NEA

Βάνα Παπαευαγγέλου: Μικρό το ποσοστό των νοσηλευόμενων παιδιών

Βάνα Παπαευαγγέλου: Μικρό το ποσοστό των νοσηλευόμενων παιδιών

Στο 2,5% επί συνόλου

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Το ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή με κορονοϊό είναι μικρό, αν λάβει κανείς υπόψιν του τη γενικότερη εικόνα, δηλώνει στο DailyPharmaNews, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Έχουμε σταθερά λίγα περισσότερα παιδιά από ότι είχαμε το προηγούμενο διάστημα.

Η αύξηση όμως δεν συγκρίνεται με τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε αυτή τη στιγμή σε σχέση με τον Οκτώβριο, λέει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια, για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι από την προηγούμενη εβδομάδα οι νοσηλείες παιδιών ξεπέρασαν τις 100 πανελληνίως, όμως εξακολουθούν να αποτελούν το 2-2,5% των νοσηλευόμενων, ενώ ήταν κάτω από το 2%. Ωστόσο το νούμερο αυτό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται και λόγω του αυξημένου testing, που γίνεται στα σχολεία, τονίζει η κ. Παπαευαγγέλου. Είναι σαφές, συνεχίζει, ότι σε όλα τα νοσηλευόμενα παιδιά, λόγω του ότι η Όμικρον είναι πολύ πιο ήπια, τόσο η διάρκεια νοσηλείας, όσο και η ανάγκη χορήγησης οξυγόνου είναι μειωμένη, σε σχέση με τα περιστατικά που νοσηλευόντουσαν με Δέλτα. Η κλινική εικόνα είναι ελαφριά στα παιδιά κι αυτό φαίνεται και σε μελέτες από το εξωτερικό που έχουν δείξει ότι ή Όμικρον και στα παιδιά έχει μικρότερη βαρύτητα. «Μπαινοβγαίνουν στα Νοσοκομεία, πιο γρήγορα πιο πολλά παιδιά . Δηλαδή έχουμε περισσότερα παιδιά κάθε εβδομάδα που νοσηλεύονται, αλλά μένουν λιγότερες μέρες μέσα». Σε ερώτηση για το αν τα παιδιά που τώρα νοσηλεύονται είναι με Δέλτα ή Όμικρον, η κυρία Παπαευαγγέλου απαντά: «Δεν το ξέρουμε, δεν κάνουμε τεστ σε όλα τα παιδιά. Θεωρούμε ότι επειδή είναι καινούργιες λοιμώξεις, κατά πάσα πιθανότητα είναι Όμικρον στην πλειονότητα».

Σχεδόν ένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας στο εκατομμύριο στα αγόρια 5-11 μετά από εμβολιασμό

Σχετικά με τα εμβόλια σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, όπως αναφέρει κ. Παπαευαγγέλου που είναι μέλος και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τρέχουν κάποιες μελέτες, χωρίς ακόμη να υπάρχουν τελικά αποτελέσματα. «Σε κάποια πρώιμα αποτελέσματα φάνηκε ότι ίσως στα παιδιά κάτω των 5 ετών να χρειάζονται τρεις δόσεις. Αλλά αυτά είναι πολύ πρώιμα αποτελέσματα, τα οποία χρειάζονται επιβεβαίωση». Όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων, η καθηγήτρια παιδιατρικής τονίζει ότι υπάρχει πλέον μεγάλη εμπειρία και από την Αμερική που έχουν εμβολιαστεί πολλά εκατομμύρια παιδιών και «συνεχίζουμε να μιλάμε για πολύ μεγάλη ασφάλεια. Τα περιστατικά της μυοκαρδίτιδας είναι απειροελάχιστα σε σχέση με τον εμβολιασμό σε ηλικίες 12 με 17 ετών. Δηλαδή ενώ στα αγόρια 12 με 17 ετών μετά τη δεύτερη δόση μιλάγαμε για ένα περιστατικό στις 11.000, στα αγόρια 5 έως 11 ετών μιλάμε για ένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας στις 800 με 900.000».