NEA

Καπραβέλος: Χάνονται άδικα ζωές λόγω και της έλλειψης προσωπικού

Καπραβέλος: Χάνονται άδικα ζωές λόγω και της έλλειψης προσωπικού

Αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό νεκρών στη χώρα μας, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος και τον συνέδεσε με την κακή οργάνωση του ΕΣΥ.

«Χάνονται άδικα ζωές γιατί η νόσος αυτή μπορούσε να προβλεφθεί και να είχαμε καλύτερη οργάνωση στο ΕΣΥ», επεσήμανε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN.
«Έχουμε αυξήσει τις κλίνες αλλά δεν έχουμε προσωπικό να στελεχώνει τις ΜΕΘ. Οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Η θνητότητα αυξάνει με το λειψό προσωπικό στα νοσοκομεία».

Τόνισε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις λειτουργίας για τις ΜΕΘ και χάθηκαν άδικα άνθρωποι γιατί όπως είπε «δεν είχαμε προσωπικό να τους βοηθήσει»

 

Οι διασωληνώσεις εντός και εκτός ΜΕΘ

Σχολίασε τις περιπτώσεις διασωληνώσεων ασθενών εκτός ΜΕΘ αλλά και εντός ΜΕΘ που δεν έχουν στελεχωθεί, με τους ασθενείς να δίνουν μάχη για τη ζωή «χωρίς να έχουν δίπλα τους το κατάλληλο προσωπικό».
«Πώς να μην αυξηθεί ο αριθμός θανάτων;», ήταν το κρίσιμο ερώτημα που έθεσε.

Ανάφερε, επιπλέον, το χαρακτηριστικό παράδειγμα της 18κλινης ΜΕΘ στο Παπανικολάου, που έγινε με δωρεά και ακόμα δεν έχει στελεχωθεί. «Από τις 10 θέσεις που χρειάζονται 5 αποδέχθηκαν τον διορισμό τους. Το υπουργείο Υγείας κωλυσιεργεί και ακόμα δεν έχουν έρθει οι διορισμοί για τους άλλους πέντε γιατρούς που είναι απολύτως απαραίτητοι για τη λειτουργία της μονάδας».

Τέλος, επεσήμανε τη συνύπαρξη των δυο στελεχών, της Δέλτα και της Όμικρον, αυτό το διάστημα, στη χώρα. Το πρόβλημα, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, είναι ότι η Όμικρον δεν έχει δώσει ακόμα το αποτύπωμά της, ενώ η Δέλτα συνεχίζει να δοκιμάζει την αντοχή των νοσοκομείων.