NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας.

  • Ο υπουργός υγείας Θανάσης Πλεύρης απέδωσε τους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ημερών στην υψηλή νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα, στις αρχές Ιανουαρίου, πριν επικρατήσει ακόμη στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον. Διευκρίνισε ότι το 86% των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, προέρχεται από μη εμβολιασμένους ενώ το 80% είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου.
  • Δραματική μείωση κρουσμάτων κορωνοϊού εάν διατηρηθεί το ιδιότυπο «lockdown» των τελευταίων ημερών προβλέπει ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Όπως λέει ο κ. Παυλάκης στον ΣΚΑΪ, είναι μεγάλη ευκαιρία να αποκλιμακωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, αν συνεχιστεί ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών, παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και διατηρηθεί η τηλεργασία: «Αν διατηρηθεί αυτό το ιδιότυπο κλείσιμο, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ή σε 10-15 ημέρες από τώρα τα κρούσματα θα μειωθούν δραματικά», τόνισε ο γιατρός.
  • Σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, λόγω της Όμικρον, με κάποιους να μολύνονται ξανά και ξανά. Την εξήγηση για το γιατί συμβαίνει αυτό έδωσε ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης. Όπως αναφέρει το Sigmalive, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «υπάρχει ακόμη η Δέλτα στην κοινότητα και είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι θάνατοι που βλέπουμε τώρα οφείλονται στο Δέλτα στέλεχος και όχι στο Όμικρον. Αυτό θα φανεί και στα επόμενα αποτελέσματα ταυτοποίησης».
  • Σοβαρά προβλήματα στις διακομιδές ασθενών ακόμη και σήμερα, αλλά και το γεγονός ότι στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων, επιβεβαιώνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Και πρόσθεσε: «Υπήρχε προσωπικό που έκανε τρεις βάρδιες συνεχόμενες, προσπαθούσε πάνω στα εξεταστικά κρεβάτια να ξαπλώσει για δύο ώρες. Γιατί τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα, δεν υπήρχαν κρεβάτια να πάει κάποιος μια ώρα, να αισθανθεί ότι ξεκουράστηκε, να συνεχίσει. Όλοι αυτοί είχαν οικογένειες και παιδιά στα σπίτια τους, προσωπικές υποχρεώσεις ... για τα νοσοκομεία έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των δρόμων, για την πρόσβαση των ασθενών, αυτό έχει προτεραιότητα πάνω από όλα».
  • Αρνητική στάση απέναντι στην γενική άρση των μέτρων κράτησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Δεν νομίζω πως πρέπει να πάμε σε γενική άρση μέτρων, όπως έγινε στη Δανία, γιατί πιθανώς να υπάρξει μια ήπια χαλάρωση», τόνισε συγκεκριμένα η Υπουργός. Γύρω στους 300.000 υπολογίζονται οι πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, τόνισε.
  • Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Σχολίασε πως μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα, προχώρησαν στον εμβολιασμό τους 240.000 πολίτες , με 190.000 να έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα. Το ποσοστό, όπως είπε, στις ηλικίες άνω των 60 έχει σχεδόν ανέβει στο 91%.