NEA

Αντιδράσεις για τη μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών από Παίδων και Αλεξάνδρα στο Εμβολιαστικό Κέντρο Προμηθέας

Αντιδράσεις για τη μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών από Παίδων και Αλεξάνδρα στο Εμβολιαστικό Κέντρο Προμηθέας

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Με ανακοίνωση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, μετακινούνται, από σήμερα, 16 ειδικευόμενοι γιατροί από τα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και το «Αλεξάνδρα», για διάστημα ενός μήνα, στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο Προμηθέας.

 

Η παραπάνω απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γιατρών, ενώ και η  ΕΙΝΑΠ εκφράζει την αντίθεσή της και απαιτεί να γίνει άμεση ανάκλησή της.

Η Ένωση ζητά να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων και να επιστρέψει το Παίδων Πεντέλης στο πρόγραμμα 24ωρων εφημεριών.

«Οι ειδικευόμενοι γιατροί διορίζονται στα νοσοκομεία για να προσφέρουν και να εκπαιδεύονται», αναφέρει το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, για να σημειώσει: «Δεν έχουν υποχρέωση ούτε ευθύνη να εκτελούν ιατρικές πράξεις χωρίς την κάλυψη ειδικευμένου, εξουσιοδοτημένου γιατρού, δεν έχουν ούτε υποχρέωση ούτε ευθύνη να εκτελούν ιατρικές πράξεις εκτός του νοσοκομείου στο οποίο είναι διορισμένοι».

Οι ειδικευόμενοι είναι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου, με σύμβαση ορισμένου χρόνου και -όπως τονίζει η ΕΙΝΑΠ- δεν αποσαφηνίζεται το καθεστώς αστικής ευθύνης στο έγγραφο της 1ης ΥΠΕ.

 

Τι αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση του «Αγία Σοφία»

Στη Γενική Συνέλευση των ειδικευόμενων γιατρών του «Αγία Σοφία», οι συμμετέχοντες γιατροί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μετακίνηση για τους εξής λόγους:

Υποστελέχωση - επισφαλείς συνθήκες εργασίας
Η υποστελέχωση των νοσοκομείων έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση, που επιδεινώθηκε εν μέσω πανδημίας. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι στις τελευταίες εφημερίες του νοσοκομείου, εξετάζονται ανά εφημερία 200 παιδιά στο παιδιατρικό, 70  παιδιά στα ιατρεία covid-19 και εισάγονται συνολικά τουλάχιστον 80 παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων είναι στα παιδιατρικά τμήματα. Η αναμονή των περιστατικών φτάνει ακόμη και τις 5 ώρες με τους γιατρούς στα επείγοντα και στις κλινικές που υποδέχονται τις εισαγωγές να υπερβαίνουν συνεχώς τις δυνάμεις τους. Ήδη, οι ειδικευόμενοι δουλεύουν με υπέρβαση ωραρίου, οφειλόμενα ρεπό, με σκοπό να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των παιδιατρικών ασθενών. Επιπροσθέτως, υπάρχει αριθμός ειδικευομένων που ανά διαστήματα απουσιάζει λόγω νόσησης από covid-19, επιβαρύνοντας την υπάρχουσα κατάσταση.

Υποβάθμιση της ποιότητας των παροχών υγείας στους παιδιατρικούς ασθενείς ως άμεση συνέπεια της υποστελέχωσης των νοσοκομείων
Αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει αντικειμενικά προβλήματα στις ήδη επιβαρυμένες κλινικές και επείγοντα, στα χρόνια παιδιά του νοσοκομείου. Ως συνέπεια, θα οδηγήσει τις περισσότερες οικογένειες στον ιδιωτικό τομέα, καθότι ο γονέας θα έχει πλέον δύο επιλογές: ή θα περιμένει στην πολύωρη αναμονή των παιδιατρικών νοσοκομείων ή θα στραφεί στα μεγάλα παιδιατρικά ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία δεν νοσηλεύουν περιστατικά covid-19.

Η ευθύνη του εμβολιασμού είναι ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι των νοσοκομείων
Ως τώρα τα νοσοκομεία έχουν σηκώσει όλο το βάρος των εμβολιασμών. Προτείνουν να στελεχωθεί άμεσα με προσωπικό η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να υλοποιηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα με αυτόν τον τρόπο και όχι με μετακινήσεις προσωπικού. Στηρίζουν τον μαζικό εμβολιασμό του παιδιατρικού πληθυσμού και των ενηλίκων. Από την έναρξη των εμβολιασμών, όλοι συμμετέχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του νοσοκομείου έναντι της covid-19 με συνεχείς βάρδιες - πολλές από τις οποίες είναι ακόμη απλήρωτες, καθώς ακόμη και τώρα η κυβέρνηση δεν προχωρά στις απαραίτητες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες εμβολιασμού του πληθυσμού.

Η ειδικότητα αποτελεί μια εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία ήδη έχει πάει πίσω, λόγω της πανδημίας και η διακοπή της ειδικότητας για ένα μήνα αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση αυτής. Ειδικότερα, για τους γιατρούς του «Αλεξάνδρα», που βρίσκονται στο 6μηνο εκπαίδευσης τους στα νεογνά, το οποίο δε θα επαναλάβουν.

Οι γιατροί αποφάσισαν να μη μετακινηθεί κανένας συνάδελφος στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο Προμηθέας και απαιτούν να ανακληθεί η απόφαση μετακίνησης του προσωπικού.