παιδιών που βίωσαν τον σεισμό και τις συνέπειες του στο Αρκαλοχώρι.

Στην τελετή εγκαινίων παρόντες ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Μαξιμος Σενετάκης, η Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, ο περιφερειάρχης και τοπικοί φορείς. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