NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας

  • Η Σανγκάη ανακοίνωσε σήμερα τα πρώτα νέα κρούσματα COVID-19 εκτός περιοχών καραντίνας μέσα σε πέντε ημέρες. «Η περιοχή μας θα ακολουθήσει τα ακριβή μέτρα πρόληψης και ελέγχου, θα κάνει καλή δουλειά στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας και θα πετύχει δυναμική ‘εκκαθάριση’ το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Τζανγκ Γιαν, αναπληρωτής επικεφαλής της περιοχής Τσινγκπού σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
  • Στο ερώτημα, γιατί ορισμένοι δεν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, επιχειρούν να απαντήσουν οι ειδικοί. Ίσως όμως το κλειδί να βρίσκεται σε ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων. "Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις που φαίνονται εύλογες" λέει ο Λέιφ Ζάντερ, επικεφαλής της Κλινικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité. "Καταρχήν θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του ότι ένας όχι και τόσο μικρός αριθμός λοιμώξεων περνά σε μεγάλο βαθμό ή εντελώς απαρατήρητος".
  • Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ζήτησε κατεπείγουσα έρευνα για τα αίτια θανάτου του 43χρονου στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Όπως προσέθεσε ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Δημήτρης Γαλεντέρης, «από το ιστορικό προκύπτει πως ένιωσε πόνο και γι’  αυτό ζήτησε ασθενοφόρο για να πάει στο νοσοκομείο. Εκεί όμως, από τα στοιχεία που έχουμε, δεν έχουν γίνει εξετάσεις αίματος ή απεικονιστικές εξετάσεις, για να μπορέσει να προκύψει ότι είναι ασφαλής και μπορεί να γυρίσει σπίτι του», σημειώνοντας, σύμφωνα και με τα μέλη της οικογένειας του 43χρονου, πως έστω αν κάποιος απλώς μετρούσε το επίπεδο του οξυγόνου του άτυχου άνδρα, θα είχε υπάρξει κινητοποίηση των γιατρών και ο άνδρας πιθανότατα θα βρισκόταν εν ζωή.
  • Σχετικά με τον 64χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα και βρέθηκε θετικός στην Candida auris, σε έλεγχο ρουτίνας ο Καθηγητής Πνευμολογίας και Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΝΓΗ, Νίκος Τζανάκης ανέφερε : “Αυτός ο άνθρωπος δεν είχε κάτι ιδιαίτερο το οποίο μας οδήγησε στη διάγνωση. Απλά ανακαλύφθηκε και καλλιεργήθηκε αυτός ο μύκητας σε τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο. Σε όλα τα νοσοκομεία ανακαλύπτουμε πλέον αυτά τα μικρόβια κατόπιν ελέγχων που γίνονται σε όλους τους ασθενείς. Το Candida auris το είχε προ ημερών και ένας άλλος ασθενής στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ο ασθενής τώρα στο νοσοκομείο μας, είχε κάποιο νόσημα, καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης και παράλληλα ανακαλύφθηκε ο Candida Auris. Έτσι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου, κυρίως στον χώρο, δηλαδή απολυμάνσεις και όλα αυτά, ώστε να περισταλεί το πρόβλημα και να μην επεκταθεί περαιτέρω”.