NEA

Σύσκεψη Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Π.Φ.Υ.

Σύσκεψη Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Π.Φ.Υ.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου, από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, την οποία συγκάλεσε, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Π.Φ.Υ.

 

Η πρωτοβουλία, αποτελεί συνέχεια των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση, για τη στήριξη της Π.Φ.Υ και την οικονομική επιβίωση των Φορέων.

Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής προτίθεται να συμβάλλει στην στήριξη των φορέων της ΠΦΥ εφόσον η πολιτεία το επιθυμεί. Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται»

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για να υποστηριχθεί η Π.Φ.Υ., τόσο η δημόσια όσο και η ιδιωτική, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα κάθε σύγχρονου συστήματος υγείας.
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις συνεχείς επαφές που έχει με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, κατά τις οποίες ο υπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να βρεθεί λύση, για το κρίσιμο ζήτημα του clawback που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους Φορείς, με την αξιοποίηση των χρηματοοικονομικών εργαλείων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο φετινός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι αυξημένος, σε σχέση με το 2021, ενώ δεσμεύθηκε στον Πρόεδρο του ΙΣΑ ότι θα υπάρξει άμεσα νέα συνάντηση, με τους εκπροσώπους των Φορέων.

«Υγεία, χωρίς γιατρούς δεν γίνεται!»

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγεία, χωρίς γιατρούς δεν γίνεται», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε:
«Είναι σαφές ότι το clawback είναι ένα δυσβάσταχτο μέτρο που αναχαιτίζει την δυνατότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών τόσο από τους γιατρούς της γειτονιάς, όσο και από τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυϊατρεία. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους Φορείς και σε αυτό προτίθεται να συμβάλλει και η Περιφέρεια Αττικής, η οποία διαθέτει τα εργαλεία εάν της δοθεί η δυνατότητα, να συμβάλλει στην χρηματοδότηση της ΠΦΥ, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων πόρων, όπως έγινε με τους επικουρικούς ιατρούς και τις νέες τεχνολογίες. Για το λόγο αυτό είμαστε σε συνεχή επαφή, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναζητώντας την βέλτιστη λύση. Μέχρι να επιλυθεί το θέμα, σεβόμαστε τις αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου και εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης».

Από την πλευρά του, ο Φ. Πατσουράκος, ο Προεδρεύων του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων Π.Φ.Υ., αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που προκήρυξαν οι Φορείς στις 26,27 και 28 Μαΐου και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, για τη στήριξή τους.

«Είναι σημαντική η συστράτευση του ιατρικού κόσμου, στην διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των Φορέων που αδυνατούν να επιβιώσουν και απειλούνται με οικονομική εξαθλίωση. Ζητούμε να καταργηθεί το άδικο μέτρο του clawback και να κουρευτούν οι παλιές οφειλές που μας οδηγούν σε οικονομική ασφυξία. Τα ιατρεία της γειτονιάς πρέπει να μείνουν ανοιχτά προς όφελος του ασθενή και της δημόσια υγείας», επεσήμανε ο Φ. Πατσουράκος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Προεδρεύοντα του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων Π.Φ.Υ., τα αιτήματα των Φορέων είναι τα εξής:

1)Κούρεμα των τεχνητών χρεών για τα έτη 2013-2021

2)Περιορισμό του clawback, με ανώτατο όριο το 10%, για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ).

3)Η εφαρμογή των λεγομένων «κριτηρίων ποιότητας», από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, δηλαδή τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος της αδειοδότησης των εργαστηρίων θα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των οικείων Ιατρικών Συλλόγων.