NEA

Μονάδες πρώιμης παρέμβασης στην ψύχωση

Μονάδες πρώιμης παρέμβασης στην ψύχωση

Ένα καινοτόμο μοντέλο υποστήριξης των παιδιών στην κοινότητα

Στην ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα, και της οργάνωσής τους με τρόπο που να περιλαμβάνει νέες υπηρεσίες τις οποίες χρειάζεται η χώρα, αναφέρθηκε κατά την ομιλία της στο θεματικό συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας WPA 2022 για την Πρώιμη Παρέμβαση στην Ψύχωση, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στην Αθήνα και πρόεδρος είναι ο καθηγητής Δρ. Νίκος Στεφανής, μαζί με τον ψυχίατρο και καθηγητή, Δρ. Afzal Javed, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Η πανδημία, είπε η κ. Ράπτη, ανέδειξε τη σημασία της ψυχικής υγείας ως βασικό πυλώνα της ολιστικής ευημερίας, καθώς και της δημόσιας υγείας. Κατά τη διάρκειά της, ο γενικός πληθυσμός επηρεάστηκε ιδιαίτερα και, πράγματι, επειδή υπήρχε δυσκολία πρόσβασης στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, αναδύθηκε η ανάγκη ανάπτυξης νέων, σύγχρονων υπηρεσιών στην κοινότητα.

«Με την πολύτιμη βοήθεια του Δρ. Στεφανή, το 2020, νομοθετήσαμε τις 'μονάδες πρώιμης παρέμβασης στην ψύχωση', ένα καινοτόμο μοντέλο υποστήριξης των παιδιών μας στην κοινότητα. Οι μονάδες αυτές θα λειτουργούν με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα αναπτύξουμε 10 τέτοιες μονάδες στην Ελλάδα, που θα βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Θεσσαλία, Ιωάννινα και στα Δωδεκάνησα», ανέφερε η κ. Ράπτη.

Πρόσθεσε ότι οι διαταραχές που εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, μεταξύ 18 και 25 ετών, είναι η σχιζοφρένεια, η διπολική συναισθηματική διαταραχή και η ψύχωση από τη χρήση ουσιών, η οποία είναι η πιο συχνή.

«Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, περίπου 3.000 Ελληνόπουλα βιώνουν το πρώτο τους ψυχωτικό επεισόδιο. Έχουμε, επίσης δει, ότι εντός πέντε ετών από το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο, το 80% των ασθενών θα υποτροπιάσουν, είτε λόγω της πλημμελούς συμμόρφωσης με τη θεραπεία, είτε των υψηλών επιπέδων στρες, των δυσλειτουργικών σχέσεων που πάρα πολλές φορές υπάρχουν μέσα στην οικογένεια, αλλά και της χρήσης ουσιών. Για μένα, είναι ξεκάθαρη η μεγάλη ανάγκη για τη δημιουργία αυτών των δομών, γιατί η πρόληψη των ψυχωσικών διαταραχών στους εφήβους και τους νέους ενήλικές μας, είναι η πρώτη πράξη μιας ορθής και ορθά λειτουργούμενης υπηρεσίας υγείας».

Επίσης, πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη ενός δικτύου υπηρεσιών έγκαιρης παρέμβασης, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της επιβάρυνσης και των άλλων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οι οποίες σήμερα επικεντρώνονται στη νοσηλεία και την επανένταξη, με αντίστοιχη τη μείωση του κόστους που απαιτείται.

Η κ. Ράπτη ανέφερε επίσης, ότι θα αναπτυχθούν Κέντρα Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΨΥ) για τους φοιτητές, τα οποία, και αυτά, πρόκειται να δημιουργηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρώτο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο έτος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Παράλληλα, θα στηριχθούν περαιτέρω οι ηλικιωμένοι και ο γενικός πληθυσμός με την ενίσχυση των υφιστάμενων υπηρεσιών και την ανάπτυξη νέων. Έμφαση θα δοθεί στα Κέντρα Ημέρας, σε όλη τη χώρα.

Θα δημιουργηθούν επίσης στεγαστικές δομές βραχείας και μακράς φιλοξενίας, αλλά και εξειδικευμένες δομές για ειδικά ζητήματα που αφορούν στον αυτισμό και στην άνοια.

Επιπλέον, το Ταμείο Ανάκαμψης πρόκειται να χρηματοδοτήσει προγράμματα που αφορούν την αποκατάσταση από παράνομες και νόμιμες ουσίες, όπως τα ναρκωτικά, ο καπνός και το αλκοόλ, (που απασχολούν και πολλούς νέους τώρα) το διαδίκτυο αλλά και ο τζόγος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