ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απ. Βαλτάς: Απαράδεκτο να συνεχίζουν να διατίθενται ΦΥΚ...100 ευρώ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Απ. Βαλτάς: Απαράδεκτο να συνεχίζουν να διατίθενται ΦΥΚ...100 ευρώ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πολλά και σημαντικά ήταν τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των εργασιών του 9ου Συνεδρίου του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης (ΣΥΦΑΚ) «Το Φαρμακείο στην Υγεία, Ομορφιά και ευεξία στη metapharma εποχή», με αποτέλεσμα για τη δημοσιογραφική καταγραφή τους και ανάδειξή τους να χρειάζεται να γίνουν αρκετά, ξεχωριστά δημοσιεύματα καθότι αλλιώς θα υποβαθμιζόταν η αξία τους.

Έτσι δεν μπορεί κανείς να μην σταθεί στην τοποθέτηση του Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολου Βαλτά ο οποίος κατά τη σύντομη παρέμβασή του με την οποία σχολίασε –όπως και όλοι οι υπόλοιποι  συμμετέχοντες ομιλητές- τα όσα ειπώθηκαν στο στρογγυλό τραπέζι «Οι κρίκοι της αλυσίδας του φαρμάκου στη νέα εποχή», τόνισε την ανάγκη να ληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά από την Κυβέρνηση για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο κ. Βαλτάς στην σχεδόν τετράλεπτη ομιλία του στάθηκε σ’ ένα από τα πολύ σημαντικά για τον κλάδο των φαρμακοποιών –μαζί βεβαίως με τις ελλείψεις φαρμάκων- ζητήματα, το ζήτημα του καναλιού διακίνησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΦΣ είχε ήδη αναφερθεί σ’ ένα σύστημα διακίνησης φαρμάκου στη χώρα μας που βρωμάει και χρειάζεται εξυγίανση (δες εδώ) και ουσιαστικά ήρθε στο κλείσιμο αυτό του στρογγυλού τραπεζιού να συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα επιλέγοντας να αναδείξει ξεχωριστά ένα ακόμη προβληματικό για τον ίδιο κομμάτι του όλου συστήματος.

«Θέλω να αναφέρω κάτι το οποίο δείχνει για ακόμη μία φορά το πόσο μεγάλη στρέβλωση έχει η ελληνική αγορά (σ.σ. φαρμάκου, τέτοια) που εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ, ανέφερε ο κ. Βαλτάς. «Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου υπάρχουν κρατικά φαρμακεία για να διαθέτουν “Φάρμακα Υψηλού Κόστους”. Δεν υπάρχει άλλη χώρα. Όλες οι χώρες έχουν τα νοσοκομειακά και τα άλλα που διατίθενται για περιπατητικούς ασθενείς από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Εδώ λοιπόν έχουμε βρεθεί να βαφτίζουμε –γιατί κάποιοι βολεύονται από αυτό- Φάρμακα Υψηλού Κόστους, αξίας 50, 100, 150, 200, 250 ευρώ».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ έκανε λόγο για «μία μελέτη που κάναμε και την ξέρει το Υπουργείο (σ.σ. Υγείας) έδειξε ότι μέχρι 250 ευρώ είναι το 75% των εμβαλαγίων».

Το κόστος για να δοθούν αυτά τα σκευάσματα μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων υπολογίζεται να είναι, σύμφωνα με τον κ. Βαλτά είτε για τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (τη φαρμακοβιομηχανία) είτε για το Κράτος γύρω στα 29 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό ωστόσο το ποσό, θα λύσει τη σημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών καθώς, δυστυχώς και σήμερα, όπως είπε ο κ. Βαλτάς εξακολουθούν να υπάρχουν ουρές ανθρώπων που στέκονται από το πρωί σε πολλά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ταλαιπωρούνται. Και αναρωτήθηκε -υπενθυμίζοντας ουσιαστικά με τον τρόπο που διατύπωσε το ερώτημα- την προεκλογική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι θα σταματήσουν οι πολίτες που λαμβάνουν ΦΥΚ να ταλαιπωρούνται για να πάρουν το αναγκαίο φάρμακό τους: «Που είναι αυτή τη στιγμή το δόγμα “το φάρμακο από το φαρμακείο της γειτονιάς”; Που είναι; Το είδαμε; Δεν λέμε να πάρουμε τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους των 1000, 1500 και 2000 ευρώ».

