NEA

Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Συμμετέχει και το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου

 

Σε ημερίδα με θέμα «Συνεργατικά επιτεύγματα στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα», που διοργανώνει η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ (Hellenic Initiative Against Alzheimer's Disease/HIAAD) και πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάϊμερ, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, θα συμμετέχει το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστήμιου.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δρ. Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου, ο M.D., MHS, πρόεδρος της HIAAD Elizabeth Plank Althouse Professor, Johns Hopkins University, Director, Richman Family Precision Medicine Center of Excellence in Alzheimer's Disease, καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος, η νευρολόγος - ψυχίατρος, μέλος της HIAAD Προέδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την 'Άνοια και τη Νόσο Alzheimer, Παρασκευή Σακκά και ο Νευρολόγος, μέλος της HIAAD Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ Νικόλαος Σκαρμέας, M.D., Ph.D..

«Για περισσότερα από δύο χρόνια, η Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ αποδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας μέσα από τον καθορισμό και την επίτευξη στόχων που βελτιώνουν την ποιότητα φροντίδας των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους, εξαλείφουν το στίγμα και δίνουν αξία στο έργο των Ελλήνων επιστημόνων. Καλούμε όλον τον κόσμο να στηρίξει ακόμη περισσότερο αυτήν την προσπάθεια και μαζί, ως έθνος, να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στην πανδημία που ονομάζεται άνοια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, ειδικός στην έρευνα για την ασθένεια του Αλτσχάιμερ, Κωνσταντίνος Λυκέτσος.

Παρουσίαση των δράσεων και των συνεργασιών της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ (Hellenic Initiative Against Alzheimer's Disease/HIAAD), θα γίνει από τους, Πάτρα Μπλέκου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Δρ. Ιάνη Ματσούκα, Executive Director, Global University Hub, Metropolitan College και Νότη Παρασκευόπουλο, MSc in Dementia, αντιπρόεδρο της HIAAD.

«Για να ανακαλύψουμε νέους ορίζοντες, πρέπει να έχουμε το θάρρος να χάσουμε τη θέα της ακτής. Με αυτό το κίνητρο σχεδιάζουμε νέους τόπους συνεργατικότητας, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση όσων το έχουν ανάγκη, διεκδικώντας τη θέση τους στο όνειρο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της HIAAD, Νότης Παρασκευόπουλος.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Λυκέτσου  «Πρακτική φροντίδα για την άνοια: Οι πολλαπλές διαστάσεις της μέριμνας για τον ασθενή, τον φροντιστή, την οικογένεια» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, από τον Νικόλαο Σκαρμέα, MD., Ph.D., νευρολόγο, καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ, μέλος της HIAAD.

«Πρόκειται για μία αμιγώς επιστημονική συνεργασία που για πρώτη φορά αναδεικνύει, όχι μόνο την έρευνα και την διάχυση των αποτελεσμάτων της, αλλά και την εφαρμογή στην πραγματική ζωή. Κέντρο της προσπάθειας αυτής είναι η προώθηση των πιο σύγχρονων και βέλτιστων πρακτικών μέσω της συνεργατικότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού? Ερευνητικού? Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστήμιου, προέδρος της HIAAD, καθ. Παναγιώτης Βλάμος, που θα είναι υπεύθυνος για την παρουσίαση και τον συντονισμό της ημερίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