ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Θ. Κουτσούκης: Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος οφείλει να είναι θεματοφύλακας αξιών όπως ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη

Θ. Κουτσούκης: Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος οφείλει να είναι θεματοφύλακας αξιών όπως ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη

Με αυξημένη συμμετοχή κύλησαν οι δύο πρώτες μέρες των εκδηλώσεων «Μαζί μια αγκαλιά» στην κεντρική πλατεία της Λάρισας δικαιώνοντας την πρωτοβουλία που πήρε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όμως και από τους χαιρετισμούς όσων μίλησαν κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων  το απόγευμα της Δευτέρας (9 Μάϊου), μπροστά στα περίπτερα των φορέων, όπου ο κόσμος συνέχιζε να προσέρχεται, δόθηκε ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης αυτής της πρωτοβουλίας.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και Ειδικός Γραμματέας στο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θάνος Κουτσούκης στο χαιρετισμό του τόνισε απευθυνόμενος στον κόσμο και στους εκπροσώπους όλων των φορέων της πόλης αλλά των εκπροσώπων των συμμετεχόντων με περίπτερα στις εκδηλώσεις ότι «ο Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν είναι ένας εκπρόσωπος κλαδικών συμφερόντων των φαρμακοποιών. Δεν μπορεί να είναι αυτό. Το πνεύμα του νόμου της ιδρύσεως των φαρμακευτικών συλλόγων ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι διαφορετικό. Κι έτσι είναι και στα φαρμακεία. Τα φαρμακεία δεν μπορεί να είναι αμιγώς εμπορικά καταστήματα. Τα φαρμακεία είναι σημεία σημαντικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αυτής της χώρας και παρέχουν υπηρεσίες υγείας πάνω απ’ όλα. Έτσι και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει την υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να εκπροσωπήσει και την κοινωνία σε ό,τι αφορά όλο αυτό. Να είναι θεματοφύλακας τέτοιων αξιών όπως ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη».

Όπως εξήγησε προσπαθώντας να δώσει μία εικόνα για το πως γεννήθηκε η ιδέα για το «Μαζί μια Αγκαλιά», τα τελευταία χρόνια ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας οδηγούμενος από την  ιδέα του ανθρωπισμού προσπάθησε κι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του να βοηθήσει σε καταστάσεις όπως οι σεισμοί στην περιοχή της Ελασσόνας ή οι πλημμύρες στην Καρδίτσα και σε άλλες περιπτώσεις πυρκαγιών κτλ. Η πρόσφατη ωστόσο ίδρυση αιμοδοτικού συλλόγου και η συνειδητοποίηση μέσα από την εμπειρία πλέον που έφερε η δράση σε σχέση μ’ αυτό το θέμα ότι «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, στην περιοχή μας ειδικά με την έλλειψη αίματος» οδήγησε σε αυτή την προσπάθεια. «Δεν είναι το αίμα τελικά, είναι και όλα τα άλλα κι έτσι γεννήθηκε αυτή η ιδέα. Με τη συνδρομή και με τις ιδέες φίλων από τους Συλλόγους Ασθενών, με την αλληλεπίδραση αυτή που υπάρχει με τους υπόλοιπους φορείς της πόλης αποφασίσαμε όλοι μαζί να κάνουμε μία σύμπραξη φορέων. Μία αρχική. Φέτος είναι το πρώτο βήμα γιατί νομίζω ότι αυτό μπορεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Και θα μεγαλώσει. Από την πλευρά μας θα κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά. Ήδη συζητάμε για το μέλλον να συνεχιστεί όλο αυτό. συζητάμε για του χρόνου τι να κάνουμε για να πάει ακόμη καλύτερα. Να παράγουμε έργο. Κάθε φιάλη αίματος παραπάνω που θα μαζευτεί είναι κέρδος. Γιατί γίνεται όλο αυτό; Κάθε παιδάκι που θα βρει τη στοργή στο “Χαμόγελο του Παιδιού” που θα ενημερωθεί είναι κέρδος. Κάθε ένας από τους συμπολίτες μας με το Σύλλογο Καρκινοπαθών, με τη δράση τους εδώ πέρα που θα βρει ανθρώπους να τους συμπαρασταθούν, να μάθουν πράγματα, να τους στηρίξουν είναι κέρδος».

