ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μία πραγματική «αγκαλιά» προσφοράς ανοίγει στη Λάρισα με πρωτοβουλία του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου

Μία πραγματική «αγκαλιά» προσφοράς ανοίγει στη Λάρισα με πρωτοβουλία του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου

Η αξία μίας ιδέας αποκαλύπτεται με την πάροδο του χρόνου ωστόσο αυτό που αναμένεται να συμβεί από σήμερα (Δευτέρα 9 Μάϊου) μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 15 Μάϊου στη Λάρισα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μαζί μία αγκαλιά», είναι απίθανο να μην κάνει πραγματικότητα την ευχή του πρόεδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνου Κουτσούκη αυτή ουσιαστικά να είναι η αρχή ενός νέου πολύ επιτυχημένου θεσμού.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής της διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, που σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας φιλοδοξεί να την καταστήσει θεσμό της πόλης, για μια ολόκληρη εβδομάδα, από τις 9.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 5.30 έως τις 9 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία θα συνδυάζονται πολλές εθελοντικές δράσεις και ειδικότερα:

 

  • Σταθμός αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
  • Χώρος ενημέρωσης και εγγραφής για δωρεά μυελού των οστών σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.
  • Χώρος ενημέρωσης και εγγραφής για δωρεά οργάνων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
  • Περίπτερο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για επίδειξη, εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με τις πρώτες βοήθειες.
  • Ειδικός χώρος της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού» και παράλληλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με την οργάνωση με τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα που διαθέτει.
  • Σημείο συλλογής τροφίμων, παιχνιδιών και ειδών πρώτης Ανάγκης.
  • Περίπτερα όλων των συλλόγων ασθενών της περιοχής και συγκεκριμένα της Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη, του Συλλόγου Καρκινοπαθών, της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου  Αλτσχάϊμερ και Συναφών Διαταραχών, του Συλλόγου Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας , του Συλλόγου Νεφροπαθών, του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων με Αυτισμό, της Πανθεσσαλικής Ένωσης Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
  • Περίπτερο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας «Ο ΑΡΙΣΤΕΥΣ».
  • Περίπτερο του «ΟΚΑΝΑ» Κέντρο Πρόληψηςτων Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Λάρισας  για ενημέρωση και βοήθεια σε άτομα με εξαρτήσεις.
  • Περίπτερο του «ΜΑΚΕ Α WISH» Κάνε μια ευχή Ελλάδος
  • Περίπτερο του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενημέρωση σχετικά με την ορθή χρήση των αναπνευστικών συσκευών, των ηλεκτρονικών συσκευών μέτρησης σακχάρου και πίεσης και με απαντήσεις σε απορίες των πολιτών.

Παράλληλα στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί παιδική γωνιά με φουσκωτά παιχνίδια και τραπεζάκια ζωγραφικής με εκπαιδευμένο προσωπικό που θα συμβάλλει στην εξύψωση της ιδέας του εθελοντισμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα, οι δράσεις και οι φορείς που συμμετέχουν είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.mazimiaagkalia.gr που δημιουργήθηκε για να παραμείνει η σύμπραξη των φορέων ζωντανή και στο μέλλον.

Οι εκδηλώσεις, που τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου και γίνονται με την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων, θα πλαισιωθούν με μουσική βραδιά την Πέμπτη 12 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 15 Μαΐου, ημέρα της γιορτής του πολιούχου της πόλης της Λάρισας, Αγίου Αχιλλείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πραγματικά μεγάλη εκδήλωση που έχει σκοπό να αναδείξει την έννοια της προσφοράς, της στήριξης στον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, με τον οποίο οι φαρμακοποιοί έρχονται καθημερινά σε επαφή στο χώρο εργασίας τους ξεκίνησε, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκη με τη λογική από πλευράς του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας να εντείνει την προσπάθειά του που μόλις πέρσι ξεκίνησε στο χώρο της αιμοδοσίας. Η δραστηριοποίηση στο χώρο της αιμοδοσίας, όπως λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου βοήθησε τους φαρμακοποιούς να συνειδητοποιήσουν τις τεράστιες ανάγκες για αίμα με αποτέλεσμα να θελήσουν να οργανώσουν μία επταήμερη δράση γι’ αυτό το λόγο. Ωστόσο στη συνέχεια η αρχική αυτή ιδέα μέσα και από την παρότρυνση φίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των σωματείων ασθενών μετατράπηκε σε μία μεγάλη αγκαλιά για να χωρέσει κάθε φορέα που δραστηριοποιείται με σκοπό την κοινωνική προσφορά και την αλληλεγγύη.

Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό ότι σε αυτή τη γιορτή ανθρωπιάς πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι φαρμακοποιοί που έρχονται έτσι μέσα από μία μεγάλη κοινωνική εκδήλωση σε μία από τις μεγαλύτερες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας να αναδείξουν το ρόλο τους ως επιστήμονες αλλά και ως λειτουργοί υγείας, δίπλα στον πολίτη.

Η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις είναι βεβαίως ένα μέτρο για να μετρήσει την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, όπως πιστεύει ο κ. Κουτσούκης, ωστόσο, εάν κάποιος αντιληφθεί τη σημασία της ευχής του «η Λάρισα να γίνει ένα κέντρο αναφοράς για τον Εθελοντισμό, την Αλληλεγγύη, την Πρόληψη» με δεδομένο ότι όλα ξεκίνησαν από την ιδέα της διοργάνωσης μίας εθελοντικής αιμοδοσίας από πλευράς του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, ήδη έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και αυτό είναι σίγουρα επιτυχία.