ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Φ.Σ.Θ.: Στις 21 και 22 Μαΐου έρχεται διαδικτυακά το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής

Φ.Σ.Θ.: Στις 21 και 22 Μαΐου έρχεται διαδικτυακά το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής

H συμμετοχή των Οδοντιάτρων για πρώτη φορά ανοίγει το δρόμο για κοινές δράσεις, όπως λέει στο DailyPharmaNews ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης.  

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Με τη συμμετοχή καθηγητών Φαρμακευτικής και Ιατρικής από τα τρία Τμήματα Φαρμακευτικής της χώρας και από Ιατρικές Σχολές, καθώς και διακεκριμένων επιστημόνων υγείας, θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Μαΐου 2022, διαδικτυακά, το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, με σημείο μετάδοσης το ξενοδοχείο ΤΗΕ ΜΕΤ.

Το συνέδριο διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο θα πραγματοποιηθούν τρία στρογγυλά τραπέζια, που είναι τα ακόλουθα:

-«Πρώτες Βοήθειες στο φαρμακείο», στο οποίο θα προεδρεύσει και θα κάνει την εισαγωγική ομιλία ο Dr. Αντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

-«Η συμβολή του φαρμακοποιού στην αντιμετώπιση οδοντιατρικών θεμάτων», στο οποίο θα προεδρεύσει ο κ. Κωνσταντίνος Κούγιας, Χειρουργός Οδοντίατρος, Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

-«Προκλήσεις και προοπτικές στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου», στο οποίο θα προεδρεύσει ο κ. Ιωάννης Βιζιριανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής, Τομέας Φαρμακογνωσίας-Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ.

Επιπλέον θα υπάρχει ενότητα με θέμα
«Η αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων στην καθημερινή πράξη»
Τα επιμέρους θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:

-Φάρμακα για τις αλλεργικές παθήσεις: ποιο, πότε, πόσο

-Αντιμετωπίζοντας την αναφυλαξία

Επίσης θα πραγματοποιηθούν 12 ομιλίες ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, που αφορούν:

 

-Λιποσώματα για mRNA εμβόλια και άλλες εφαρμογές

-Φαρμακογονιδιωματική προσέγγιση και ιατρική ακριβείας στη φαρμακολογία και θεραπευτική πολυπαραγοντικών νόσων: Προκλήσεις και προοπτικές

-Αντιμικροβιακές ενώσεις φυσικής προέλευσης

-Ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων στην ψηφιακή εποχή

-Σύγχρονα φάρμακα προερχόμενα από τη φύση

-Ανασυνδυασμένοι ιοί ως θεραπευτικά μέσα και οχήματα ανοσοποίησης

-Τα mRNAs ως η νέα γενιά θεραπευτικών στην αυγή του 21ου αιώνα: Ανάπτυξη καινοτόμου πλατφόρμας της ενδοκυττάριας μεταφοράς των, μέσω της τεχνολογίας της πρωτεϊνικής μεταγωγής

-Το νομοθετικό πλαίσιο της κάνναβης

-Η συνεισφορά της Φασματοσκοπίας NMR στις Βιοεπιστήμες, την Υγεία και την Διάγνωση

-Εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στη Φαρμακευτική

-Η συμβολή της νανοτεχνολογίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19

-Η καθημερινότητα ενός φαρμακοποιού κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Eπικοινωνιακή τακτική, παροχή υπηρεσιών, επείγουσα χορήγηση φαρμάκων, πρωτόκολλο εμβολιασμών, προοπτικές εξέλιξης του φαρμακευτικού επαγγέλματος

