ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σημαντικές πρωτοβουλίες από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κορινθίας σε εκπαίδευση και κοινωνική ευθύνη

Σημαντικές πρωτοβουλίες από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κορινθίας σε εκπαίδευση και κοινωνική ευθύνη

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Αλκοολόμετρα πολλαπλών χρήσεων παρέδωσε πριν λίγες μέρες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορίνθου στην τοπική Τροχαία για τον «Οδηγό της παρέας» δείχνοντας την ευαισθητοποίησή του σε πρωτοβουλίες που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των οδηγών καθώς τα τροχαία ατυχήματα είναι μία από τις μεγάλες μάστιγες στη χώρα μας που οδηγούν στο θάνατο ή σε σοβαρούς τραυματισμούς πολλούς και δυστυχώς πολύ συχνά πολύ νέους σε ηλικία ανθρώπους.   

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας η πρόεδρος του ΦΣΚ κ. Σοφία Κλοκώνη παρέδωσε τα αλκοολόμετρα στην Διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Κορίνθου κ. Αγλαΐα Τσίτου και στον Υποδιοικητή κ. Α. Γεωργάρη, ως δωρεά, στο πλαίσιο της δράσης που έχει προγραμματιστεί να γίνει για την πρόληψη των ατυχημάτων υπό την επήρεια αλκοόλ με τίτλο: «Όλοι διασκεδάζουν όμως ένας από την παρέα δεν πίνει. Ο οδηγός της παρέας».

Όπως ανέφερε η κ. Κλοκώνη στο DailyPharmaNews «υπήρξε μία προσέγγιση από τον Υποδιοικητή του Τμήματος Τροχαίας Κορίνθου κ. Γεωργάρη στις αρχές του καλοκαιριού με την υποβολή ενός αιτήματος για κοινή δράση δωρεάν διανομής αλκοτέστ σε οδηγούς μία ημέρα μεγάλης εξόδου αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο. Αίτημα που έγινε αποδεκτό με χαρά. Ως προς την έρευνα που έπρεπε να κάνω για να συνεργαστώ μαζί τους και να υλοποιήσω τη δράση που με ενημέρωσαν ότι είχε προηγηθεί και σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, με την προμήθεια των αλκοτεστ ως Φαρμακευτικός Σύλλογος απευθυνθήκαμε στην τοπική φαρμακαποθήκη του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, τη θυγατρική του στην Κορινθία, τη ΣΥΦΑΚΟ η οποία μετά από σχετική έρευνα μας απάντησε ότι τα άμεσα διαθέσιμα αλκοολόμετρα στην αγορά είναι ηλεκτρονικού τύπου πολλαπλών χρήσεων και όχι τα σχετικά οικονομικότερα μίας χρήσης που είχαν χρησιμοποιηθεί σε μία ανάλογη δράση σε άλλη περιοχή της Ελλάδος, προγενέστερα».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας υποστηρίζει σταθερά δράσεις επ’ ωφελεία της κοινωνίας γι’ αυτό κι ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρόταση εκ μέρους της Τροχαίας Κορίνθου να προβεί σε μία δωρεάν διανομή ατομικών αλκοτέστ πολλαπλών χρήσεων. Μάλιστα, όπως τονίζει η κ. Κλοκώνη η πρόταση εκ μέρους της Τροχαίας στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κορινθίας για συνεργασία σε αυτή τη δράση είναι «πολύ σημαντική και σημαίνει ότι υπάρχει αναγνώριση του στενού συνδέσμου που διατηρούμε ως φαρμακοποιοί με την κοινωνία και τη διάθεσή μας για προσφορά κοινωνικού έργου».

Η διανομή ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πότε ακριβώς θα γίνει, φαίνεται ωστόσο ότι εξετάζεται ως χρόνος κατάλληλος, κάποια από τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, όπου υπάρχει πάντα μεγαλύτερη κίνηση στο οδικό δίκτυο και λόγω εορταστικής διάθεσης αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ που αποτελεί κύριο παράγοντα τροχαίων ατυχημάτων. Μάλιστα έχει συζητηθεί η διανομή να γίνει όχι μόνο σε οδηγούς σε αυτοκίνητα αλλά και σε ανθρώπους που βρίσκονται σε καφετέριες, κέντρα και σημεία γενικά που υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ.

