NEA

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν με τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν με τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση της συχνότητας  των ΙΦΝΕ και στην Ελλάδα, λόγω της επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων και της γήρανσης του πληθυσμού των ασθενών, γεγονός που θα δημιουργήσει καινούριες θεραπευτικές προτεραιότητες. Το θετικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι με την εξέλιξη της επιστήμης στον τομέα, οι ασθενείς μπορούν πλέον αν ζουν μία καλή καθημερινότητα και να ξεχάσουν ότι έχουν τη νόσο, αν όχι ίσως για πάντα τουλάχιστον για πάρα πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ)
Είναι χρόνιες παθήσεις που προσβάλουν συνήθως νεαρούς ενήλικες που βρίσκονται στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους. Ωστόσο, με τις σύγχρονες εξελίξεις στη φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία, η πλειοψηφία των ασθενών σήμερα ζουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή. Παρόλα αυτά, η χρόνια φύση και η πολυπλοκότητα των εκδηλώσεων των ΙΦΝΕ, καθιστά αναγκαία τη διαρκή ενημέρωση και πολύπλευρη υποστήριξη των ασθενών αυτών από το Σύστημα Υγείας.

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ, σε ενημερωτική εκδήλωση της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ), παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις που αφορούν στην Νόσο Crohn και στην Ελκώδη Κολίτιδα.

Γιατί στα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγάλη αύξηση της συχνότητας των ΙΦΝΕ στην Ελλάδα;

Ο Καθηγητής Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο "ΣΩΤΗΡΙΑ" και Πρόεδρος της ΕΟΜΙΦΝΕ, κ. Γιώργος Μπάμιας παρουσίασε τα δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογία της Ελκώδους Κολίτιδας και της νόσου Crohn, ενώ αναφέρθηκε και στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση αυτών των νοσημάτων και εξήγησε γιατί στα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγάλη αύξηση της συχνότητας τους στην Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε, αυτή τη στιγμή, σε μία κρίσιμη φάση στην επιδημιολογία των ΙΦΝΕ. Από τη μία μεριά, ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn διαγιγνώσκονται όλο και περισσότερο, και από την άλλη μεριά, επειδή τα νοσήματα αυτά δεν είναι θανατηφόρα και δεν μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, οι περιπτώσεις αυτές αθροίζονται, με αποτέλεσμα να προβλέπεται, τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο πληθυσμός των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn σχεδόν να διπλασιαστεί στην Ελλάδα. Και μάλιστα, όχι απλώς θα διπλασιαστεί ο αριθμός αλλά οι ασθενείς θα είναι περισσότερο ηλικιωμένοι, με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα, όπως από την πολυφαρμακία, από άλλες νοσηρότητες που αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας, και αυτό, νομοτελειακά, θα οδηγήσει σε μία πίεση στο Σύστημα Υγείας».
Τέλος, ο κ. Μπάμιας τόνισε την αναγκαιότητα της έγκαιρης προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας:
«Θα πρέπει να προλάβουμε, να μην πιαστούμε απροετοίμαστοι, να σκέφτομαι τα προβλήματα των ασθενών με τα χρόνια νοσήματα και συγκεκριμένα με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn και να βρούμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκρηξη των ΙΦΝΕ, που αναμένεται τις επόμενες δεκαετίες».

 

Χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης, οι ασθενείς με ΙΦΝΕ ζουν μία σχεδόν φυσιολογική ζωή

Η κ. Ευανθία Ζαμπέλη, Γαστρεντερολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Αλεξάνδρα” και Γεν. Γραμματέας της ΕΟΜΙΦΝΕ επεσήμανε τις δυσκολίες, τις προκλήσεις αλλά και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα και νόσο Crohn στην καθημερινότητα τους: «Οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn αντιμετωπίζουν ένα χρόνιο νόσημα, που ουσιαστικά διαδράμει με καλές και κακές φάσεις, όπως λέμε, υφέσεις και εξάρσεις, και σε ένα ικανό ποσοστό αυτό να έχουμε καταφέρει -χάρη στην εξέλιξη στο θέμα της φαρμακευτικής και της χειρουργικής θεραπείας- οι ασθενείς αυτοί να έχουν μία σχεδόν φυσιολογική ζωή. Παρότι μεγάλος αριθμός των ασθενών μας είναι σε ύφεση, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους αφορούν όλους τους τομείς της ζωής τους».
Κατά την ομιλία της, η κα Ζαμπέλη τόνισε  ότι η προσέγγιση των προβλημάτων των ασθενών αυτών θα πρέπει να γίνεται από ιατρική ομάδα που να περιλαμβάνει ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας και να αφορά στο σύνολο των προβλημάτων των ασθενών και όχι μόνο στην εντερική νόσο.

