NEA

Δ. Σαρηγιάννης: «Το να μειώνουμε τα τεστ, είναι σα να πυροβολούμε τα πόδια μας»

Δ. Σαρηγιάννης: «Το να μειώνουμε τα τεστ, είναι σα να πυροβολούμε τα πόδια μας»

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την χαλάρωση των μέτρων αλλά και την άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες.

«Είμαστε ήδη σε ένα νέο κύμα κορονοϊού» ανέφερε ο καθηγητής κάνοντας την αρνητική πρόβλεψη ότι μέχρι το τέλος του μήνα ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει διπλασιαστεί (να σημειώσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα έφτασαν και τις 9.000). ΄

Ο κ. Σαρηγιάννης, οι προβλέψεις του οποίου σχεδόν πάντα επαληθεύονται, τόνισε ότι η κατάργηση της μάσκας σε όλους τους χώρους δεν είναι μία σωστή πρακτική. Ο ίδιος πιστεύει πως θα έπρεπε να συνεχίσει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

Δεν είναι όμως μόνο η χαλάρωση των μέτρων αλλά και η αύξηση του τουρισμού που αυτή τη στιγμή ανεβάζει τους δείκτες στις τουριστικές περιοχές αλλά αυξάνει και τα κρούσματα γενικώς. Συνεπώς η χρήση της μάσκας θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους.

Ο κ. καθηγητής αναφερόμενος στις παιδικές κατασκηνώσεις τόνισε πως τα self-test αλλά και τα rapid θα έπρεπε να γίνονται πριν πάνε τα παιδιά κατασκήνωση ενώ καλό θα ήταν να φοράνε μάσκα, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανοσία για την Όμικρον 4 αλλά και 5. Χαρακτηριστικά είπε πως η μείωση των self-test είναι «σα να πυροβολούμε τα πόδια μας». Άλλωστε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν αποδείξει στο παρελθόν την αξία τους για την κοινωνία.