NEA

Τι δηλώνουν Πλεύρης - Ξανθός για την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού

Τι δηλώνουν Πλεύρης - Ξανθός για την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού

Αμφότεροι, ο νυν και ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και Ανδρέας Ξανθός, χαιρέτισαν με δήλωσή τους την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού, τιμώντας το ρόλο και τη σημασία του, αλλά εκφράζοντας τελείως διαφορετικές απόψεις για τη συμβολή του νέου νόμου ‘Γιατρός για όλους’ στην περίθαλψη του πολίτη, την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή υγείας. 

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Το Tweet του Θάνου Πλεύρη

Με ένα tweet, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού, καθώς με τον νόμο ‘Γιατρός για όλους’, όλοι οι πολίτες αποκτούν επιτέλους δωρεάν προσωπικό γιατρό, που θα είναι ο σύμβουλός του για όλα τα θέματα Υγείας.

 

Μάλιστα, στη συνέχεια της δήλωσής του, ο κ. Πλεύρης έχει αναρτήσει και το σχετικό βίντεο του υπουργείου Υγείας για το ρόλο του οικογενειακού γιατρού.

 

Η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού

Από τη μεριά του, ο πρώην υπουργός Υγείας, βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, προσεγγίζει τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ως απαξίωση στη φιλοσοφία του οικογενειακού γιατρού αλλά και προς τις δημόσιες δομές ΠΦΥ:

«19 Μάη: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί τον όρο και τη φιλοσοφία του οικογενειακού γιατρού, απαξιώνει τις δημόσιες δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας-ΤΟΜΥ), αγνοεί τις συστάσεις του ΠΟΥ για στροφή στην πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα, στην πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία.
Ο νόμος για τον «προσωπικό» γιατρό ακυρώνει μια μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αξιολογηθεί θετικά από ειδικούς και πολίτες και δρομολογεί την «αγοραία μετάλλαξη» του ΕΣΥ και της ΠΦΥ, αυξάνοντας τα εμπόδια πρόσβασης, την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και τις υγειονομικές ανισότητες».