NEA

Μ. Θεμιστοκλέους: «Θέλει χρόνο η εξοικείωση γιατρών και πολιτών με το σύστημα»

Μ. Θεμιστοκλέους: «Θέλει χρόνο η εξοικείωση γιατρών και πολιτών με το σύστημα»

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Με τα εμπόδια και τα προσκόμματα που κάθε νέο σύστημα παρουσιάζει, κυλάει η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό, όπου μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί το 75% της χώρας, σύμφωνα και με στοιχεία που παρέθεσε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σε ομιλία του στο συνέδριο “The future of healthcare in Greece”.

Μάλιστα ο κ. Θεμιστοκλέους παραδέχτηκε ότι τώρα με το άνοιγμα των ραντεβού αναμένονται προβλήματα. «Αναμένουμε προβλήματα στην εφαρμογή των ραντεβού, στην εξυπηρέτηση των πολιτών, γιατί δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα με ένα μαγικό ραβδί. Θέλει λίγο χρόνο η εξοικείωση των γιατρών και των πολιτών στο σύστημα, το οποίο μέχρι να «ρολάρει»θα μας πάρει 6 μήνες με ένα χρόνο».

Επίσης ο ΓΓ ανέφερε ότι δεν υπάρχει ισότιμη και ομοιόμορφη γεωγραφική κάλυψη. Υπάρχουν περιοχές που καλύπτονται στο 120%, υπάρχουν περιοχές όπως είναι η Αττική που καλύπτονται λιγότερο και υπάρχουν περιοχές όπως είναι συγκεκριμένα νησιά, όπου δεν είναι θέμα συμμετοχής των ιδιωτών, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν γιατροί για να συμμετάσχουν και θα υπάρξει διαφορετική λύση στο πρόβλημα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους. Ενδεχομένως αυτή η διαφορετική λύση και να αφορά σκέψεις που γίνονται για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών να εγγράφονται στις δομές και όχι στους γιατρούς. Πχ στο περιφερειακό ιατρείο ή στο Κέντρο Υγείας, όπου και θα στέλνεται γιατρός, είτε κατά περίπτωση, είτε μόνιμος.

 

Αναζητώνται εναλλακτικές λύσεις για την προσέλκυση περισσότερων γιατρών

«Αυτή τη στιγμή έχουμε σχεδόν περισσότερα από 3 εκατομμύρια κενές θέσεις στο σύστημα για εγγραφή. Ακόμη και με την πίεση του να μην έχουμε πλήρως καλύψει το σύστημα με τους γιατρούς που χρειαζόμαστε, έχουμε κενές θέσεις για να εγγραφεί και ο πληθυσμός.

Για τις περιοχές που έχουμε προβλήματα, η είσοδος των νέων ειδικοτήτων (υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού υγείας εντάσσονται στο θεσμό του προσωπικού γιατρού όλες οι παθολογικές ειδικότητες δηλαδή: Αιματολογίας, Γαστρεντερολογίας, Ενδοκρινολογίας-Διαβητολογίας, Καρδιολογίας, Νευρολογίας,Νεφρολογίας, Ρευματολογίας, Παθολογικής Ογκολογίας, Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας και Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης) αναμένεται να δώσουν μία σημαντική συμμετοχή ιατρών που θα βοηθήσουν έτσι ώστε να χτιστεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Με την ίδια μεθοδικότητα θα υπάρξει και άλλη εναλλακτική, έτσι ώστε να καταφέρουμε να εγγράψουμε όλο τον πληθυσμό».

Ο ΓΓ επανέλαβε ότι μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί στο θεσμό του προσωπικού γιατρού 3.200 γιατροί. «1000 ιδιώτες που εκεί είναι και το μεγάλο στοίχημα και 2.200 από τις δημόσιες δομές. Ο αριθμός των 1000 ιδιωτών αποτελεί περίπου το 1/3 των γιατρών που είναι στη χώρα των ειδικοτήτων γενικής ιατρικής και παθολογίας. Σχεδόν θα τους θέλαμε όλους να ενταχθούν», τόνισε εμφατικά ο άνθρωπος που σχεδίασε το πρόγραμμα Ελευθερία με απλές μαθηματικές πράξεις, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες.

Με την ίδια μεθοδικότητα σχεδιάζει και τον Προσωπικό Ιατρό και ευελπιστεί να έχει αντίστοιχη επιτυχία. Για την προσέλκυση πάντως περισσότερων γιατρών, που είναι και το αγκάθι μέχρι στιγμής του θεσμού, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, συζητείται η έκδοση υπουργικής απόφασης, βάση της οποίας οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα γίνονται με παραπομπή από τον προσωπικό γιατρό να μην υπόκεινται στο clawback που πληρώνουν οι γιατροί.

Η Αριστοτέλους σχεδιάζει, ανασχεδιάζει και διαμορφώνει επί του πεδίου βελτιώσεις στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, με πυξίδα πάντα στην παρούσα φάση την προσέλκυση περισσότερων ιατρών.