ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μανόλης Κατσαράκης για ελλείψεις «Τα συμφέροντα δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια»

Μανόλης Κατσαράκης για ελλείψεις «Τα συμφέροντα δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια»

 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο,

Ενόψει Αυγούστου και μίας αναμενόμενης κορύφωσης του προβλήματος των σημαντικών ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρείται, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, στη χώρα μας, ο κ. Μανώλης Κατσαράκης, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μιλώντας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Antenna Δυτικής Κρήτης τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης από πλευράς πολιτείας του προβλήματος με γενναίες πρωτοβουλίες, που θα μπορούσαν να στηριχθούν μάλιστα και στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι φαρμακοποιοί προς τον ΕΟΦ, βάζοντας στην άκρη τα όποια συμφέροντα που έτσι κι αλλιώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. 

Ο κ. Κατσαράκης εξαρχής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο σε κάποιες περιοχές μπορεί να είναι εντονότερο σημειώνοντας ότι  «στην περιοχή μας γίνεται η βέλτιστη δουλειά με τη βοήθεια και της Συνεταιριστικής Φαρμακαποθήκης των Φαρμακοποιών των Χανίων η οποία δίνει προτεραιότητα στην κάλυψη των τοπικών αναγκών και γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να εξομαλύνουμε λίγο το φαινόμενο το οποίο είναι πανελλαδικό και το οποίο έχει έξαρση τη συγκεκριμένη περίοδο». Εκτίμησε δε ότι το πρόβλημα «αναμένεται να είναι μεγαλύτερο τον Αύγουστο που οι εταιρείες κλείνουν και πάντα κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ελπίζοντας κάποιοι να ευαισθητοποιηθούν».

Οι ελλείψεις, όπως είπε ο κ. Κατσαράκης «αφορούν σκευάσματα τα οποία εισάγονται, σκευάσματα πρωτότυπα πολυεθνικών εταιρειών τα οποία έρχονται στη χώρα μας με το σταγονόμετρο κι αυτό γιατί η πολιτική των εταιρειών έχει αναθεωρηθεί και διαμορφωθεί αναλόγως. Θεωρούν ότι καλύπτουν και με το παραπάνω τις εγχώριες ανάγκες, στην πράξη όμως τα σκευάσματα αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση και γι’ αυτό ευθύνονται μία σειρά από λόγοι κυριότερος από τους οποίους είναι ότι αυτά τα σκευάσματα γίνονται στόχος παράλληλων εξαγωγών. Χονδρέμποροι δηλαδή τα επανεξάγουν στο εξωτερικό, όπου έχουν πολλαπλάσια τιμή, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη εις βάρος βέβαια της υγείας των ασφαλισμένων που ταλαιπωρούνται για να βρουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, τα φάρμακά τους».

Αυτή τη στιγμή στα Χανιά σε έλλειψη, σύμφωνα με τον  κ. Κατσαράκη βρίσκονται πάρα πολλά κολλύρια για το γλαύκωμα, ενέσεις για την οστεοπόρωση, αναπνευστικά και καρδιολογικά σκευάσματα, σκευάσματα για τον διαβήτη με κυριότερα κάποιες ινσουλίνες, σκευάσματα για ψυχικές ασθένειες, για επιληψία, για Alzheimer, σκευάσματα που καλύπτουν μία μεγάλη γκάμα σοβαρών χρόνιων παθήσεων. Το θέμα είναι ότι «στην πλειονότητα των περιπτώσεων ελλείψεων δεν υπάρχουν γενόσημα φάρμακα. Είναι πρωτότυπα φάρμακα τα οποία καλύπτονται από την πατέντα τους και για κάποια χρόνια δεν επιτρέπεται σε παγκόσμιο επίπεδο η αντιγραφή τους».

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΦΣ Χανίων αυτό που πρέπει να ισχύσει είναι το πολύ απλό «το να σταματήσουν οι παράλληλες εξαγωγές, με ευθύνη του ΕΟΦ. Να αποφασίσει (σσ. Ο ΕΟΦ) και να επέμβει στην περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις - τις οποίες οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι φροντίζουν να αναδεικνύουν - βγάζοντας απόφαση αναστολής των εξαγωγών προκειμένου να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες επειδή αυτά τα κουτιά θα φτάσουν κατά αυτόν τον τρόπο στον προορισμό τους αφού δεν θα επανεξάγονται. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει κατά τρόπο μόνιμο γιατί όπως όλοι σήμερα γνωρίζουμε παίζεται ένα «κρυφτούλι». Κάποιοι μαζεύουν τα (σ.σ. εξαγώγιμα) σκευάσματα και τα επανεξάγουν με την πρώτη ευκαιρία όταν η αναστολή όπως ξέρουν όλοι ότι θα σταματήσει σε δύο μήνες. Έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να παρθούν γενναίες αποφάσεις και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα έτσι ώστε αυτά τα σκευάσματα τα οποία όλοι γνωρίζουμε αποτελούν στόχο των επανεξαγωγών λόγω της πολλαπλάσιας τιμής τους στο εξωτερικό να σταματήσουν πλέον να εξάγονται και να μένουν στην ελληνική αγορά, να φτάσουν στα φαρμακεία και από τα φαρμακεία στον ασθενή».

Ένα ζήτημα επίσης είναι, όπως είπε ο κ. Κατσαράκης ότι «το ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο ευνοεί και επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων και από τη στιγμή που και το φάρμακο εντάσσεται μέσα σε αυτό ακολουθεί τα εμπορικά και οικονομικά πρότυπα συναλλαγών και διακίνησης άλλων προϊόντων. Έτσι λοιπόν δεν απαγορεύεται η επανεξαγωγή, δεν θεωρείται κάτι παράνομο, εφόσον γίνεται με παραστατικά, πλην όμως αυτή η πολύ σημαντική παρενέργεια και η δυσλειτουργία αποβαίνει εις βάρος όλων στον ελληνικό χώρο. Γιατί όλοι μπορεί ξαφνικά να βρεθούν αντιμέτωποι με μία έλλειψη πολύ σημαντική για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους και νομίζω ότι αυτό είναι το μείζον και πρέπει να προτάσσεται πάνω απ’ όλα.

«Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο μόλις παρθεί η απόφαση αναστολής των εξαγωγών να δέχεται ο ΕΟΦ αγωγές. Γιατί γίνεται αυτό; Εμφανίζεται το πρόβλημα ολοένα και πιο περίπλοκο όσον αφορά τις εξαγωγές και γι’ αυτό μίλησα για γενναίες αποφάσεις. Γιατί προφανώς τα συμφέροντα δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια».

Αυτό το πλαίσιο που υπάρχει σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη το εκμεταλλεύονται προς όφελός τους οι χώρες του βορά. «Η Γερμανία έχει ενσωματώσει στη δική της νομοθεσία, ότι ένα ποσοστό των δικών της εγχώριων αναγκών θα καλύπτεται από αυτές τις νόμιμες παράλληλες εξαγωγές (σ.σ. από άλλες χώρες) γνωρίζοντας ότι θα βρει από τις χώρες του Νότου φθηνότερα φάρμακα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ζήτησης που είπαμε ότι είναι παγκόσμιο για τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Καλύπτουν λοιπόν οι βόρειες χώρες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις ανάγκες τους και οι χώρες του Νότου όπως και η Ελλάδα υποφέρουν από αυτήν τη δυσλειτουργία γιατί προφανώς δεν μπορούν να ακολουθήσουν παρόμοια πολιτική τιμών στα συγκεκριμένα σκευάσματα από τη στιγμή που θα καταστούν πάρα πολύ ακριβά και απαγορευτικά για την κάλυψή τους από τα ασφαλιστικά μας ταμεία, τα οποία δεν αντέχουν».

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί στη χώρα μας κάνουν ό.τι περνά από το χέρι να ασκήσουν πίεση για να βρεθεί λύση. «Αναδεικνύουμε το πρόβλημα συχνά έτσι ώστε να ενισχύσουμε την εξεύρεση λύσεων» αναφέρει ο κ. Κατσαράκης ο οποίος μάλιστα επισημαίνει ότι «η ανασφάλεια η οποία δημιουργείται επαυξάνει το πρόβλημα γιατί όταν θεωρήσεις ότι ένα για παράδειγμα εισπνεόμενο φάρμακο είναι πιθανό να λείψει, θα δημιουργήσεις ένα στοκ –εφόσον μπορείς- ασφαλείας για τον άνθρωπό σου, πράγμα που προσπαθούν να κάνουν τα φαρμακεία –ανεπιτυχώς σ’ έναν μεγάλο βαθμό- έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανότατες ελλείψεις στο άμεσο χρονικό διάστημα. Αυτή λοιπόν η αποθεματοποίηση και η αυξημένη ζήτηση για συγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία είναι ενδεδειγμένη θεραπεία για συγκεκριμένο ασθενή επιτείνει το πρόβλημα».

Για τον κ. Κατσαράκη «το ζήτημα είναι ο ΕΟΦ να χρησιμοποιήσει όλα τα δεδομένα και τα εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή του, όπως είναι και η εφαρμογή που προτείνουμε για την παρακολούθηση των ελλείψεων, η οποία θα ειδοποιεί το γιατρό έτσι ώστε να γνωρίζει ότι αυτό το φάρμακο είναι στα ελλειπτικά και ενδεχομένως να μην το υπερσυνταγογραφεί ή να επιλέγει άλλες λύσεις. Ο ΠΦΣ έχει υποβάλει τις προτάσεις του στον ΕΟΦ και αναμένουμε να παρθούν κάποιες αποφάσεις εγκαίρως».