ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αν. Ρακιτζή: Η πολιτεία να ενισχύσει το ρόλο του φαρμακοποιού στην ενημέρωση του πολίτη για θέματα πρόληψης της υγείας

Αν. Ρακιτζή: Η πολιτεία να ενισχύσει το ρόλο του φαρμακοποιού στην ενημέρωση του πολίτη για θέματα πρόληψης της υγείας

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας μιλά στο DailyPharmaNews με αφορμή μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που φέρνει τους φαρμακοποιούς να επικοινωνούν με τους πολίτες και εκτός φαρμακείου

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία ακόμη πρωτοβουλία μετά από εκείνη που πρόσφατα πήρε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας (δες εδώ, εδώ, εδώ και εδώ), αυτή τη φορά από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Καβάλας έρχεται να δείξει ότι υπάρχει μία τάση των φαρμακοποιών να αυξήσουν την εξωστρέφειά τους ερχόμενοι σε άμεση, εκτός φαρμακείου, επαφή με την κοινωνία με στόχο την πρόληψη.

Πιο συγκεκριμένα ενόψει και της διοργάνωσης του 4ου Φαρμακευτικού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών της περιοχής το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας ο οποίος έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του και το φιλοξενεί στην πόλη του, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία σειρά εκδηλώσεων για την «ενημέρωση πολιτών από ιατρούς σε θέματα υγείας».

Οι εκδηλώσεις που συνδιοργανώνονται με τον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Καβάλας πραγματοποιούνται κάθε βράδυ στις 9 στην πλατεία Κανάρη στην παραλία της πόλης (απέναντι από την πρώην Δωδώνη).

Ήδη μέχρι σήμερα έχουν μιλήσει τη Δευτέρα 20 Ιουνίου η κ. Δέσποινα Ιατρού – Παπαδοπούλου, Παιδίατρος με θέμα «Οι επιπτώσεις της πανδημίας covid -19 στη ψυχική υγεία παιδιών & εφήβων», την Τρίτη 21 Ιουνίου ο κ. Ιωσήφ Κουγιουμτζόγλου, Οδοντίατρος με θέμα «Προληπτική Οδοντιατρική» και την Τετάρτη 22 Ιουνίου η κ. Μαρία Πετροδημοπούλου, Αλλεργιολόγος παίδων & ενηλίκων με θέμα «Αλλεργίες του καλοκαιριού».

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου μιλά η κ. Θένη Παπαδοπούλου – Τσερπιστάλη, Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας με θέμα «Κολπίτιδα – Ουρολοιμώξεις – Οι απρόσκλητοι επισκέπτες του καλοκαιριού» ενώ ο κύκλος των εκδηλώσεων κλείνει την Παρασκευή 24 Ιουνίου με μουσική εκδήλωση από την «Ορχήστρα Παλαιών Ασμάτων» (με την Χαριτίνη Μελισσοπούλου στο τραγούδι, τον Παναγιώτη Αμπεριάδη στην κιθάρα και στο τραγούδι, τον Απόστολο Αποστολίδη στα κρουστά – μπουζούκι – τραγούδι, τον Γιάννη Βαμβακά στο μπουζούκι και στο τραγούδι, τον Νίκο Βουλγαρίδη στο ακορντεόν και τον Βασίλη Κιορμήτρο στο μπουζούκι).

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Αναστασία Ρακιτζή μιλώντας στο DailyPharmaNews εξήγησε ότι «όταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία για τη διοργάνωση του 4ου   Φαρμακευτικού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ως Διοικητικό Συμβούλιο υπήρξε μία πρόταση όλων των συναδέλφων να κάνουμε παράλληλες εκδηλώσεις σε θέματα πρόληψης υγείας για το κοινό της Καβάλας, του Νομού και όποιου γενικότερα θα ήθελε να συμμετέχει σε αυτές. Μια και δεν λειτουργεί ακόμη στη χώρα μας όπως θα έπρεπε ένα οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας και δεν γίνονται συστηματικά ενημερωτικές εκδηλώσεις για πρόληψη μέσα από τις οποίες μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να προλάβουν προβλήματα υγείας να μην εμφανιστούν ή εάν εμφανιστούν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, θεωρήσαμε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία ήταν πραγματικά μία καλή ιδέα. Έτσι λοιπόν ήρθαμε σε επαφή με τον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο της Καβάλας και προτείναμε τη συνεργασία τους σε μία τέτοια προσπάθεια καθώς θέλαμε η ενημέρωση να γίνεται από γιατρούς. Σε ό,τι αφορά την επιλογή των θεμάτων κρίναμε ότι θα έπρεπε να έχουμε ομιλητές για ζητήματα υγείας που αφορούν πολύ κόσμο και είναι επίκαιρα. Έτσι είπαμε να μιλήσουν παιδίατρος, οδοντίατρος, αλλεργιολόγος και γυναικολόγος».

