NEA

Θ. Πλεύρης στο DailyPharmaNews: Δίνουμε σοβαρό κίνητρο στον γιατρό και μία σημαντική δωρεάν παροχή στον πολίτη

Θ.  Πλεύρης στο DailyPharmaNews: Δίνουμε σοβαρό κίνητρο στον γιατρό και μία σημαντική δωρεάν παροχή στον πολίτη

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Θα πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος σύμβουλος υγείας στη χώρα μας, που να κατευθύνει τον πολίτη, όπως υπάρχει σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα οι προηγούμενες προσπάθειες έχουν αποτύχει.

Όμως αυτή τη φορά δίνουμε ουσιαστικά κίνητρα στους γιατρούς για να είναι προσωπικοί ιατροί, δηλώνει στο DailyPharmaNews ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης. Ο προσωπικός είναι ο γενικός γιατρός, και ο οικογενειακός, ο παθολόγος. Δίνεται ωστόσο μέσω του προγράμματος η δυνατότητα στους χρόνια πάσχοντες, να έχουν τον ειδικό γιατρό τους, διευκρινίζει ο υπουργός. «Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα αντίτιμο, απολύτως! Και υπάρχει και η ελευθερία επιλογής γιατρού. Δηλαδή μπορεί να είναι γιατρός που είναι στην πρωτοβάθμια, στα κέντρα υγείας και ΤΟΜΥ, ο οποίος θα πληρώνεται επιπλέον γι΄ αυτή την Υπηρεσία. Άρα δίνουμε ένα σοβαρό κίνητρο στο γιατρό που βρίσκεται στο δημόσιο. Μπορεί να είναι γιατρός ελευθεροεπαγγελματίας, ο οποίος θα συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ».

Θέλουμε να εξηγηθεί στον κόσμο, επισημαίνει ο Υπουργός,  ότι είναι μία παροχή δωρεάν και πολύ σημαντική για την υγεία του και έχουμε διασφαλίσει και αρκετά καλά χρήματα, γιατί για να πετύχει ο θεσμός, θα πρέπει και ο γιατρός να πληρώνεται. «Οι υπουργικές αποφάσεις αναμένονται να βγουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Από τον Ιούλιο, τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει η εγγραφή στον προσωπικό ιατρό, οπότε θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του μέτρου. Φιλοδοξούμε ότι μέσα σε ένα εξάμηνο θα έχει εγγραφεί ο πληθυσμός και ξεκινάμε με τον ενήλικο πληθυσμό. Θέλουμε να έχει εγγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού, άρα μπορούμε να πούμε ότι το πρόγραμμα ξεκινά άμεσα, αλλά η πλήρης εφαρμογή του θα γίνει από 1/1/2023».