Σημαντικό για τον κ. Κουτσούκη είναι ότι όλοι αυτοί οι φορείς που συμμετέχουν δεν έχουν μία απλή παρουσία αλλά παρέχουν καθημερινά δράσεις για τους πολίτες της Λάρισας, όπως για παράδειγμα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με καθημερινή εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, οι φαρμακοποιοί με και εκπαίδευση των πολιτών στη σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών αλλά και την ενημέρωση σε τόσα άλλα θέματα πρόληψης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός ως συνδιοργανωτής,  από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μήνυμά του –καθώς βρισκόταν στην Αθήνα για μία βράβευση που αφορούσε την Περιφέρεια-  εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας για την πρωτοβουλία του. «Θέλω να συγχαρώ τον Φαρμακευτικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία αυτή “Μαζί μια Αγκαλιά” για τον εθελοντισμό, για τον άνθρωπο, για τους ανθρώπους και τη ζωή τους. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αγκαλιάζει αυτήν την εκδήλωση και είναι μαζί με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο και θα είναι μαζί από εδώ και πέρα, κάθε χρόνο που θα επαναλαμβάνουμε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση, την ανθρώπινη εκδήλωση και θα την αναβαθμίσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες, όλες τις εθελοντικές ομάδες και τους Συλλόγους, τους Συλλόγους προσφοράς. Αναγκαία η αφύπνιση του κόσμου, η αλληλεγγύη. Το κλειδί επιτυχίας της εποχής που έρχεται είναι η σωστή αφύπνιση του κόσμου, η αλληλεγγύη και ο ανταγωνισμός προσφοράς. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε από αυτήν τη διοργάνωση. Συγχαρητήρια σε όλους που θα περάσουν από εδώ να ενημερωθούν. Να ενημερωθούν υπεύθυνα και σωστά. Να ενημερωθούν για την ίδια τους τη ζωή αλλά και για τις ζωές της κοινωνίας και των συνανθρώπων τους. Είναι μία εκδήλωση που αφήνει πίσω της μέλλον».   

Και ο εκπρόσωπος όμως της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος στο χαιρετισμό του μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την κίνηση αυτή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας λέγοντας ότι «εάν κάτι αναδείχτηκε στην πανδημία είναι η έλλειψη παιδείας που χαρακτηρίζει, που μαστίζει, θα λέγαμε, την ελληνική κοινωνία. Όπως επίσης και η έλλειψη κατήχησης που χαρακτηρίζει, που μαστίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ακούσαμε πολλά, αντιεπιστημονικά και παράλογα. Ακούσαμε πολλά τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να τραυματίζουν την αξία “Άνθρωπος” και προσβάλλουν γενικότερα τον πολιτισμό του 21ου Αιώνα. Γι’ αυτό και όταν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος ήρθε και είπε πως πρέπει να κάνουμε κάτι ενόψει του εορτασμού της γιορτής του Αγίου Αχιλλείου, την εβδομάδα που προηγείται ώστε κάποια μηνύματα να δοθούν σε σχέση με τους διαφόρους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας και πρέπει να δείξουν κι αυτοί και να δώσουν το δικό τους μήνυμα για τα περιστατικά τα οποία υπάρχουν στην πόλη μας, για τους ανθρώπους που έχουν ένα ιδιαίτερο πρόβλημα ο καθένας και οι οποίοι συνηθίζουν και μπορούν να ζουν με αυτό και συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς να υπάρχουν οι αποκλεισμοί άλλων ετών, είπαμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να στηρίξουμε αυτό το πράγμα και να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευρύ ακριβώς διότι πρέπει να περάσουν πολλά μηνύματα».

Βασικό μήνυμα που πρέπει να περάσει στον κόσμο σύμφωνα με τον Μητροπολίτη της Λάρισας είναι ότι το να έχει ένα χαρακτηριστικό το οποίο τον καθιστά μειονεκτικό σε σχέση με τους υπόλοιπους, να έχει ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν το επεδίωξε αλλά του ήρθε ως ασθένεια –ανθρώπινο είναι- δεν είναι αφορμή διακρίσεων ούτε υποτίμησης. Είναι ίσα ίσα αφορμή περισσότερης συμπαράστασης και εκδήλωσης ανθρώπινων συναισθημάτων, Αγάπης, Αλληλεγγύης. Παρατήρησε δε ότι «όλες οι ασθένειες οι οποίες υπάρχουν και σχετίζονται σε σχέση με τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας –από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, τον Σύλλογο των Νεφροπαθών, τον Σύλλογο για το Alzheimer και πολλούς άλλους Συλλόγους που υπάρχουν εδώ- είναι περιπτώσεις που είτε μπορούν να επιβραδυνθούν στην εξέλιξή τους είτε να καταστούν κομμάτι της ζωής και να ζήσει ο άνθρωπος με αυτές. Αρκεί και το περιβάλλον του να συνεργαστεί. Γι’ αυτό και ο στόχος αυτού που πραγματοποιείται εδώ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας δεν μπορεί να είναι άλλος από την ενημέρωσης του ευρέως κοινού, όχι μόνο των ενδιαφερομένων. Δυστυχώς κάποια πράγματα τα ανακαλύπτουμε όταν μας συμβούν».