Η ιδέα αυτή όπως είπε η κ. Ρακιτζή είχε δύο σημαντικές ιδιαιτερότητες που διαφοροποίησαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση σε σχέση με ανάλογες που έχουν γίνει στο παρελθόν από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Η πρώτη είχε να κάνει με την επιλογή του χώρου. Η κ. Ρακιτζή μίλησε για μία ιδέα πρωτόγνωρη για τα μέχρι σήμερα δεδομένα των εκδηλώσεων που έκανε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας. «Σαν ιδέα είναι πρωτόγνωρη γιατί εμείς μέχρι σήμερα κάναμε εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους. Αυτό το αποκλείσαμε εξαρχής λόγω καλοκαιριού και λόγω COVID. Έτσι προχωρήσαμε στο να κάνουμε μία εκδήλωση σε ανοικτό χώρο. Μάλιστα εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας που μας διέθεσε το κεντρικότερο κομμάτι της παραλίας μας, όπου υπάρχει και εξέδρα. Στην αρχή ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης στην παραλία ομολογώ ότι όλο αυτό μας φάνηκε κάπως περίεργο. Βλέπαμε πολίτες να κοντοστέκονται, να βλέπουν και να αναρωτιούνται προφανώς τι είναι αυτό, στη συνέχεια όμως όλο και περισσότεροι έρχονταν να παρακολουθήσουν και μέρα με τη μέρα η συμμετοχή αυξήθηκε, γεγονός που τελικά σήμερα αποδεικνύει ότι κάναμε πολύ καλά πολύ καλά που προχωρήσαμε σε μία τέτοια επιλογή. Πάει καλά, πολύ καλά» ανέφερε η κ. Ρακιτζή.

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα είχε να κάνει με τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων. Βασική ιδέα ήταν να μην υπάρξει ένας βαρετός μονόλογος, μία ξερή ομιλία. Μάλιστα αυτή η ιδέα ήρθε από την πλευρά των γιατρών. «Οι γιατροί προτείναν οι παρουσιάσεις να γίνονται μέσα από ένα διάλογο του ομιλητή-γιατρού με τον φαρμακοποιό-συντονιστή να κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις για να υπάρχει μία καλή ροή και να μην κουράζεται το κοινό το οποίο στο τέλος μπορεί να απευθύνει και το ίδιο τις ερωτήσεις του στον ομιλούντα».

Αυτός άλλωστε γίνεται και στην καθημερινότητα στο φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός μεταξύ των άλλων πρέπει να διευκολύνει τους πολίτες στο να ενημερώνονται για θέματα υγείας, πρόληψης, ενισχύοντάς τους στο να εκφράζουν τις ερωτήσεις και συμβάλλοντας στο να έχουν εκείνη την υπεύθυνη ενημέρωση που πρέπει να έχουν.

Μάλιστα σε σχέση με την προσπάθεια προσέλκυσης του κόσμου έγινε ακριβώς και η επιλογή η εβδομάδα αυτών των εκδηλώσεων να κλείσει με μουσική, τραγούδι και χορό.  «Επειδή εάν αφήναμε μόνο τις ομιλίες όλο αυτό για κάποιους να ήταν “ψυχρό”, αποφασίσαμε να κλείσουμε την εβδομάδα με μία μουσική εκδήλωση από μία ορχήστρα που αποτελείται από γιατρούς και φαρμακοποιούς ώστε να διασκεδάσει και να χαρεί ο κόσμος και να έρθει ακόμη περισσότερο κοντά μας», εξήγησε η κ. Ρακιτζή.

Για την πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα για να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή της επαφής των φαρμακοποιών με την κοινωνία και εκτός του στενού επαγγελματικού χώρου του φαρμακείου. «Ήδη στις συζητήσεις που γίνονται με τους γιατρούς συμφωνούμε ότι αυτό θα πρέπει να το συνεχίσουμε. Εγώ έχω αυτή τη διάθεση και για τον χειμώνα, ανάλογα με τα μέτρα ή για τον Σεπτέμβριο όπου ο καιρός ακόμη έτσι κι αλλιώς ευνοεί για εκδηλώσεις έξω. Έχουμε τη διάθεση να το κάνουμε. Είναι κάτι που βλέπουμε ότι είναι πολύ καλό ως ιδέα για τους υγειονομικούς. Οι πολίτες ακουμπάνε πάνω μας και στους γιατρούς και ακόμη περισσότερο στους φαρμακοποιούς καθώς είμαστε η πόρτα, και με τέτοιες κινήσεις η πόρτα ανοίγει ακόμη περισσότερο, όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους υγιείς ανθρώπους, κάτι πολύ σημαντικό».

Και καταλήγει η κ. Ρακιτζή ότι «οι φαρμακοποιοί μέσα από τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να αγγίξουν ανθρώπους που ποτέ δεν σκέφτηκαν να ασχοληθούν με την πρόληψη και τη διατήρηση της ευεξίας τους»  τονίζοντας ότι «και η Πολιτεία θα πρέπει να δει και να δώσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο να ενισχύσει το ρόλο του φαρμακοποιού σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της ενημέρωσης του πολίτη για θέματα πρόληψης της υγείας και διατήρησης της ευεξίας του».