NEA

Στο ΠΑΓΝΗ για την Πανελλήνια άσκηση ετοιμότητας σε φυσική καταστροφή

Στο ΠΑΓΝΗ για την Πανελλήνια άσκηση ετοιμότητας σε φυσική καταστροφή

Στο πλαίσιο του «SAFE HOSPITAL» στο Νοσοκομείο βρέθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου βρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, για την Πανελλήνια άσκηση ετοιμότητας σε φυσική καταστροφή στο πλαίσιο του «SAFE HOSPITAL» που έχει εκπονηθεί από τον ΟΔΙΠΥ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στην εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού 40 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι από τον οποίο υπάρχουν τραυματίες και πληροφορίες για νεκρούς.

Η άσκηση στέφθηκε με επιτυχία, με την κ. Γκάγκα να δηλώνει ικανοποιημένη και να σημειώνει ότι στόχος είναι να είναι προετοιμασμένα τα νοσοκομεία για τέτοιου είδους καταστάσεις.

«Είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε, με τάξη, με προκαθορισμένους κανόνες, έτσι ώστε εκείνη την ώρα που έχεις άγχος, που έχεις στρες και τρέχεις, να μην ψάχνεις να βρεις τι χρειάζεται να κάνεις, να είναι όλα προτυποποιημένα» δήλωσε η κ. Γκάγκα, που πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αφορά όλα τα νοσοκομεία της χώρας, όμως η αρχή έγινε από δύο  μεγάλα νοσοκομεία, το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη που έγινε η πρώτη άσκηση και το ΠΑΓΝΗ που υλοποίησε αυτό το απαιτητικό σενάριο που χρειάστηκε, όπως τόνισε, μεγάλη προετοιμασία.

Η κ. Γκάγκα είχε την ευκαιρία να δει από κοντά όλα τα σημεία που περιελάβανε η άσκηση, από το σημείο υποδοχής των τραυματιών μέχρι το κέντρο επιχειρήσεων, ενώ την ικανοποίηση του για την άσκηση και εξέφρασε και ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Η κ. Γκάγκα, σε ότι αφορά την πανδημία, δήλωσε ότι υπάρχουν και πολλά κρούσματα και πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, όμως δεν είναι οι εισαγωγές που είχαμε στο πρώτο, στο δεύτερο ή το τρίτο κύμα. «Έχουμε και σοβαρά ασθενείς και είναι σημαντικό όσοι έχουν προβλήματα υγείας,  όσοι ζουν με ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας να προσέχουν πάρα πολύ. Να  κρατούν τη μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός, γιατί τα νέα παιδιά το περνάνε εύκολα αλλά οι μεγαλύτεροι άνθρωποι βλέπουμε καθημερινά ότι παροξύνουν τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουν» ανέφερε η κ. Γκάγκα, η οποία τόνισε ότι οι ειδικοί  βλέπουν αποκλιμάκωση «όμως θα ήθελα να είμαστε προσεκτικοί  και ελπίζω για όλους μας να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι γιατί το χρειαζόμαστε. Πιστεύω ότι η υγεία είναι ένα σύνολο,  όχι μόνο του αν έχω ίωση ή είμαι στο νοσοκομείο, αλλά και του αν είμαι ευτυχισμένος, αν μπορώ να βγάλω τα προς το ζειν, αν μπορώ να έχω τη δυνατότητα να δω φίλους και να αισθάνομαι ευεξία. Άρα είναι σημαντικό να προχωρήσουμε όλοι μαζί προσέχοντας ο ένας τον άλλον», κατέληξε η κ. Γκάγκα.