ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Φαρμακοπληθωρισμός: Μία έννοια που συνυπολογίζεται παράλληλα με την υπηρεσία του φαρμακοποιού απασχολεί χώρες της Ευρώπης

Φαρμακοπληθωρισμός: Μία έννοια που συνυπολογίζεται παράλληλα με την υπηρεσία του φαρμακοποιού απασχολεί χώρες της Ευρώπης

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Για μία έννοια, η διερεύνηση της οποίας μπορεί να επηρεάσει το επόμενο διάστημα σε πολύ σημαντικό βαθμό τον τρόπο καθορισμού των τιμών των φαρμάκων, τον λεγόμενο Φαρμακοπληθωρισμό έγινε κουβέντα στις εργασίες της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουνίου. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Λιάρας ενημέρωσε τους συναδέλφους του για το συγκεκριμένο ζήτημα ως Εκλέκτορας του ΠΦΣ από το Κιλκίς αλλά και Τεχνικός Σύμβουλος του ΠΦΣ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

Δίνοντας μία εικόνα για τα όσα είπε, ανέφερε στο DailyPharmaNews ότι «κάποιες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν αρχίσει να συνυπολογίζουν κι άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν το καθεστώς αποζημίωσης των φαρμάκων και των φαρμακοποιών. Γιατί δεν θα πρέπει να γίνεται ο υπολογισμός του ποσού αποζημίωσης μόνο βάσει της λιανικής ή της χονδρικής τιμής του φαρμάκου αλλά θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η υπηρεσία της χορήγησης αλλά και το κομμάτι του φαρμακευτικού πληθωρισμού. Το τελευταίο, είναι μία έννοια που διαχωρίζεται από τον γενικό πληθωρισμό. Είναι μία οικονομική έννοια η οποία είναι μετρήσιμη. Περιλαμβάνει τα έξοδα του φαρμακείου, εξαρτάται από τα τιμολόγια ενέργειας τα έξοδα για τους υπαλλήλους, τα έξοδα της τροφοδοτικής αλυσίδας, αλλαγές που προκύπτουν από κρίσεις όπως η σημερινή κλπ. Θα έπρεπε όλα αυτά με κάποιον τρόπο να συνυπολογίζονται στον τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων».

Ήδη τρέχει μία πιλοτική μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά θα γίνουν και άλλες ακόμη μελέτες σε χώρες της δυτικής Ευρώπης που έχουν παράδοση στον τομέα και των υπηρεσιών υγείας και της αποζημίωσης φαρμακείων για να μελετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό το ζήτημα που βεβαίως απασχολεί πάρα πολύ τους φαρμακοποιούς της κοινότητας καθώς το φάρμακο είναι το βασικό αντικείμενο της εργασίας τους και προφανώς η τιμή διάθεσής του, επηρεάζει τα οικονομικά ενός φαρμακείου.

Μέσα από αυτές τις μελέτες θα προκύψουν κάποια δεδομένα που θα προσδιορίσουν καλύτερα τον φαρμακοπληθωρισμό. «Όταν θα υπάρχουν αυτά τα στοιχεία από επίσημες μελέτες, τότε θα έχουν δυνατότητα οι φαρμακοποιοί της κοινότητας να διαπραγματευτούν με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις κάποια πιθανή αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των φαρμακείων, ώστε να μην προσδιορίζεται μόνο βάσει της τιμής του φαρμάκου, αλλά βάσει και της υπηρεσίας χορήγησης και του φαρμακευτικού πληθωρισμού», όπως είπε ο κ. Λιάρας.