NEA

Εγκύκλιος ΕΟΔΥ στα νοσοκομεία για την Ευλογιά των πιθήκων

Εγκύκλιος ΕΟΔΥ στα νοσοκομεία για την Ευλογιά των πιθήκων

Μετά το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία, έχει σημάνει συναγερμός και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεκάδες ύποπτα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και τη Βόρεια Αμερική. Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε ετοιμότητα, έχοντας καταρχάς ήδη αποστείλει σχετική με τη νόσο και τα συμπτώματα εγκύκλιο στα νοσοκομεία της χώρας.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Πρόκειται για μια ασθένεια πιο ήπια (από την ανθρώπινη ευλογιά), που στην πλειονότητα των περιπτώσεων κάνει τον κύκλο της και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία (ένα 10% των ασθενών στην Αφρική, καταλήγει από τη νόσο).

Η νόσος μεταδίδεται πολύ εύκολα, με στενή επαφή, με σταγονίδια ή υγρά ή με επαφή με το εξάνθημα.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Την Τετάρτη, 18 Μαΐου, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων ή κάποιας νόσου που μοιάζει με αυτήν την ασθένεια.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία επισήμαναν ότι έχουν εντοπίσει συνολικά περίπου 40 ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας, γεγονός που ώθησε τις υγειονομικές τους αρχές να κηρύξουν εθνικό υγειονομικό συναγερμό.
Στον Καναδά, περισσότερα από 12 ύποπτα κρούσματα εξετάζονται στο Μόντρεαλ, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός Radio-Canada, επικαλούμενος τις υγειονομικές αρχές της πόλης.

Στις ΗΠΑ, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, βρέθηκε θετικός στην ασθένεια ένας άνδρας, ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί τον Καναδά.