ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πλήρης ψηφιοποίηση εφημεριών στα φαρμακεία των Χανίων με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Πλήρης ψηφιοποίηση εφημεριών στα φαρμακεία των Χανίων με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με εταιρεία που δραστηριοποιείται στη διαδικασία από την έκδοση μέχρι και τη δημοσίευση των εφημεριών ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο έργο στη χώρα για τον καθολικό ψηφιακό μετασχηματισμό των εφημεριών στον Νομό Χανίων. Πλέον, το κοινό ενημερώνεται με έγκυρη πληροφόρηση για τα εφημερεύοντα Φαρμακεία από τη διαδικτυακή πύλη (https://chania.efimeries.gr), τις εφαρμογές για Smartphones (Efimeries-Chania) και από τις οθόνες που έχουν εγκατασταθεί σε περισσότερα από 120 Φαρμακεία σε όλον τον Νομό από το σύνολο των 152 φαρμακείων. Οι Φαρμακοποιοί και όλα τα μέσα προβολής ενημερώνονται ταυτόχρονα για κάθε αλλαγή που γίνεται στα στοιχεία της εφημερίας, από τις διοικητικές υπηρεσίες στη διαδικτυακή πύλη εφημεριών. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται όχι μόνο η εφημερία, αλλά και ο ρόλος του Φαρμακοποιού στη φαρμακευτική φροντίδα. 

Επιπλέον, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής που προσφέρει η εταιρεία, ο φαρμακοποιός ενημερώνεται για τις επόμενες εφημερίες, ενώ έχει τη δυνατότητα εξατομίκευσης του περιεχομένου προβολής της οθόνης, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα ενημερωτικά μηνύματα που επιθυμεί να επικοινωνήσει στους επισκέπτες του Φαρμακείου.

Τέτοιου είδους λύσεις, όχι μόνο οδηγούν στη μείωση των δαπανών για τους Συλλόγους και τα Φαρμακεία, αλλά ενισχύουν την εφημερία, επικοινωνώντας σε όλους τους ενδιαφερόμενους έγκυρες και ενημερωμένες εφημερίες, μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα, επείγουσες ειδοποιήσεις ή και τα spot του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανόλης Κατσαράκης μιλώντας στο DailyPharmaNews ανέφερε ότι «η αιτία που οδήγησε στην απόφαση για την υλοποίηση αυτής της ιδέας ήταν η μεγάλη ταλαιπωρία που δημιουργούσε για την υπάλληλο στα γραφεία του Συλλόγου η ανάγκη κατάρτισης σε εβδομαδιαία βάση πινάκων εφημεριών, τις οποίες αν και ηλεκτρονικές, επειδή δεν στηρίζονταν σε κάποιο αυτοματοποιημένο υπολογιστικό πρόγραμμα, έπρεπε πρώτα να τις πληκτρολογήσουμε, να εκτυπώσουμε, να συρράψουμε και να τις αποστείλουμε στα φαρμακεία – μέλη μας μέσω του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων ο οποίος τόσα χρόνια μας εξυπηρετούσε σε αυτό, προσθέτοντας πίσω από αυτές τις καρτέλες τα ατομικά αυτοκόλλητα και τοποθετώντας τις στο δέμα αποστολής κάθε φαρμακοποιού. Όλη αυτή η διαδικασία έπαιρνε δύο μέρες με αποτέλεσμα οι καρτέλες σε κάποιες περιπτώσεις να καθυστερούν, αφού πήγαιναν την τελευταία στιγμή. Τις δύο εκείνες μέρες η υπάλληλος του Συλλόγου έπρεπε να ασχοληθεί μόνο με αυτό το ζήτημα μην έχοντας χρόνο για οτιδήποτε άλλο. Πλέον όλα αυτά τα προβλήματα καταργούνται με μία διαδικασία που είναι κεντρική, προγραμματισμένη και on line. Έτσι, εξοικονομείται χρόνος και εργατοώρες, ενώ οι φαρμακοποιοί έχουν στο φαρμακείο ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη προς τον πολίτη όχι μόνο την εικόνα των εφημεριών αλλά και πολλές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες με έναν καλαίσθητο τρόπο».

Είναι πολύ σημαντικό για τον κ. Κατσαράκη ότι «όλα γίνονται κεντρικά από ένα άτομο με το πάτημα ενός κουμπιού με την πληροφορία μάλιστα», όπως λέει,  «και κάθε αλλαγή ή επικαιροποίησή της να φτάνει όχι μόνο στα φαρμακεία αλλά και σε όλο τον κατάλογο αποδεκτών, όπως για παράδειγμα είναι οι διοικητικές και υγειονομικές αρχές της πόλης καθώς και ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος».

Πολύ σπουδαίο επίσης είναι και το περιβαλλοντικό όφελος από αυτήν την κίνηση. «Εξοικονομείται χαρτική ύλη. Δεν φαντάζεστε πόσες στοίβες χαρτί και μελάνι γλιτώνουμε από τις εκτυπώσεις, οι οποίες για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα στις καρτέλες εφημεριών ήταν έγχρωμες, όπως επίσης και πόσο λιγότερο πλέον χρησιμοποιούμε τα εκτυπωτικά μηχανήματα με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται είτε να επισκευαστούν είτε να αντικατασταθούν. Ακόμη κι εκεί έχουμε εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας ενώ βεβαίως κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο και δίνουμε προτεραιότητα σε άλλα θέματα ως Σύλλογος».  

Το σημαντικότερο όμως για τον ίδιο ως πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων είναι πως πρόκειται για μία προσπάθεια που έγινε με ίδιους πόρους. «Τα χρήματα προήλθαν από τον Διανεμητικό Λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου χωρίς κάποια συγχρηματοδότηση από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έτσι ώστε να  μην καθυστερήσει η υλοποίηση του έργου κι αυτή τη στιγμή μπορώ να πω είμαστε ευτυχείς με το αποτέλεσμα αφού ως Φαρμακευτικός Σύλλογος μπορούμε να προσφέρουμε μία τέτοια υπηρεσία σε όλα τα φαρμακεία – μέλη του Συλλόγου μας» ανέφερε ο κ. Κατσαράκης που καταλήγοντας δήλωσε ότι «το συστήνω ανεπιφύλακτα και προτείνω τη συγκεκριμένη ενέργεια και σε άλλους Φαρμακευτικούς Συλλόγους».