NEA

Νεότερα Δεδομένα για τις Σπάνιες Πλασματοκυτταρικές Δυσκρασίες

Νεότερα Δεδομένα για τις Σπάνιες Πλασματοκυτταρικές Δυσκρασίες

Με στόχο να συντονιστούν οι προσπάθειες για την έγκαιρη διάγνωση και την πολυεπίπεδη αντιμετώπιση των ιδιαίτερων νοσημάτων, των Σπάνιων Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών καθώς και η ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας αλλά και του κοινού, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, η 5η Διημερίδα των Σπάνιων Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών, που διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Μελέτης της Βιολογίας και Θεραπείας του Καρκίνου (Ι.Ε.Μ.ΒΙ.ΘΕ.Κ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ υπό τον συντονισμό του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνου Δημόπουλου.

Στην ημερίδα, με θέμα: «Σπάνιες Πλασματοκυτταρικές Δυσκρασίες: Νεότερα Δεδομένα», συμμετείχαν γιατροί πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων (αιματολόγοι, καρδιολόγοι, νεφρολόγοι, παθολόγοι, νευρολόγοι, παθολογοανατόμοι). Η συμμετοχή στη διημερίδα, με περισσότερες από 900 εγγραφές, έδωσε ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό μήνυμα και ανέδειξε την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

 

Εργασίες της 1ης ημέρας

Η πρώτη ημέρα της διημερίδας ήταν αφιερωμένη στις φαινομενικά «αθώες» μονοκλωνικές γαμμαπάθειες που προσβάλουν τους νεφρούς, το περιφερικό νευρικό σύστημα και άλλα όργανα και δημιουργούν διαγνωστικά και θεραπευτικά διλήμματα με τη συμμετοχή του Καθηγητή Νεφρολογίας Ι. Μπολέτη, της Αν. Καθηγήτριας Παθ. Ανατομικής Χ. Γακιοπούλου, του Επ. Καθηγητή Π. Ζη και του Καθηγητή Nelson Leung από την Mayo Clinic, των ΗΠΑ, που πρωτοστατεί στην κλινική έρευνα στο πεδίο. 

 Κατόπιν παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα που αφορούσαν στη βιολογία και τη θεραπεία της Μακροσφαιριναιμίας του Waldenström, ιδιαίτερων επιπλοκών και νεότερων θεραπευτικών επιλογών, ιδιαίτερων διαγνωστικών και θεραπευτικών προκλήσεων σε ασθενείς με μονοκλωνικές γαμμαπάθειες ή με ασυνήθεις εκδηλώσεις του πολλαπλού μυελώματος. Οι Καθηγητές Π. Παναγιωτίδης και Ε. Τέρπος συντόνισαν το στρογγυλό τραπέζι που συμμετείχαν οι Δρ Τ. Μπαγκρατούνι, Δρ Δ. Φωτίου, Δρ Ν. Κανέλλιας, η Αν. Καθηγήτρια Μ. Γαβριατοπούλου και η Καθηγήτρια Μ.Χ. Κυρτσώνη, ενώ η Αν. Καθηγήτρια Σ. Γιαννούλη και ο Αν. Καθηγητής Π. Τσιριγώτης συντόνισαν το τραπέζι που συμμετείχαν η Δρ Β. Γκαλέα, η Διευθύντρια Αιματολόγος Σ. Δελήμπαση και η Διευθύντρια Αιματολόγος Ε. Κατωδρύτου.

 

Εργασίες της 2ης ημέρας

Η δεύτερη ημέρα, ήταν αφιερωμένη στην αμυλοείδωση, ένα νόσημα με πολλά πρόσωπα, ιδιαίτερες δυσκολίες στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση, για το οποίο όμως έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Αρχικά, παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα από τις ερευνητικές προσπάθειες στο ΕΚΠΑ στο πεδίο της ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων και της κατανόηση της παθοφυσιολογίας, από την Αν. Καθηγήτρια Β. Οικονομίδου και την Δρ. Ν. Νικολάου, καθώς και η ανάπτυξη νέων μορίων για τη διάγνωση και παρακολούθηση της αμυλοείδωσης από τη Διευθύντρια Ερευνήτρια του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Μ. Πελεκάνου.

Στη συνέχεια, η ημερίδα επικεντρώθηκε στα ιδιαίτερα διαγνωστικά και θεραπευτικά ζητήματα που αφορούν στην ATTR αμυλοείδωση και ειδικά στη μυοκαρδιοπάθεια σχετιζόμενη με αυτή, με τη συμμετοχή των Καθηγητών Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ  Γ. Φιλιππάτου (διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ), Κ. Τσιούφη (Διευθυντή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ), Κ. Τούτουζα, Χ. Βλαχόπουλου, Ι. Οικονομίδη, του Καθηγητή Ακτινολογίας Ν. Κελέκη (Διευθυντή του Β΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας του ΕΚΠΑ), του Αν. Καθηγητή Καρδιολογίας Κ. Σταματελόπουλου, της Επιμ. Α’ Πυρηνικής Ιατρικής Χ. Σκιαδαρέση, της Δρ Ν. Λάμα και του Επικ. Καθηγητή Νευρολογίας Γ. Κούτση.

Το πάνελ παρουσίασε μέσα από κλινικά περιστατικά τα ζητήματα της έγκαιρης και ορθής διάγνωση της αμυλοείδωσης ATTR, την κλινική διαχείριση και την ειδική θεραπεία, τις νέα δυνατότητες με εξελιγμένες διαγνωστικές και απεικονιστικές τεχνικές και τη σημασία του γενετικού ελέγχου για την αναγνώριση των κληρονομούμενων μορφών της νόσου. 

Κατόπιν, η ημερίδα συνεχίστηκε με την παρουσίαση κλινικών περιστατικών AL αμυλοείδωσης που συντόνισαν η Διευθύντρια Νεφρολόγος Ε. Ψημένου και η Αν. Καθηγήτρια  Μ. Γαβριατοπούλου από την Διευθύντρια Αιματολόγο Ε. Κατωδρύτου, την Διευθύντρια Αιματολόγο Σ. Δελήμπαση και την Δρ Φ. Θεοδωρακάκου, που έθεσαν τις προκλήσεις στην αντιμετώπιση και παρακολούθηση αυτών των ασθενών, ενώ η Επικ. Καθηγήτρια Νεφρολογίας Σ. Μαρινάκη έθιξε ζητήματα της μεταμόσχευσης νεφρού σε ασθενείς με AL αμυλοείδωση.

Η εκδήλωσε έκλεισε με την παρουσίαση ειδικών θεμάτων από τον Επικ. Καθηγητή Καρδιολογίας  Α. Μπριασούλη (βηματοδότηση και χρήση ICDs σε ασθενείς με καρδιακή αμυλοείδωση) και Δρ Ρ. Πάτρα (αγγειακή λειτουργία στην AL αμυλοείδωση).

Τέλος ο Καθηγητής Ε. Καστρίτης παρουσίασε τη μεγάλη εμπειρία του κέντρου αναφοράς για την Αμυλοείδωση, στη Θεραπευτική Κλινική, που αφορά στην ολοκληρωμένη διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση που προσφέρει σε εκατοντάδες ασθενείς με AL και ATTR αμυλοείδωση στην Ελλάδα αλλά και τις διαθέσιμες κλινικές μελέτες στο κέντρο που δίνουν την ευκαιρία στου ασθενείς να λάβουν νέες καινοτόμες θεραπείες.