Όπως είπε η κ. Κλοκώνη κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης των αλκοολομέτρων «απώτερος στόχος της εν λόγω δράσης είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την τήρηση κανόνων ασφαλούς οδήγησης. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτούς τους κανόνες πιστεύουμε ότι παίζει η μη κατανάλωση αλκοόλ, εφόσον προτίθεται κάποιος να οδηγήσει γιατί έτσι αποφεύγονται τα πάρα πολλά τροχαία ατυχήματα που μπορούν να στοιχήσουν τόσο τη ζωή τη δική μας όσο και ανυποψίαστων συνανθρώπων μας ή να μας κληροδοτήσουν αναπηρίες και ανυπολόγιστες βλάβες. Το κοινό μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σήμερα όλοι εδώ ενωμένοι είναι ότι δεν πίνουμε όταν οδηγούμε».

Από την πλευρά της η κ. Τσίτου σημείωσε σε δηλώσεις της σχετικά με αυτήν την πρωτοβουλία προς το DailyPharmaNews:

«Ύστερα από ενδελεχή Μελέτη των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας τα τελευταία έτη, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι βασική αιτία πρόκλησης αυτών ήταν η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Στο πλαίσιο αυτό θέσαμε δύο στόχους, όχι μόνο την καταστολή μέσω των συνεχών ελέγχων αλκοτέστ, αλλά και την πρόληψη μέσω της εκστρατείας ενημέρωσης των οδηγών με σύνθημα "ο οδηγός της παρέας δεν πίνει". Για να το πετύχουμε αυτό συνεργαστήκαμε με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Κορινθίας και τη φαρμακαποθήκη Κορινθίας οι οποίοι μας χορήγησαν ατομικά αλκοτέστ. Αυτά θα διανεμηθούν στους πολίτες της πόλης μας το επόμενο διάστημα σε δράσεις για οδήγηση χωρίς αλκοόλ.

 Από την υπηρεσία μας διοργανώνονται συνεχείς δράσεις με ομιλίες κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία της πόλης, με βιωματική εκπαίδευση των μαθητών μέσω των γυαλιών προσομοίωσης μέθης, κάνναβης και κούρασης».

 

Εκπαιδευτική δράση για τη νοσογόνο παχυσαρκία

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας πέρα από τη προαναφερόμενη δράση του προχωρά σε μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία με αφορμή και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού (Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου), μία δράση που αφορά ένα από τα πλέον διαδεδομένα προβλήματα υγείας της εποχής μας. 

Πιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου (Αδειμάντου 63, Κόρινθος), ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού (10:30-13:00) θα πραγματοποιηθεί Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Φαρμακοποιούς της Novo Nordisk Hellas -σε συνεργασία με τον Φ. Σ. Κορινθίας και υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Ινστιτούτου δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών- με τίτλο: «Η φαρμακευτική φροντίδα της Παχυσαρκίας – Ο ρόλος των GLP-1 αναλόγων».

Σκοπός του σεμιναρίου αυτού είναι να εκπαιδευτούν οι φαρμακοποιοί στη νόσο της παχυσαρκίας, να αναπτύξουν δεξιότητες στη διαχείριση των ασθενών με παχυσαρκία στο φαρμακείο και να ενισχύσουν τις γνώσεις τους στη θεραπευτική τους προσέγγιση με GLP-1 ανάλογα, ώστε να αποτελέσουν σημαντικό κρίκο της θεραπευτικής ομάδας που θα αναλάβει τη φροντίδα των ασθενών αυτών.

Ομιλητές θα είναι:

  • Ο Διαμαντής Κλημεντίδης, Κλινικός Φαρμακοποιός, MSc in Clinical Pharmacy, MSc στη Διαχείριση της Γήρανσης και των Χρόνιων Νοσημάτων
  • Ο Αλέξανδρος Μουρουγλάκης, Ειδικός Παθολόγος, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Πανελλήνιου Συλλόγου στήριξης ατόμων
    με Παχυσαρκία – Ιμερόεσσα, Certified EASO European Clinical Fellow for the management of Obesity, Έλληνας επκρόσωπος Νέων Παθολόγων Ευρώπης – Young Internists / EFIM (2017-2021)

Δείτε εδώ το πρόγραμμα