ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σ. Ζήκας: Σημαντικό που οι φαρμακοποιοί καλούνται να συνδράμουν σ' έναν νέο θεσμό για την ΠΦΥ

Σ. Ζήκας: Σημαντικό που οι φαρμακοποιοί καλούνται να συνδράμουν σ' έναν νέο θεσμό για την ΠΦΥ

Αυτό, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δείχνει ότι για την πολιτεία πλέον το κοινοτικό φαρμακείο και ο φαρμακοποιός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ΠΦΥ, δικαιώνει αντίστοιχες αποφάσεις που έλαβε ο κλάδος τα δύο προηγούμενα χρόνια και βοηθά στην επιτάχυνση της υλοποίησης χρόνιων διεκδικήσεων.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Υπέρ της πρότασης να συμμετέχουν οι φαρμακοποιοί μέσα από τα κοινοτικά φαρμακεία στη διαδικασία εγγραφής των πολιτών στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού τάχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου της δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών κ. Σεραφείμ Ζήκας μιλώντας κατά τη διάρκεια του 4ου Φαρμακευτικού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης το οποίο διοργανώθηκε από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών της περιοχής το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου.

Μετά τις αντιδράσεις μερίδας φαρμακοποιών στη συγκεκριμένη πρόταση οι οποίοι θεωρούν ότι εμπλέκει τον κλάδο σε μία γραφειοκρατική διαδικασία που δεν άπτεται του αντικειμένου εργασίας ενός φαρμακοποιού, ο κ. Ζήκας υποστήριξε πως καλό είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι για το γεγονός ότι ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε οι φαρμακοποιοί να συμμετέχουν σ’ ένα ακόμη πρόγραμμα, αυτό για τον οικογενειακό ιατρό. Όπως είπε, «ούτως ή άλλως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού είναι ένας θεσμός καθαρά πρόληψης, καθαρά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και το γεγονός ότι επιλεχθήκαμε εμείς να το κάνουμε, δηλαδή να συνδράμουμε στην ταχύτητα και στην αποτελεσματικότητα αυτού του θεσμού δείχνει ότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι για την κοινωνία και για την πολιτεία στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. έτσι προχωράμε βήμα–βήμα, δεν λέμε πολλά, κρατούμε χαμηλούς τόνους αλλά ουσιαστικά δρούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απομονωνόμαστε και να μην πηγαίνουμε στο περιθώριο».

«Θα είχε συμβεί αυτό», συνέχισε ο κ. Ζήκας, «εάν ακούγαμε κάποιους που μας έλεγαν να μη συμμετέχουμε στα ραντεβού γιατί δεν είναι δουλειά μας, να μη συμμετέχουμε στη δωρεάν διακίνηση των self tests γιατί πρόκειται για μία επιδημιολογική απάτη της πολιτείας και φυσικά να μη συμμετέχουμε στη διαδικασία των rapid tests γιατί τάχα δεν τα είχαμε διδαχθεί στο πανεπιστήμιο. Επιχειρήματα πολύ χαμηλού επιπέδου που δεν αντέχουν σε καμία κριτική και αυτή που τα χρησιμοποίησαν δέστε που είναι σήμερα. Είναι αυτοί που είναι αυτοί σήμερα στην απομόνωση και στο περιθώριο».

Η συμμετοχή σύμφωνα με τον κ. Ζήκα είχε ως αποτέλεσμα το να επιταχυνθούν οι διαδικασίες θεσμοθέτησης κάποιων πραγμάτων «τα οποία είχαν “παλιοκαιρίσει”, ήταν δηλαδή πολλά χρόνια σε συζητήσεις και ουσιαστικά με αυτήν τη συνδρομή όλου του κλάδου –γιατί εμείς μπορεί να αποφασίσαμε κάποια πράγματα αλλά οι αποφάσεις ήταν ουσιαστικά μία σωστή διάγνωση διότι ο κλάδος ακολούθησε με αυτά τα αποτελέσματα».

Η ρύθμιση του ζητήματος με τη διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ μόνο μέσα από τα φαρμακεία ήταν για τον κ. Ζήκα μία πρώτη σημαντική επιτυχία για τη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ένα ζήτημα καθόλου απλό καθώς το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε ήταν πάρα πολύ σφιχτό. Μάλιστα υπήρξε πολλή δουλειά εκ μέρους του ΠΦΣ με τη διαμόρφωση τριών διαφορετικών πλάνων προκειμένου οι φαρμακοποιοί να μη βρεθούν προ απροόπτου.

Πάντως, αν και όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς σε σχέση με το θέμα της συμμετοχής των φαρμακείων στη διαδικασία εγγραφής των πολιτών στον οικογενειακό ιατρό, αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι που έχει πέσει στο τραπέζι ως πρόταση και, όταν έρθει η στιγμή και δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτήν την πρόταση, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα αποφασίσει επί του θέματος, φαίνεται πως πράγματι το επόμενο διάστημα –ανάλογα και με το ποιες τελικά θα είναι οι αποφάσεις για το εάν και πότε θα γίνουν εκλογές- θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά ορισμένες σημαντικές διεκδικήσεις των φαρμακοποιών που ουσιαστικά θα έρθουν να δικαιώσουν τις επιλογές της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.