NEA

Γκ. Μαγιορκίνης: Μας ανησυχεί η Όμικρον γιατί ανεβαίνει αργά στις μεγαλύτερες ηλικίες

Γκ. Μαγιορκίνης: Μας ανησυχεί η Όμικρον γιατί ανεβαίνει αργά στις μεγαλύτερες ηλικίες

Ελπίζουμε να είμαστε στο τέλος ή στην αρχή του τέλους

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Τα δεδομένα για την Όμικρον δεν φαίνεται ακόμη να είναι καταληκτικά, παρά το γεγονός ότι κινείται σε «ταχύτητες φωτός», όπως άλλωστε αποτυπώνεται σε όλα τα μοντέλα και τις μεθοδολογίες των ειδικών που επιχειρούν την πλήρη αποκωδικοποίηση της πορείας της. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι επιστήμονες που υποστηρίζουν αυτή τη θέση, τηρώντας επιφυλάξεις για την εξέλιξη των πραγμάτων. «Τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πως θα κινηθεί η Όμικρον και στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι ήδη τα κρούσματα στις νεότερες ηλικίες είναι λιγότερα. Έχει επέλθει πτώση, ωστόσο αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι ανεβαίνει αργά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η μέση ηλικία έπεσε δραματικά, αλλά έχει αρχίσει και ξανανεβαίνει. Είναι μία κατάσταση δυναμική και ελπίζουμε να είμαστε στο τέλος της ή τουλάχιστον στην αρχή του τέλους». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, στο πλαίσιο Webinar για τη Δημόσια Υγεία με θέμα «Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον», που διοργανώθηκε από το ΕΚΠΑ. Η Όμικρον ήρθε για να αλλάξει την επιδημία δραματικά. Έχουμε φτάσει να καταγράφονται και πέρα από τρία εκατ. κρούσματα ανά ημέρα. Το κύμα της είναι μαζικό, ωστόσο οι θάνατοι δεν βλέπουμε να έχουν ανέβει, είπε το μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο κύμα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία σταθεροποίηση στους θανάτους. Η Όμικρον αφορά έως και το 90% των κρουσμάτων, βάσει των στοιχείων που αναλύει το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής. Γύρω στο 50% υπολογίζουμε ότι είναι οι εισαγωγές με αυτή τη μετάλλαξη. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν έχουν παγιωθεί και βρίσκονται υπό εξέλιξη. Το βασικό στοιχείο της Όμικρον είναι ένα οξύαιχμο κύμα, όπου ο χρόνος από τη μόλυνση στη μετάδοση είναι μικρότερος και είμαστε σίγουροι πλέον για αυτό. Είμαστε σε μία φάση που βλέπουμε τη συρρίνωση. Δεν ξέρουμε αν θα πέσει και θα παραμείνει η πτώση, ή θα φτάσει σε ένα ενδιάμεσο πλατό».

Δεν μεταδίδεται με την ιλλιγιώδη ταχύτητα της Ιλαράς

Με την Όμικρον έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό ασυμπτωματικών, κάτι που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τεράστια μετάδοση της παραλλαγής αυτής, που παρατηρούμε σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει φτάσει να μεταδίδεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα όπως η Ιλαρά, παρόλο που κάποιοι το υποστηρίζουν «Θεωρητικά υπάρχει και άλλο περιθώριο. Ωστόσο μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από τα αρχικά στελέχη. Όσον αφορά τη νοσηρότητα αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε να εξελίσσεται γραμμικά. Η Δέλτα ήταν πιο νοσηρή από τις προηγούμενες και η Όμικρον έχει χαμηλότερη νοσηρότητα». Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ακόμη ότι οι κλινικοί ιολόγοι παρακολουθούν από το 2003 το θέμα των κορονοϊών και η παρούσα πανδημία ήταν κάτι που περιμένανε αργά ή γρήγορα να συμβεί.

Σταθεροποίηση και μάλλον περαιτέρω ύφεση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Για συρρίκνωση της πανδημίας πάντως μίλησε στο ίδιο webinar και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, φαίνεται να υπάρχει μία σταθεροποίηση και μάλλον μικρή ύφεση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Πράγμα το οποίο σημαίνει όπως εξήγησε, ότι μπορεί να δούμε αυτή την εβδομάδα περαιτέρω ύφεση. Η μεγάλη και τεράστια διάδοση που συνέβη τις ημέρες των Χριστουγέννων από την 23η έως και την 27η Δεκεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη διάδοση σε μεγάλο ποσοστό, τόσο της Όμικρον όσο και της Δέλτα, ανέφερε ο καθηγητής. Στη συνέχεια όπως ανέλυσε, φαίνεται καθαρά ότι από την 30η Δεκεμβρίου επικρατεί καθολικά η Όμικρον και συνεχίζεται η μείωση της Δέλτα. Ενώ η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής ξεκίνησε ουσιαστικά μετά την 20η Δεκεμβρίου, τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν από την κλινική επιτήρηση μετά την 26η Δεκεμβρίου. «Έως τις 15 Δεκεμβρίου το στέλεχος Δέλτα επικρατούσε σε ποσοστό πάνω από 99%. Στα δείγματα 16 έως 26 Δεκεμβρίου είχαμε φτάσει σε ένα ποσοστό 34%του στελέχους Όμικρον, ενώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα, την Πρωτοχρονιά, η Όμικρον, έφτασε σε ποσοστό 87%. Από κει και πέρα φαίνεται ότι στα επόμενα δείγματα η Όμικρον έχει φτάσει περίπου στο 95%, με τη Δέλτα να παραμένει στο 5% στα δείγματα των λυμάτων, σημειώνοντας μία πολύ αργή μείωση».