 

Οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μία καλή καθημερινότητα

Από την πλευρά του, ο κ. Νικόλαος Βιάζης, Αντιπρόεδρος της ΕΟΜΙΦΝΕ, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Ευαγγελισμός", ενημέρωσε σχετικά με τις διαθέσιμες αλλά και τις νέες θεραπείες που στόχο έχουν την εξάλειψη των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι:
«Τα 5-αμινοσαλυκυλικά, η κορτιζόνη, τα ανοσοκατασταλτικά και οι βιολογικοί παράγοντες μπορούν να επιφέρουν την ύφεση της νόσου και να προσφέρουν μια φυσιολογική ζωή στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn.
Είναι όμως πολύ σημαντικό οι ασθενείς να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να ακολουθούν την αγωγή που θα τους προτείνει ο γαστρεντερολόγος τους ακόμα και στις περιόδους που είναι καλά και υπάρχει ύφεση της νόσου, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής».
Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε όσα επεσήμανε ο κ. Βιάζης για την καθημερινότητα των ασθενών:
«Η θεραπεία των ΙΦΝΕ, δηλαδή της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου Crohn, έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν, πλέον, πολλές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς μας, να φέρουν μακροχρόνια ύφεση της νόσου, και, αν δεν μπορούμε πραγματικά να εξαλείψουμε τελείως τη όσο και να θεραπεύσουμε οριστικά, τουλάχιστον μπορούμε να δώσουμε μία καλή καθημερινότητά τους ασθενείς μας χωρίς συμπτώματα με αποτέλεσμα να έχουν μία φυσιολογική ποιότητα ζωής να μπορούν να κάνουν την οικογένειά τους να δουλέψουν εργαστούν και να ξεχάσουν ότι έχουν τη νόσο αν όχι ίσως για πάντα τουλάχιστον για πάρα πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα».

 

Η χειρουργική στον τομέα των ΙΦΝΕ έχει κάνει άλματα προόδου

Στην χειρουργική αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ αναφέρθηκε ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο "ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ" και Ταμίας της ΕΟΜΙΦΝΕ, κ. Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντάς ότι:
«Η χειρουργική στις μέρες μας έχει κάνει άλματα προόδου. Οι χειρουργικές επεμβάσεις διενεργούνται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές,  ενώ εφαρμόζονται πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης των ασθενών, οι οποίοι επιστρέφουν στην κανονικότητα τους μετά από ένα χειρουργείο σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας την  χειρουργική των ΙΦΝΕ μια πολύτιμη θεραπευτική παρέμβαση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και  πρώιμα στην πορεία της νόσου, εξασφαλίζοντας μακρά χρονικά διαστήματα ύφεσης. Το μεγάλο επίτευγμα της εποχής μας σε σχέση με την χειρουργικής των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου έχει να κάνει με την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη θεραπεία αυτών των παθήσεων, κυρίως την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ γαστρεντερολόγων και χειρουργών».

 

Το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ) θα πραγματοποιηθεί 2 - 5 Ιουνίου 2022, στην Κέρκυρα.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η προβολή των νεότερων δεδομένων και πρακτικών στον τομέα των ΙΦΝΕ, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, ενώ η διεπιστημονική συζήτηση περιπτώσεων ασθενών με ΙΦΝΕ, θα έχει ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα του Συνεδρίου (https://ifne2022.gr/).

Στη φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ.:

Ευανθία Ζαμπέλη, Γαστρεντερολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα», Γεν. Γραμματέας ΕΟΜΙΦΝΕ

Γιώργος Μπάμιας, Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «H Σωτηρία», Πρόεδρος ΕΟΜΙΦΝΕ

Νικόλαος Βιάζης, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», Αντιπρόεδρος ΕΟΜΙΦΝΕ

Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νοσοκομείο «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ»,Ταμίας ΕΟΜΙΦΝΕ