NEA

Ο πρόεδρος του European Disability Forum, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, παρέλαβε το βραβείο Carlos V

Ο πρόεδρος του European Disability Forum, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, παρέλαβε το βραβείο Carlos V

Ιστορική στιγμή για την ΕΣΑΜΕΑ και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, η προχτεσινή απονομή, σε μια συγκινητική τελετή, στον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, με την ιδιότητα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), Ιωάννη Βαρδακαστάνη, του βραβείου Carlos V από την Α.Μ. βασιλιά της Ισπανίας Felipe VI, στις 11 Μαΐου 2022 στον εμβληματικό χώρο του Monastery of Yuste στην Ισπανία.

Για την ιδιαίτερη αυτή στιγμή μίλησε στο DailyPharmaNews.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Πιο συγκεκριμένα, η κριτική επιτροπή της 15ης έκδοσης του Ευρωπαϊκού Βραβείου Carlos V, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή και Ιβηροαμερικανική Ακαδημία του Yuste Foundation, αποφάσισε να απονείμει το βραβείο στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), θεωρώντας ότι με τη δουλειά του οικοδομεί μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς, μια πιο κοινωνική, δίκαιη και ισότιμη Ευρώπη, και συμβάλλει στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στις αξίες που υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου όλοι οι πολίτες να μπορούν να ζήσουν μαζί σε αυτόν τον κοινό χώρο υπό συνθήκες ισότητας χωρίς διακρίσεις.

Είναι η δεύτερη φορά που το Ευρωπαϊκό Βραβείο Carlos V παραδίδεται σε οργανισμό και όχι σε πρόσωπο.

Ο βασιλιάς Felipe VI επαίνεσε την 72η επέτειο της Διακήρυξης Σούμαν. Επεσήμανε επίσης ότι η Ευρώπη δεν πρέπει μόνο να γιορτάζεται και να μνημονεύεται, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύεται και να ενισχύεται, προκειμένου να συνεχίσει να οικοδομείται. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, διαβεβαίωσε, θα διαφυλαχτούν η ελευθερία, η αξιοπρέπεια των ατόμων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναγνώρισε επίσης το έργο και τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αναφέρθηκε στον ρόλο όλων των οργανώσεων στην υποστήριξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των θεμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ευχαρίστησε ολόψυχα γι΄ αυτή την αναγνώριση, η οποία συμπίπτει όπως ανέφερε με την 25η επέτειο ίδρυσης του Φόρουμ. Επεσήμανε ότι το βραβείο απονέμεται σ΄ ένα κίνημα της κοινωνίας των πολιτών που εκπροσωπεί και εργάζεται αδιάκοπα για την επίτευξη του συνθήματος της ΕΕ: «Ενωμένοι στην ποικιλομορφία», επειδή, όπως είπε «η ποικιλομορφία της Ευρώπης συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της».

«Να γίνουν οι αόρατοι πολίτες της Ευρώπης ορατοί»

Μιλώντας στο DailyPharmaNews, ο κ. Βαρδακαστάνης, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελέστηκε από το EDF και οδήγησε στη συγκεκριμένη πολύ σημαντική διάκριση. Συγκεκριμένα, μας είπε:

«Όταν δημιουργήσαμε το EDF, την περίοδο 1995-1997, το σύνθημά μας ήταν να γίνουν οι αόρατοι πολίτες της Ευρώπης ορατοί. Ορατοί στις Ευρωπαϊκές συνθήκες, στις πολιτικές, στα προγράμματα, σε όλες τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών. Η αρχή έγινε με την Συνθήκη του Άμστερνταμ, στο άρθρο τις οποίας που αναφέρεται στην καταπολέμηση των διακρίσεων, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο όρος «αναπηρία».

Από το 1998, που υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης, μέχρι μόλις λίγες ημέρες πριν, που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος διασφαλίζει το δικαίωμα της ψήφου σε όλα τα άτομα με αναπηρία χωρίς εξαιρέσεις, και επίσης διασφαλίζει την προσβασιμότητα σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όλο και περισσότερο παρούσα στην καθημερινή ζωή των 100 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το EDF συνετέλεσαν καθοριστικά στις διαπραγματεύσεις για τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και στην υιοθέτησή της το 2006 από τα Ηνωμένα Έθνη. Από το 2011, η Σύμβαση έχει τεθεί σε ισχύ και εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι η πρώτη διεθνής σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει κυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης η Σύμβαση, έχει κυρωθεί και από τα 27 Κράτη μέλη. Φυσικά, ο δρόμος για την υλοποίησή της είναι μακρής και δύσβατος, η συντήρηση, οι στερεοτυπικές αντιλήψεις, το ιατρικό μοντέλο για την αναπηρία κρατούν ακόμα γερά και στα κράτη μέλη.
Θεωρώ ότι αυτό το έργο και αυτή η συνεισφορά αξιολογήθηκε θετικά από την κριτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής και Ιβεροαμερικανικής Ακαδημίας Yuste Foundation».

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) επεσήμανε, επίσης, ότι είναι τιμητικό που έλαβε αυτό το βραβείο στην Ισπανία, «μία από τις πιο ευαίσθητες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία». Συμπλήρωσε ότι χάρη στην «εξαιρετική δουλειά και δύναμή του, το ισπανικό αναπηρικό κίνημα, εργάζεται «ακούραστα» προκειμένου να διασφαλίσει την κοινωνική ένταξη και τις ίσες ευκαιρίες σε περιοχές όπως είναι η Εξτρεμαδούρα.

Τόνισε επίσης ότι «τα άτομα με αναπηρία, μετά από πάρα πολλά χρόνια διακρίσεων, διαχωρισμού, ακόμη και δίωξης και βίας, βρήκαν, στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, τη δυνατότητα να διαμορφώσουν μια ήπειρο που αγκαλιάζει την ανθρώπινη ποικιλομορφία και όπου οι πολίτες με αναπηρία μπορούν να αναπτυχθούν και να συμμετάσχουν σε ισότιμη βάση με τους άλλους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Εξτρεμαδούρα και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής και Ιβηροαμερικανικής Ακαδημίας του Ιδρύματος Yuste, Guillermo Fernández Vara, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη για να είναι δυνατή και σε θέση να ανταπεξέλθει με στρατηγική αυτονομία και δίχως να εξαρτάται από τρίτες χώρες.

 

Στο βίντεο της εκδήλωσης, η βράβευση και η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη βρίσκεται στο 1:49:08 και εξής

(https://www.youtube.com/watch?v=QXYeEIR_nkQ)