ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σ. Ζήκας για ελλείψεις φαρμάκων: Χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα κάνουν τον ΕΟΦ λειτουργικό

Σ. Ζήκας για ελλείψεις φαρμάκων: Χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα κάνουν τον ΕΟΦ λειτουργικό

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Απόλυτα σαφής ήταν στην τοποθέτηση του ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σεραφείμ Ζήκας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου που έδωσε το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των φαρμακοποιών με μοναδικό αντικείμενο τις ελλείψεις φαρμάκων, μία κίνηση που έκανε ο ΠΦΣ για να αναδείξει τη σημασία που έχει το συγκεκριμένο ζήτημα για τους φαρμακοποιούς.

Ο κ. Ζήκας ουσιαστικά συμπληρώνοντας τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Απόστολο Βαλτά που απάντησε σε ερώτημα του DailyPharmaNews για το πως βλέπουν οι φαρμακοποιοί τη στάση των ασθενών και των γιατρών απέναντι στον αγώνα που κάνουν, πήγε ένα βήμα πιο κάτω.

Συγκεκριμένα ο κ. Βαλτάς απάντησε στο ερώτημα υποστηρίζοντας σε ό,τι αφορά το σκέλος των ασθενών ότι υπάρχει μία σχέση αμοιβαιότητας, εμπιστοσύνης όπου, «συναντιόμαστε, επικοινωνούμε, γνωρίζουμε την αγωνία τους και επανειλημμένα έχουν, όπως είπε, στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Μάλιστα είπε ότι μετά τις συναντήσεις που θα έχει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τους αρμόδιους για το θέμα των ελλείψεων φορείς, θα ζητήσει και μία (νέα) συνάντηση με την Ένωση Ασθενών «διότι κι εμείς θέλουμε, ακόμα μια φορά, μία παρέμβασή τους, τώρα που βρισκόμαστε στο πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα». Τα ίδια σε ό,τι αφορά το επίπεδο των σχέσεων, όπως είπε, ισχύουν και με τους γιατρούς με τον ίδιο να αναρωτιέται συμμεριζόμενος την αγωνία τους, «πως είναι δυνατόν ένας γιατρός να μη μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο ή να ζει με την αγωνία ότι αυτό που γράφει δεν μπορεί να το βρει ο ασθενής του;». Για να καταλήξει στην απάντησή του: Κατανοώ ότι το πρόβλημα είναι συνολικό και θα πρέπει και οι γιατροί στο θέμα αυτό να έχουν αυτήν την πληροφόρηση που έχουν οι αντίστοιχοι ευρωπαίοι γιατροί».

O κ. Ζήκας συνεχίζοντας τόνισε ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι το ποιο είναι ελλειπτικό φάρμακο και αυτό, όπως είπε, είναι δουλειά του ΕΟΦ (Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων). Πρέπει να υπάρχουν εκείνες οι διαφανείς διαδικασίες που να υπάρχει άμεσα ο εντοπισμός του ελλειπτικού φαρμάκου. Από εκεί και πέρα, όταν υπάρξει αυτό, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον επιστήμονα φαρμακοποιό να επιλέξει ένα άλλο γενόσημο που θα δώσει με την ίδια βιοδιαθεσιμότητα ή εάν πρόκειται για off patent φάρμακο, να δοθεί εντός της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας άλλο φάρμακο με την ευθύνη του φαρμακοποιού».

Απαντώντας δε στην ερώτηση για το τι ο ίδιος περιμένει να βγει από την επικείμενη  συνάντηση των φορέων για να βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων, αφού είπε ότι «το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει», έκανε την παρατήρηση ότι παρόλα αυτά «βλέπουμε ότι υπάρχει κι ένα τεράστιο πρόβλημα που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα καταστήσουν τον ΕΟΦ λειτουργικό και αποτελεσματικό στη λήψη αποφάσεων έτσι ώστε να περιοριστεί και να βελτιωθεί το φαινόμενο». 

