NEA

Αλεξανδρούπολη: Δράσεις του Κέντρου Ημέρας για την Υποστήριξη Πασχόντων με Άνοια

Αλεξανδρούπολη: Δράσεις του Κέντρου Ημέρας για την Υποστήριξη Πασχόντων με Άνοια

«Γνωρίζω την άνοια, γνωρίζω τη νόσο Alzheimer» είναι το μήνυμα της φετινής εκστρατείας των δράσεων που διοργανώνονται το μήνα Σεπτέμβριο σε όλες τις χώρες και αφορούν την ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα της άνοιας και την καταπολέμηση του στίγματος που τη συνοδεύει. Στο πλαίσιο του παγκόσμιου μήνα Alzheimer 2022, το Κέντρο Ημέρας για την Υποστήριξη Πασχόντων από 'Ανοια (Κ.Η.ΥΠ.ΑΝ.) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, πέραν των εξειδικευμένων δράσεων που αφορούν επαγγελματίες υγείας και κοινωνικές δομές, προγραμματίζει τις κάτωθι δραστηριότητες που θα είναι ανοικτές για το κοινό:

- Στις 21 Σεπτεμβρίου, 10.00-13.00 ενημέρωση και διεξαγωγή τεστ μνήμης στο χώρο του ΚΗ.Υ.Π.ΑΝ, επί της οδού Καρτάλη 11. Στις 20.00 σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης, προβολή στον θερινό κινηματογράφο «Φλοίσβο», της βραβευμένης ταινίας «Κομμώσεις Ρόμυ». Η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με το κοινό.

-Στις 24 Σεπτεμβρίου, 10.00-11.30, συνδιοργάνωση με το τμήμα Παιδείας του δήμου Αλεξανδρούπολης, βιωματικού εργαστηρίου για παιδιά με θέμα «Μαθαίνοντας για το Alzheimer» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

-Στις 26 Σεπτεμβρίου, 18.30-20.00, συνδιοργάνωση με τον δήμο Σουφλίου, ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Γνωρίζοντας την 'Ανοια», στο δημοτικό θέατρο Σουφλίου.

Σημειώνεται πως η εξωνοσοκομειακή δομή Κ.Η.ΥΠ.ΑΝ. λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη με φορέα υλοποίησης το ΠΓΝΑ και την επιστημονική επίβλεψη της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής. Η λειτουργία του έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής, εφαρμόζονται πρωτοπόρα ατομικά και ομαδικά προγράμματα ενίσχυσης της λειτουργικότητας των πασχόντων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, το προσωπικό του κέντρου έχει υποδεχθεί εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ασθενών και φροντιστών από την πόλη της Αλεξανδρούπολης, τον νομό Έβρου αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