NEA

Σήμερα, η εισήγηση της επιτροπής για τη χρήση της μάσκας

Σήμερα, η εισήγηση της επιτροπής για τη χρήση της μάσκας

Όπως ανέφερε, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, αναμένεται σήμερα να γνωμοδοτήσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου για την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και για τις τυχόν εξαιρέσεις από τις διατάξεις που θα εφαρμοστούν.

 

«Η επιτροπή σήμερα θα συζητήσει την αναστολή της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά προφανέστατα θα υπάρξουν εξαιρέσεις, τις οποίες θα μας τις εισηγηθεί η επιτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μάσκα εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητη κι έχει λόγο επιδημιολογικό, παραδείγματος χάρη στα νοσοκομεία, τους χώρους όπου υπάρχουν και φροντίζονται ευάλωτα άτομα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μη υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα. «Η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να πάμε στη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο πλέον όπου αυτή είναι απαραίτητη.  Γιατί ούτως ή άλλως στη χώρα μας τους θερινούς μήνες οι εσωτερικοί χώροι είναι πάρα πολύ περιορισμένοι», είπε ο κ. Πλεύρης.

 

Σε ετοιμότητα για έξαρση της πανδημίας από το Σεπτέμβριο

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι από το Σεπτέμβριο και μετά. Είναι βέβαιο ότι πάλι θα υπάρξει πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, θα έρθουν οι χειμερινοί μήνες, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, οπότε ακόμα και στις συνθήκες που δεν υπήρχε κορονοϊός και υπήρχε μεγάλη έξαρση της κοινής γρίπης, πάλι υπήρχε πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Άρα θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες από τώρα ότι η πανδημία βρίσκεται εδώ πέρα, προφανώς έχει μπει σε μία άλλη φάση αλλά δεν έχει εξαλειφθεί κι επομένως είναι βέβαιο ότι το Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός.

Ευελπιστούμε ότι θα έχει ολοκληρώσει όλη την προσπάθεια που κάνει η επιστημονική κοινότητα να πάμε σε ένα εμβόλιο τύπου γρίπης, δηλαδή να μην έχουμε αυτή την επαναληπτικότητα αλλά να ξέρουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα το κάνουμε εποχιακά όπως γίνεται για τη γρίπη, αυτός είναι ο στόχος, αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα σε εκείνο το επίπεδο, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα κι αν μιλήσουμε απλώς για ενισχυτική δόση».

 

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, εκφράζοντας την προσωπική του θέση ο κ. Πλεύρης, είπε ότι «…κατ΄ ελάχιστον για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, δεν θα έπρεπε να ακολουθούν μόνο την πανδημία. Θα έπρεπε -είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει πανδημία- να υπάρχει υποχρέωση εμβολιασμού ανθρώπων που πρέπει να υπηρετούν την επιστήμη και να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας.

Αυτό το οποίο έχουμε αποφασίσει είναι ότι ακολουθείται η πορεία της πανδημίας. Σε μια πρώτη φάση, λοιπόν, για το σύνολο του προσωπικού που έχει μπει με Covid συμβάσεις, έχει δοθεί παράταση των συμβάσεων αυτών μέχρι 31/12 και αντίστοιχα τίθενται σε αναστολή και οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μέχρι τότε, αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης.

Αλλά από εκεί και πέρα, παρακολουθώντας την πανδημία και αν και εφόσον δεν υπάρχουν συνθήκες να χρειάζεται ένα τέτοιο μέτρο, μπορεί να εξεταστεί», υπογράμμισε αλλά πρόσθεσε ότι, προς το παρόν, «θα παραμένουν σε αναστολή όσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας λέει αυτά τα δεδομένα».

«Ίσως, να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι και να μπορούν να μας οδηγήσουν σε άλλες αποφάσεις αλλά αυτό είναι ένα εναλλακτικό σενάριο που θα ακολουθείται με την πορεία της πανδημίας.

 

Προετοιμασία εμβολιασμού το Σεπτέμβριο

«Όταν συζητάμε για ενίσχυση του συστήματος γιατί μπορεί να δεχθεί πίεση αν όχι όπως του τελευταίου χειμώνα αλλά αντίστοιχα άλλων χειμώνων που ήταν σε έξαρση κοινές γρίπες, όταν τα μοντέλα μας δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να καταλάβουν και οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ότι αυτοί θέτουν τον εαυτό τους εκτός συστήματος υγείας.

Και αν θέλουν εν μέσω πανδημίας να συμβάλλουν θα πρέπει να προστατευτούν και οι ίδιοι και οι συμπολίτες μας.

Συνεπώς χωρίς να μπορούμε να αποκλείουμε κάτι με βάση την πορεία της πανδημίας παραμένει το βασικό σχέδιο της Κυβέρνησης αυτό που είχε πει ότι όσο θα υπάρχει πανδημία θα είναι και σε αναστολή».

 

Υπόθεση Novartis

«Από το 2017 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα που να ενοχλεί τη Novartis. Δεν υπάρχει ένα έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας για να έχει ένα εξώδικο, να διαμαρτυρηθεί κάποιος στη Novartis για τις κακές πρακτικές της.

 Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το που ανέλαβε και από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού ειπώθηκε ότι θα συζητηθούν ευθύνες από τη Novartis για το πραγματικό σκάνδαλο. Που το πραγματικό σκάνδαλο είναι οι κακές πρακτικές, αυτά τα οποία αποδείχθηκαν και από την αμερικανική δικαιοσύνη και δεν είναι η σκευωρία που στήθηκε προκειμένου να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μας έχει εισηγηθεί μια σειρά από ενέργειες. Να γίνει μια αγωγή κατά της Novartis για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου.

Προσέξτε, δεν μιλάμε για τη ζημία που μπορεί να έχει πάθει, για τα χρήματα τα οποία αντίστοιχα πήρε το αμερικανικό δημόσιο, δηλαδή ότι με τις κακές σας πρακτικές έχετε προσβάλει το ελληνικό δημόσιο και άρα πρέπει να δώσετε αποζημίωση για αυτό και μόνο.

Μιλάμε για αυτά τα οποία έχουν αποδειχθεί από την αμερικανική δικαιοσύνη και έχει κλείσει η υπόθεση σε αυτή την κατεύθυνση ότι για μια σειρά από προγράμματα που υπήρχαν κλινικών δοκιμών υπήρχε στοχευμένη συνταγογράφηση χρησιμοποιώντας γιατρούς.

 Αυτή είναι η απόφαση του Νιου Τζέρσεϊ. Και προκαλώ οποιονδήποτε να έρθει να δούμε την απόφαση του Νιου Τζέρσεϊ αν λέει τίποτε άλλο. Αυτή λοιπόν είναι μια κακή πρακτική για την οποία αποζημιώθηκε το αμερικανικό δημόσιο. Η αγωγή λοιπόν τώρα που είναι έτοιμη, είναι αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου για τον αντίστοιχο λόγο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης.