ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Θ. Καρποδίνη: Γιατί ο πρόεδρος της ΠΟΝ αποκλείει τους νεφροπαθείς από το να λαμβάνουν με ευκολία τα φάρμακά τους;

Θ. Καρποδίνη: Γιατί ο πρόεδρος της ΠΟΝ αποκλείει τους νεφροπαθείς από το να λαμβάνουν με ευκολία τα φάρμακά τους;

Γιατί να μην έχουν τη δυνατότητα να τα λαμβάνουν από 10.500 σημεία σε όλη τη χώρα αντί των 50 μόνο σημείων διανομής του ΕΟΠΥΥ;

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ανυπόστατη ουσιαστικά χαρακτηρίζει μέσω του DailyPharmaNews η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη την καταγγελία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κ. Γρηγόρη Λεοντόπουλου για  «απερίγραπτη ξαφνική απόφαση “κεραυνό εν αιθρία” και χωρίς καμία αιτιολογία» απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού να κλείσει το φαρμακείο του στην Καλαμάτα, τονίζοντας ότι αφενός ουδέποτε έχει ιδρυθεί και λειτουργούσε από τον ΕΟΠΥΥ φαρμακείο στην Καλαμάτα, αφετέρου δεν έχει κλείσει καμία δομή που εξυπηρετεί διανομή φαρμάκων σε ασφαλισμένους με όποια μορφή.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ που έκανε το DailyPharmaNews -με αφορμή δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (δες εδώ) εκφράζοντας την αγωνία της για την «απαράδεκτη απόφαση» του ΕΟΠΥΥ να κλείσει, όπως υποστήριζε, το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ της Μεσσηνίας στην Καλαμάτα και ζητώντας μία ενημέρωση επί του θέματος- απευθύνθηκε στην κ. Καρποδίνη ζητώντας της να απαντήσει πρώτον, για ποιο λόγο έκλεισε, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της ΠΟΝ, με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ της Καλαμάτας και δεύτερον, πως τοποθετείται απέναντι στην ανησυχία των νεφροπαθών ότι ενδέχεται να κλείσουν κι άλλα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να υπάρχει ανατροπή στο μέχρι σήμερα καθεστώς που λαμβάνουν τα φάρμακά τους οι χρόνιοι αυτοί ασθενείς.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα η κ. Καρποδίνη, εκτός του ότι διαψεύδει επί της ουσίας τα όσα καταγγέλλει ο κ. Λεοντόπουλος για κλείσιμο φαρμακείου του Οργανισμού στην Καλαμάτα, σημειώνει ότι η όλη αυτή καταγγελία έχει να κάνει με το περιεχόμενο εμπιστευτικής απόφασης του Δ.Σ. του Οργανισμού ζητώντας από τον Πρόεδρο της ΠΟΝ να εξηγήσει πως τη γνωρίζει. Επί της ουσίας πάντως η κ. Καρποδίνη απαντά ότι «τα σημεία που λειτουργούν με ευθύνη των περιφερειακών Διευθύνσεων και διανέμουν φάρμακα θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν και η κινδυνολογία ότι καταργείται η δυνατότητα να γίνεται αυτό δεν αληθεύει καθώς δεν απαιτεί νέα δομή, αλλά αποφάσεις της Διοίκησης κατόπιν εισήγησης των αρμοδίων υπηρεσιών!».

Ολόκληρη η απάντηση έχει ως εξής:    

«Ουδέποτε έχει ιδρυθεί και λειτουργούσε από τον ΕΟΠΥΥ φαρμακείο στην Καλαμάτα. Επομένως δεν ισχύουν τα όσα καταγγέλλονται!

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων λειτουργούσε σημείο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων όπως και σε άλλες περιοχές που δεν υπάρχουν Φαρμακεία και συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Δεν έκλεισε καμία δομή που εξυπηρετεί διανομή φαρμάκων σε ασφαλισμένους με όποια μορφή λειτουργεί.

Η ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του ΔΣ του οργανισμού στην οποία αναφέρεται ο Πρόεδρος της ΠΟΝ, που θα πρέπει να εξηγήσει πως τη γνωρίζει, καθώς διανέμεται μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,  αφορά την απεικόνιση του οργανογράμματος του ΕΟΠΥΥ που έχει εγκριθεί και περιλαμβάνει τις δομές που προβλέπονται στον οργανισμό. Σε αυτό περιλαμβάνονται όλα τα φαρμακεία που λειτουργούν σήμερα στον οργανισμό. Δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες στο πλαίσιο της έγκρισης της δομής του οργανισμού με ΠΔ που εκκρεμεί εδώ και μια δεκαετία, δεν έχουν προτείνει μέχρι σήμερα αλλαγές στην υφιστάμενη κατανομή των φαρμακείων, όταν αυτό κατατεθεί αρμοδίως θα ενσωματωθεί στο οργανόγραμμα που θα εκδοθεί με ΠΔ. Τονίζω ότι τα σημεία που λειτουργούν με ευθύνη των περιφερειακών Διευθύνσεων και διανέμουν φάρμακα θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν και η κινδυνολογία ότι καταργείται η δυνατότητα να γίνεται αυτό δεν αληθεύει καθώς δεν απαιτεί νέα δομή, αλλά αποφάσεις της Διοίκησης κατόπιν εισήγησης των αρμοδίων υπηρεσιών! Αυτά φυσικά τα γνωρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΝ που επί 8ετίας συμμετείχε στο ΔΣ του οργανισμού!».

Η κ. Καρποδίνη με την απάντησή της στο δεύτερο ερώτημα δίνει έμφαση στα όσα είπε ο κ. Λεοντόπουλος στο DailyPharmaNews για τον κίνδυνο, εάν κλείσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και πάνε τα φάρμακα που διακινούνται από αυτά στις φαρμακαποθήκες «το δεύτερο μήνα θα εξαφανίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές».

Όπως τόνισε η  Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ όπου ήδη εφαρμόζεται η διάθεση φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ από τα ιδιωτικά φαρμακεία έχει διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις ούτε κίνδυνος να φύγουν στο εξωτερικό. Κάλεσε δε τον πρόεδρο της ΠΟΝ να ενημερώσει τα μέλη του γιατί προσπαθεί να «αποκλείσει» την ίδια  δυνατότητα και για τους Νεφροπαθείς, δηλαδή να λαμβάνουν αντί των 50 περίπου  σημείων διανομής τα φάρμακά τους που ισχύει σήμερα από 10.500 σημεία σε όλη τη χώρα;».    

Η απάντηση της κ. Καρποδίνη έχει ως εξής:

«Κανένα φαρμακείο δεν κλείνει και δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα αυτών των δηλώσεων.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΝ επιπρόσθετα οφείλει να γνωρίζει ότι για Φάρμακα Υψηλού Κόστους  που διανέμονται για συγκεκριμένες παθήσεις ήδη από ιδιωτικά φαρμακεία εδώ και δύο έτη, όταν και ο ίδιος ήταν μέλος του ΔΣ,  ο οργανισμός έχει εξασφαλίσει σε συνεργασία με τα ιδιωτικά φαρμακεία διαδικασία παραγγελίας και παράδοσης μόνο για συγκεκριμένες συνταγές και δεν αληθεύει σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρχουν ελλείψεις και θα φεύγουν τα φάρμακα στο εξωτερικό. Αυτό έχει εξασφαλιστεί.  Δεν γνωρίζουμε τη σκοπιμότητα της εν λόγω δήλωσης η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θα πρέπει λοιπόν ο πρόεδρος της ΠΟΝ να ενημερώσει τα μέλη του γιατί προσπαθεί να “αποκλείσει” την ίδια  δυνατότητα και για τους Νεφροπαθείς, δηλαδή να λαμβάνουν αντί των 50 περίπου  σημείων διανομής τα φάρμακά τους που ισχύει σήμερα από 10.500 σημεία σε όλη τη χώρα??

Φυσικά ο Οργανισμός θα εξασφαλίσει την αποτελεσματικότερη διαδικασία για όλους τους ασφαλισμένους ασχέτως μεμονωμένων προσωπικών απόψεων και σκοπιμοτήτων που δεν αφορούν και δεν εξυπηρετούν το συμφέρον των ασθενών».

 

«Πυρά» και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Θέση για το δελτίο Τύπου της ΠΟΝ άλλα και για τα όσα ανέφερε ο πρόεδρός της κ. Λεοντόπουλος στο DailyPharmaNews και ειδικά για το ότι «εάν κλείσουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ οι νεφροπαθείς δεν θα βρίσκουν φάρμακα λόγω παράλληλων εξαγωγών» πήρε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ο ΠΦΣ ουσιαστικά  υποστηρίζει ότι η προμήθεια των ΦΥΚ χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς, από όλα τα φαρμακεία (και της επαρχίας), όλες τις ώρες τις ημέρας (και τα απογεύματα), όλες τις μέρες της εβδομάδας (και τα Σαββατοκύριακα) είναι η μόνη λύση στα προβλήματα που συνεχίζουν να εμφανίζονται και να ταλαιπωρούν τους ασθενείς και όχι η «ανεδαφική, ανεφάρμοστη και ουτοπική ανάπτυξη και επέκταση ενός δικτύου κρατικών φαρμακείων».

