NEA

Δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη ενισχυτικής δόσης για υγιή παιδιά και εφήβους

Δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη ενισχυτικής δόσης για υγιή παιδιά και εφήβους

Δεν υπάρχουν στοιχεία, προς το παρόν, ότι τα υγιή παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις εμβολίου για την COVID-19, δήλωσε χτες, Τρίτη, η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σουμίγια Σβαμίναθαν.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, εξήγησε ότι, ενώ φαίνεται να υπάρχει κάποια μείωση της ανοσίας των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου κατά της ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί ποιες ομάδες πολιτών χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή ότι υγιή παιδιά ή υγιείς έφηβοι χρειάζονται ενισχυτική δόση του εμβολίου. Δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Το Ισραήλ έχει αρχίσει να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τη χρήση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών .

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία έγινε η πιο πρόσφατη χώρα που συνέστησε σε όλα τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών να λαμβάνουν ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19. Το ίδιο έπραξε και η Ουγγαρία.

Η Παιδίατρος Σ. Σβαμίναθαν ανακοίνωσε ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα σχετικά με το πώς οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χορηγήσουν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου στους πληθυσμούς τους.

«Στόχος είναι να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, να προστατεύσουμε αυτούς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου. Αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι πληθυσμοί μας, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα με υποκείμενες παθήσεις, αλλά και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας», κατέληξε.