Τόνισε επίσης ότι «υπάρχουν δεδομένα και χαρακτηριστικά τα οποία μόνο ο άνθρωπος μπορεί να τα προσφέρει στον άνθρωπο και τα χρήματα δεν μπορούν να τα αγοράσουν ούτε μπορούν να τα παράξουν». Πρώτιστο, όπως είπε, το αίμα και κάλεσε τους νέους, εάν θέλουν να ευαισθητοποιηθούν και να το προσφέρουν και «να νιώσουν την ικανοποίηση της προσφοράς που είναι μία από τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις». Σε ό,τι αφορά το θέμα της δωρεάς οργάνων μίλησε για «θέμα – ταμπού παλιότερα στην ελληνική κοινωνία. Θέμα που «πλέον, μετά την εξέλιξη των ιατρικών επιτευγμάτων και των απαντήσεων που μπόρεσε να δώσει η ιατρική σε απορίες και όχι σε πολεμική –διότι όταν γίνεται πολεμική όσες απαντήσεις κι εάν δώσει η ιατρική ο άλλος δεν ακούει, όταν όμως υπάρχουν καλόπιστες απορίες και ουσιαστικός επιστημονικός διάλογος τότε δίνονται απαντήσεις και ξεπερνιούνται τα προβλήματα. Σήμερα είμαστε σε θέση να μπορούμε να πούμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε επιφυλάξεις για τη δωρεά οργάνων σώματος. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση ότι μπορεί ελεύθερα ο οποιοσδήποτε να υπογράψει το Δελτίο Δήλωσης του Δωρητή Οργάνων και είναι κάτι το οποίο πρέπει επίσης οι περισσότεροι να το κοιτάξουν, να το προσέξουν διότι είναι σημαντικό και για τον τόπο μας και για ανθρώπους που περιμένουν ζήσουν περιμένοντας ένα κατάλληλο μόσχευμα». 

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Λάρισας τον χαιρετισμό του επανέλαβε τα «ειλικρινή συγχαρητήρια προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο της πόλης που μπόρεσε και οργάνωσε όλο αυτό το γεγονός προκειμένου να προβληθούν τα θέματα των επιστημών υγείας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί φορείς και το γεγονός πως όχι η άρνηση αλλά έστω η επιφύλαξη της κοινωνίας πολλές φορές δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και προβλήματα που για να υπερβαθούν χρειάζεται μεγάλη διάθεση αυτοθυσίας και πολύς κόπος». 

Ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Νταής εκ μέρους του Δημάρχου Λάρισας κ. Απόστολου Καλογιάννη χαρακτήρισε αυτήν την πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου αξιέπαινη τονίζοντας τη σημασία που έχουν αυτές οι συνέργειες μεταξύ των ανθρώπων της επιστημονικής κοινότητας με τους απλούς ανθρώπους που βιώνουν προβλήματα υγείας.   

Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης συνεχάρη τον Φαρμακευτικό Σύλλογο της Λάρισας γι’ αυτήν την αξιέπαινη, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια ευχαριστώντας τον «που μάς δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε όλους αυτούς τους Συλλόγους που για κάποιους από εμάς μπορεί να ήταν άγνωστοι και για κάποιους γνωστοί». Συνεχίζοντας τόνισε πως «όλοι αυτοί οι Σύλλογοι μάς δίνουν σήμερα την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε από κοντά, να μάθουμε τα προβλήματα, τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων και να μην τα κρύβουμε κάτω από το χαλί». Ο κ. Μανώλης ζήτησε επίσης την επόμενη χρονιά να κληθούν να συμμετέχουν όλοι οι περιφερειακοί δήμοι σε αυτήν την προσπάθεια, αυτή τη  «μεγάλη αγκαλιά».

Τέλος, ο αναπληρωτής διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γιώργος Αποστολίνας εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή «σε αυτήν την πραγματικά μοναδική δράση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας» και σημείωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΦΣ Λάρισας ότι «συνεργαζόμαστε   στενά εδώ και αρκετό καιρό, από την ημέρα που έχουμε αναλάβει τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο».

Φαίνεται λοιπόν ότι η πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας «Μαζί μια Αγκαλιά» ήδη έχει αγκαλιαστεί από όλη την τοπική κοινωνία, κάτι που ήδη εκφράστηκε και από τους εκπροσώπους της αλλά και θα συνεχίσει να εκφράζεται και από τους πολίτες με τη συμμετοχή τους η οποία ήδη ξεπερνά τις προσδοκίες.