Σε σχετικό δελτίο Τύπου – απάντηση προς τον πρόεδρο της ΠΟΝ ο ΠΦΣ αναφέρει τα εξής:

«Με το πρόσφατο Δελτίο Τύπου με το οποίο διαμαρτύρεστε για το κλείσιμο του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στη Καλαμάτα, για μία ακόμη φορά κάνετε αναφορά για απόφαση που εξυπηρετεί αυτά που αποκαλείτε “τα φαρμακεία της αγοράς”, κατηγορώντας τα ότι ωφελούνται εις βάρος των συμφερόντων του Οργανισμού, για συνακόλουθες ελλείψεις φαρμάκων ΦΥΚ και για οικονομική επιβάρυνση και  ταλαιπωρία των νεφροπαθών, επιχειρηματολογία την οποία φροντίζετε να επαναφέρετε επανειλημμένα, με κάθε ευκαιρία.

Ο ΠΦΣ σθεναρά υποστηρίζει την επιστροφή των ΦΥΚ στο φυσικό τους χώρο, στο “φαρμακείο της κοινότητας” από το οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι προμηθεύονται το σύνολο των φαρμάκων τους χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Άλλωστε τα φάρμακα αυτά (ΦΥΚ) χορηγούνται ήδη από τα φαρμακεία μας, για το σύνολο των ταμείων εκτός ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο εξακολουθούν να παρατηρούνται ουρές, καθυστερήσεις και χρόνιες ταλαιπωρίες ασθενών και συνοδών, πολύωρες μετακινήσεις για την προμήθεια τους, χαμένες εργατοώρες, κοστοβόρες δαπάνες για courier κλπ. φαινόμενα για τα οποία δεν κάνετε καμία αναφορά ή σκοπίμως αποκρύπτετε.

Η προμήθεια των ΦΥΚ χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς, από όλα τα φαρμακεία (και της επαρχίας), όλες τις ώρες τις ημέρας (και τα απογεύματα), όλες τις μέρες της εβδομάδας (και τα Σαββατοκύριακα) είναι η μόνη λύση στα παραπάνω προβλήματα που συνεχίζουν να εμφανίζονται και να ταλαιπωρούν τους ασθενείς και όχι βέβαια η ανεδαφική, ανεφάρμοστη και ουτοπική ανάπτυξη και επέκταση ενός δικτύου κρατικών φαρμακείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού και το “Δημοσιονομικό κόστος” το οποίο συχνά επικαλείστε.

Η προσέγγιση επίσης ότι “τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια σαν ασπίδα προστασίας στην οικονομική κρίση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που πάσχει από σοβαρές ασθένειες”, σκοπίμως αγνοεί ότι τα φάρμακα αυτά των σοβαρών ασθενειών (ΦΥΚ) εκ του Νόμου, από όπου και αν δίνονται, έχουν μηδενική συμμετοχή και συνεπώς καμία επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο, ούτε βέβαια τίθεται θέμα διαφοράς ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, αντίθετα η διακίνησή τους από άλλα κανάλια διανομής εκτός εκείνου που ξεκινά από την εταιρεία και καταλήγει στον ασθενή μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, επιφέρει επιπλέον χρεώσεις για τον Οργανισμό.

Η αναφορά σας ότι αν αυτά τα φάρμακα φύγουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα “εξαφανίζονται μέσω των παράλληλων εξαγωγών” και θα λείψουν από την εγχώρια αγορά, αγνοεί τις δεσμευτικές προτάσεις μας για απόλυτη εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος ακύρωσης και ιχνηλασιμότητας αυτών των φαρμάκων, προκειμένου να εκμηδενιστεί αυτή η πιθανότητα η οποία απασχολεί και τις φαρμακευτικές εταιρείες (ΚΑΚ) και όλους εμάς στα φαρμακεία.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την αποκατάσταση αυτής της Πανευρωπαϊκής πρωτοτυπίας που αφορά την εγχώρια πρακτική στη διακίνηση των ΦΥΚ, για την αποσυμφόρηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, για την εξομάλυνση των συνθηκών εξυπηρέτησης και την εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ασθενών καθώς και για την προστασία του κοινού από επικίνδυνες και λανθασμένες προσεγγίσεις που δεν υπηρετούν τελικά το κοινό καλό αλλά διερωτόμαστε μήπως εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».