Για το θέμα του ΕΟΦ, ο κ. Βαλτάς απαντώντας στο εάν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα προτείνει αλλαγή της νομοθεσίας για τήρηση αποθεμάτων φαρμάκων για ένα εξάμηνο από ένα τρίμηνο που είναι σήμερα, ανέφερε ότι «εδώ δεν τηρούνται τα τρίμηνα αποθέματα, θα μιλήσουμε για εξάμηνα; Εδώ δεν τηρείται τίποτα. Ποια τρίμηνα; Δεν υπάρχει έλεγχος. Δεν υπάρχει προσωπικό; Δεν υπάρχει διάθεση; Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση; Εγώ ξέρω ότι τρίμηνα αποθέματα δεν υπάρχουν». Μάλιστα, αφού είπε ότι ο ίδιος επανειλημμένα έχει πιέσει τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Φιλίππου για την ανάγκη «να βγάζει επικαιροποιήμενες λίστες με φάρμακα που είναι αποδεδειγμένα εξαγώγιμα, κάτι που το βλέπουν όλοι, αντί αυτού» ο κ. Βαλτάς υπενθύμισε ότι «αρχές Ιανουαρίου ανέστειλε όλες τις απαγορεύσεις. Και δεν ήταν για μία ημέρα ή για δύο. Ήταν για μία εβδομάδα, οπότε δόθηκε η δυνατότητα σε όλους εκείνους που τα είχαν στοκάρει (σ.σ. τα φάρμακα προς εξαγωγή) να τα βγάλουν στο εξωτερικό».   

Ένα ακόμη ερώτημα που έθεσε το DailyPharmaNews είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΠΦΣ έχει αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα των ελλείψεων εστιάζοντας στο ρόλο των φαρμακαποθηκών. Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι του όγκου των φαρμάκων διακινείται από τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών το ερώτημα στην ουσία του ήταν εάν αυτό αποτελεί για τη διοίκηση των φαρμακοποιών και προσωπικά για τον κ. Βαλτά ένα «εχέγγυο» ασφαλείας για έναν φαρμακοποιό.

«Εγώ πάντα πίστευα ότι οι συνεταιρισμοί κατά τόπους είναι το οικονομικό κομμάτι των φαρμακευτικών συλλόγων και ότι η συνεργασία των φαρμακευτικών συλλόγων και των φαρμακοποιών με τους συνεταιρισμούς είναι το εχέγγυο μιας ασφάλειας. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Εγώ με την ΟΣΦΕ (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας) βρίσκομαι σε μία συνεργασία, υπάρχει ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο με νέους συναδέλφους οι οποίοι θέλουν να λύσουν το πρόβλημα. Έχουμε συζητήσει επανειλημμένα για το πρόβλημα των (σ.σ. παράλληλων) εξαγωγών, συναντιόμαστε μέσω τηλεδιάσκεψης τουλάχιστον 1 ή 2 φορές το μήνα και πιστεύουμε ότι θα προτείνουν πράγματα που θα δώσουν λύση» απάντησε ο κ. Βαλτάς.

Επισήμανε ωστόσο ότι «όλοι θα πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς για να βρούμε τη λύση. Τόνισε δε κάτι που ήδη είχε αναφέρει και νωρίτερα, ότι δηλαδή «υπάρχουν φαρμακαποθήκες οι οποίες προβαίνουν σε διαδικασίες εξαγωγικών δραστηριοτήτων γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά». Κι εκεί πήρε θέση λέγοντας ότι «για μένα όμως το πρόβλημα είναι ίδιο. Είτε γιατί δεν το κάνεις διαφορετικά είτε γιατί το κάνεις γιατί θες να κερδοσκοπήσεις ή για την κερδοφορία σου το αποτέλεσμα είναι ότι ο ασφαλισμένος στην παρούσα φάση και ο ασθενής δεν μπορεί να βρει το φάρμακό του».