NEA

Πρώτο κουδούνι χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας και σελφ τεστ για τους μαθητές

Πρώτο κουδούνι χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας και σελφ τεστ για τους μαθητές

Οι διαφωνίες των επιστημόνων για το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας και σελφ τεστ, χτυπά σήμερα το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές όλης της χώρας. Έπειτα από 2,5 χρόνια πανδημίας, επιχειρείται επιστροφή στην κανονικότητα και μόνο οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε τεστ, rapid ή pcr, μία φορά την εβδομάδα και με δικά τους έξοδα.

Δεν είναι πάντως λίγες οι επιστημονικές φωνές που διαφωνούν με το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο. Είναι χαρακτηριστική η άποψη του παθολόγου με μεγάλο ερευνητικό έργο στις λοιμώξεις Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργου Παππά, ο οποίος αναφέρει ότι «μετά από 33 μήνες και 3 καλοκαίρια πανδημίας, θα περίμενε κανείς να έχουμε εμπεδώσει πλήρως κάποια δεδομένα για τον ιό- ένα από αυτά είναι πως μεταδίδεται μέσω του αέρα, και αυτός ο τρόπος μετάδοσης είναι πολύ σημαντικός (και όχι αναχρονισμός στην εποχή του "μιάσματος", του βλαβερού αέρα, ως αιτία νόσου, όπως φοβούνται ορισμένοι): δεν υπάρχουν συνεπώς απλά μολυσματικοί άνθρωποι/μονάδες, αλλά υπάρχουν μολυσματικοί χώροι/ περιβάλλοντα. Κάθε κλειστός χώρος είναι δυνητικά τέτοιο περιβάλλον. Οι σχολικές αίθουσες είναι τέτοιος χώρος».

Συνεπώς, λέει ο κ. Παππάς, η ανακοίνωση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα ουσιαστικά προληπτικό μέτρο, σημαίνει ότι κανένα μάθημα δεν πήραμε, καμία γνώση δεν είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε.  Επικαλείται μάλιστα πρόσφατη προδημοσίευση από την πολιτεία της Μασαχουσέτης, η οποία έδειξε ότι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας (σε εποχή Όμικρον) οδήγησε σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς.

Όσον αφορά τα τεστ, σύμφωνα με τον κ. Παπά, πρόσφατη μελέτη από την Αυστρία απέδειξε, ότι ο τακτικός διαγνωστικός έλεγχος είναι αποτελεσματικότατος, καλύτερος και της μάσκας, στην ελάττωση της ενδοσχολικής μετάδοσης.

 

«Διαλέγουμε να μολύνουμε ξανά την πλειοψηφία των μαθητών»

Επιφυλακτικός για το υγειονομικό πρωτόκολλο με το οποίο ανοίγουν τα σχολεία έχει εμφανιστεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος τάσσεται υπέρ της χρήσης μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες. Όπως έχει χαρακτηριστικά δηλώσει: «Ανοίγοντας τα σχολεία με κανένα μέτρο μπορεί να είναι εντάξει στις 12 Σεπτεμβρίου, δεν ξέρω κατά πόσον θα είναι εντάξει στις 29 Σεπτεμβρίου».

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης από την πλευρά του θεωρεί ότι τα σχολεία ξεκινούν ανοχύρωτα, καθώς όπως γράφει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, «αυτό είναι ασυγχώρητο για φέτος, γιατί τα επιστημονικά δεδομένα λένε ότι με καλές μάσκες, καλό εξαερισμό, και σωστό τεστιγκ, τα σχολεία θα είναι τελείως ασφαλή. Αντί για ασφαλή σχολεία, διαλέγουμε να μολύνουμε ξανά την πλειοψηφία των μαθητών που θα το μεταφέρουν στο σπίτι τους. Προστατέψτε τα παιδιά με εμβολιασμό και καλές μάσκες. Αυτό είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν οι πολίτες αβοήθητοι από την πολιτεία. Ο εμβολιασμός θα προστατεύσει τα (λίγα) παιδιά που μπορεί να νοσήσουν βαρύτερα. Η ανεπιβεβαίωτη γνώμη μου είναι ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μετριάσει τη μεταδοτικότητα κατεβάζοντας το ιικό φορτίο, και τελικά κόβοντας το χρονικό διάστημα μεταδοτικότητας. Αυτό δεν είναι εύκολο να μετρηθεί και δεν είναι σίγουρο το πόσο καλά δουλεύει με τα άγρια στελέχη του κορονοϊού που έχουν επικρατήσει. Ίσως δουλέψει σε προοπτική πενταετίας-δεκαετίας».