Με το σημερινό άλλωστε καθεστώς, τόνισε ο κ. Βαλτάς «θα πρέπει να εξασφαλίζουμε κρατικά φαρμακεία, υπαλλήλους, φαρμακοποιούς, κτίρια, stock, κούριερ και όλα αυτά γιατί κάποιοι αρνούνται να κάνουν αυτό που αποτελεί ένα ευρωπαϊκό δεδομένο; Εξασφαλίζοντας μάλιστα από εμάς την ιχνηλάτηση του προϊόντος».

Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τη φαρμακοβιομηχανία λόγω του φόβου μήπως εντέλει τα ΦΥΚ καταλήγουν σε άλλες χώρες με τον Πρόεδρο του ΠΦΣ για μία ακόμη φορά –το έχει κάνει πάρα πολλές φορές δημόσια, σε κάθε ευκαιρία- να τονίζει ότι «εμείς με την ιχνηλάτηση του προϊόντος με τους δύο κωδικούς εξασφαλίζουμε ότι το προϊόν που θα φύγει από τον ΚΑΚ θα φτάσει στον συγκεκριμένο ασθενή, μόνο για το συγκεκριμένο φαρμακείο».

Ζήτησε λοιπόν απευθυνόμενος τόσο στον Δρ Δημήτρη Φιλίππου, πρόεδρο του ΕΟΦ όσο και στον κ. Χαράλαμπο Καραθάνο, Φαρμακοποιό, Σύμβουλο του Υπουργού Υγείας σε θέματα φαρμάκων να υπάρξουν τομές. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η απαράδεκτη κατάσταση να διατίθενται δήθεν φάρμακα υψηλού κόστους 250 ευρώ από τα κρατικά φαρμακεία. Τι είναι αυτό; Και σε τελική ανάλυση σε όλους αυτούς που προσφέραν όλον αυτόν τον καιρό δώστε μία νέα ύλη, να σταθούν τα φαρμακεία! Να σταθούν στα πόδια τους!!!. Κάποια στιγμή τελειώνει η πανδημία και όλα αυτά που είχαμε λόγω της πανδημίας. Δεν πρέπει να μείνει κάτι; Δεν πρέπει να κερδίσει το κράτος;». Και όλο αυτό μπορεί, όπως είπε, να γίνει με ελάχιστα κόστη κινητοποιώντας ένα δίκτυο απλωμένο σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής ή ο συγγενής του, ο άνθρωπος που τον φροντίζει αλλά και με μεγάλη ασφάλεια. Θύμισε δε περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για «φάρμακα που ξεχαστήκαν εκτός ψυγείου. Το πλήρωσε η εταιρεία – courier. Τι να το κάνω; Πόσα τέτοια δεν βγαίνουν (σ.σ. στη δημοσιότητα), άρα δεν υπάρχει ασφάλεια και εμπιστοσύνη του προϊόντος».

Αναγνώρισε το γεγονός ότι υπάρχει μία θετική στάση επί του θέματος από το Υπουργείο Υγείας –κάτι που έσπευσε να υπενθυμίσει και ο κ. Καραθάνος- απαντώντας ωστόσο ότι χρειάζεται κάτι πιο απτό: «Θετικοί αλλά με αποτελέσματα!!!»

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2020 και συγκεκριμένα στις 3 Φεβρουαρίου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια, στις 18 Φεβρουαρίου Συλλογική Σύμβαση για την Διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους με τον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σύμβαση τα ιδιωτικά φαρμακεία αποφασίστηκε να μπορούν -εφόσον το επιθυμούσαν να ενταχθούν στη διαδικασία- να διακινούν ΦΥΚ ογκολογικά και ΦΥΚ για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, «τα οποία πληρούν σωρευτικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις που είναι το ότι πρόκειται για φάρμακα από του στόματος χορηγούμενα, συντηρούμενα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 25 βαθμών Κελσίου» - συνολικά 36 εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούσαν σε 85 κωδικούς ΕΟΦ. Να τονιστεί δε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας προέβλεπε ρητά την καθιέρωση επιστημονικής αμοιβής για τους φαρμακοποιούς μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου η οποία έχει λήξει από τον Φεβρουάριο του 2021 αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα –προφανώς και λόγω COVID 19- δεν έχει υπάρξει κάποια νέα εξέλιξη. Αυτό προφανώς ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς με τη σχετική αναφορά του στο 9ο Συνέδριο ΣΥΦΑΚ θέλησε να υπενθυμίσει φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο –παρόλο που στο παρασκήνιο το θέμα δεν έχει πάψει να συζητείται-, ένα από τα πλέον σημαντικά, όπως προαναφέρθηκε, ζητήματα για τον κλάδο.