ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οδηγίες ΕΟΠΥΥ για τον Διοικητικό - Οικονομικό έλεγχο των συνταγών φαρμάκων

Οδηγίες ΕΟΠΥΥ για τον Διοικητικό - Οικονομικό έλεγχο των συνταγών φαρμάκων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες έστειλε ο ΕΟΠΥΥ την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού με θέμα την πορεία του διοικητικού και φαρμακευτικού ελέγχου και την πληρωμή του υπόλοιπου 5% που έχουν λαμβάνειν οι φαρμακοποιοί για τις συνταγές Ιουνίου και Ιουλίου στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πληρωμής τους υπό το νέο καθεστώς του τακτικού ελέγχου των συνταγών που εκτελούνται στα φαρμακεία.

Ουσιαστικά, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στο να ενημερώσει τις Περιφερειακές του Διευθύνσεις για τον τρόπο που θα πρέπει αυτές να χειρίζονται τα συγκεκριμένα ζητήματα που παρακολουθώντας από κοντά τη διαδικασία ο ΠΦΣ διαπίστωσε ότι προξενούν αναστάτωση στους φαρμακοποιούς και χωρίς λόγο καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.

Η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ ήρθε σε συνέχεια της ενημέρωσής του από τον ΠΦΣ για την «Επίλυση σημαντικών ζητημάτων του διοικητικού ελέγχου μετά την τηλεδιάσκεψη». Εκεί αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν προβλήματα με ορισμένες Περιφερειακές Διευθύνσεις που καθυστερούν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των υποβολών για λόγους π.χ. Αντιμετώπιση των 4 ημερών για την αποστολή δικαιολογητικών για τις θεραπεύσιμες ενέργειες ως ημερολογιακών και όχι ως εργάσιμων, Απαίτηση επισύναψης φωτοτυπίας της κάρτας Ευρωπαίου πολίτη κατά την υποβολή των συνταγών Ευρωπαίων Πολιτών, Απαίτηση για υπεύθυνη δήλωση του ιατρού στην περίπτωση έλλειψης υπογραφής – σφραγίδας ιατρού από το φύλλο έκδοσης της συνταγής, Ελλιπείς σφραγίδες ιατρών, Έλλειψη φύλλου έκδοσης συνταγής).

Επίσης  σχετικά με το διοικητικό έλεγχο ο οποίος είναι σε εξέλιξη για τις συνταγές Ιουνίου, εντοπίστηκαν προβλήματα με ορισμένες Περιφερειακές Διευθύνσεις που καθυστερούν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των υποβολών για λόγους όπως η αντιμετώπιση των 4 ημερών για την αποστολή δικαιολογητικών για τις θεραπεύσιμες ενέργειες ως ημερολογιακών και όχι ως εργάσιμων, η απαίτηση επισύναψης φωτοτυπίας της κάρτας Ευρωπαίου πολίτη κατά την υποβολή των συνταγών Ευρωπαίων Πολιτών, η απαίτηση για υπεύθυνη δήλωση του ιατρού στην περίπτωση έλλειψης υπογραφής – σφραγίδας ιατρού από το φύλλο έκδοσης της συνταγής, οι ελλιπείς σφραγίδες ιατρών και η έλλειψη φύλλου έκδοσης συνταγής.

Έτσι με βάση τα παραπάνω ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που αναφέρει τα εξής:

«Μετά από ερωτήματα των Περιφερειακών Διευθύνσεων σχετικά με τον Διοικητικό – Οικονομικό έλεγχο των συνταγών φαρμάκων ιδιωτικών φαρμακείων θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω:

Α. από την ΚΥΑ Αριθμ. Β2β /οικ. 30866 (2792 Β /2022)  και τον οδηγό διοικητικού ελέγχου συνταγών φαρμάκων δεν προκύπτει σχετική υποχρέωση των ιδιωτικών φαρμακείων να επισυνάπτουν φωτοτυπία της Κάρτας Ευρωπαίου Ασφαλισμένου κατά την εκτέλεση των συγκεκριμ’ενων συνταγών, συνεπώς οι συνταγές Ευρωπαίων Ασφαλισμένων δεν θα περικόπτονται σε περιπτώσεις απουσίας φωτοτυπίας της Κάρτας Ευρωπαίου Ασφαλισμένου.

Β. σε περιπτώσεις απουσίας υπογραφής σφραγίδας του θεράποντα ιατρού στο φύλλο έκδοσης της ηλεκτρονικής συνταγής, είναι αποδεκτό ως θεραπεία της έλλειψης και η αποστολή από το φαρμακείο του υπογεγραμμένου, από τον θεράποντα ιατρό, φύλλου έκδοσης της συνταγής. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις που η σφραγίδα του θεράποντα ιατρού είναι δυσανάγνωστη.

Γ. στο πληροφοριακό σύστημα είναι διαθέσιμη από 16/9/2022 η διαδικασία αναίρεσης της οριστικοποίησης του Διοικητικού Ελέγχου συνταγών. Επισυνάπτεται σύντομο εγχειρίδιο σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από το προσωπικό των Περιφερειακών Διευθύνσεων.

Δ. Οι προθεσμίες που περιλαμβάνονται στον οδηγό διοικητικού ελέγχου, για την αποστολή δικαιολογητικών από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αφορούν εργάσιμες ημέρες και όχι ημερολογιακές».