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι «για πρώτη φορά φέτος συμμετέχει εκτός από τον φαρμακευτικό και τον ιατρικό κόσμο και ο οδοντιατρικός κόσμος καθώς και ο κόσμος των Πρώτων Βοηθειών. Έχουμε για πρώτη φορά στο συνέδριό μας και θέματα Οδοντιατρικής που είναι σημαντικά στο φαρμακείο και στην καθημερινή μας πράξη αλλά και τις πρώτες βοήθειες στο φαρμακείο που είναι επίσης ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς λέμε ότι το φαρμακείο είναι ο πιο εύκολα προσβάσιμος υγειονομικός χώρος αλλά θα πρέπει κι εμείς να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε σε έκτακτες περιπτώσεις που απαιτούνται πρώτες βοήθειες τις κατάλληλες υπηρεσίες σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη και καταφεύγουν σ’ εμάς».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την παρουσία και τις ομιλίες των Οδοντιάτρων στο Συνέδριο ο κ. Ευγενίδης στο ερώτημα για το εάν αυτή η παρουσία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία ακόμη στενότερη συνεργασία φαρμακοποιών και οδοντιάτρων το επόμενο διάστημα σε μία για παράδειγμα από κοινού εκστρατεία μέσα από τα φαρμακεία για την προώθηση της στοματικής υγιεινής και γενικότερα της όσο το δυνατό καλύτερης υγείας του στόματος, απάντησε ότι «σαφέστατα ναι, γι’ αυτόν στο λόγο είναι στις εργασίες μας και οι Οδοντίατροι. Προεδρεύει στο τραπέζι των Οδοντιατρικών θεμάτων ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης. Έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία τόσο με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο της πόλης μας όσο και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Οδοντιάτρων, όπου και εκεί Πρόεδρος είναι ένας Οδοντίατρος από τη Θεσσαλονίκη και επειδή υπάρχει μία κινητικότητα στο κομμάτι αυτό εκ μέρους της οδοντιατρικής κοινότητας, νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορούσαμε να αναλάβουμε κοινές δράσεις ώστε να αναδείξουμε τη σημασία της στοματικής υγιεινής και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας».

Μάλιστα ήδη υπήρξε ένα βήμα προσέγγισης σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη αφού, όπως λέει, «πρόσφατα έγινε μία μεγάλη εκδήλωση από την Οδοντιατρική Ομοσπονδία για το θέμα αυτό με την παρουσία μάλιστα της Προέδρου της Δημοκρατίας και είχαμε συμμετάσχει κι εμείς ως Φαρμακευτικός Σύλλογος για να δείξουμε ότι πραγματικά είμαστε δίπλα τους. Έχει γίνει μία αρχή και πιστεύω ότι θα πρέπει να το συνεχίσουμε αυτό και να φτάσουμε στα καλύτερα αποτελέσματα».

Αυτός είναι ο στόχος, μία καλύτερη συνεργασία συνεχίζει ο Πρόεδρος του ΦΣΘ επισημαίνοντας ότι «η οδοντιατρική φροντίδα θέλει την επίσκεψη στον οδοντίατρο, την προληπτική οδοντιατρική. Μόνα τους κάποια σκευάσματα που υπάρχουν στο φαρμακείο, ακόμα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, κάποια αντιφλεγμονώδη δεν μπορούν να κάνουν μόνα τους κάτι. Χρειάζεται η φροντίδα του οδοντιάτρου, χρειάζεται ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ασχοληθεί με τη φροντίδα των δοντιών του. Εμείς στο φαρμακείο είμαστε εκεί πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους πολίτες σε αυτό το κομμάτι, να τους ενημερώσουμε, να τους συμβουλεύσουμε να πάνε να δουν έναν οδοντίατρο, να τους δώσουμε αυτό που πρέπει για να έχουν μία καλή στοματική υγιεινή».          

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου - στην ιστοσελίδα www.psef.gr μπορεί κανείς να βρει το αναλυτικό του πρόγραμμα  και να κάνει την εγγραφή του σε αυτό – δηλαδή μετά τις 5 το απόγευμα της Κυριακής (22 Μάϊου) θα  ακολουθήσει μία ενημέρωση με θέμα τον νέο τρόπο ελέγχου των συνταγών (θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου), ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους φαρμακοποιούς αυτό το διάστημα.