ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ για αχνές και δυσανάγνωστες σφραγίδες ιατρών μετά από παρέμβαση του ΠΦΣ

Εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ για αχνές και δυσανάγνωστες σφραγίδες ιατρών μετά από παρέμβαση του ΠΦΣ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Eγκύκλιο προς τις Περιφερειακές του Διευθύνσεις απέστειλε ο ΕΟΠΥΥ με σκοπό να αποκαταστήσει και να τακτοποιήσει οριστικά μία άδικη ταλαιπωρία που υφίστανται φαρμακοποιοί στο πλαίσιο του διοικητικού ελέγχου συνταγών φαρμάκων σχετικά με τις αχνές και δυσανάγνωστες σφραγίδες ιατρών.  

Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού (σ.σ. το υπ' αριθμ. ΔΒ4z/οικ.23655/ 20-09-2022 έγγραφο), σχετικά με τις σφραγίδες των ιατρών, σας ενημερώνουμε ότι κατά τη σάρωση και εικονοποίηση των συνταγών, η ποιότητα της παραγόμενης ασπρόμαυρης εικόνας εξαρτάται σημαντικά από την ποιότητα του φυσικού παραστατικού και από την ποιότητα των μελανιών που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτό. Αν στο φυσικό παραστατικό η σφραγίδα είναι αχνή ή το χρώμα του μελανιού της σφραγίδας είναι πολύ ανοικτό παρά σκούρο, τότε η μετατροπή της σε ασπρόμαυρη εικόνα οδηγεί αντίστοιχα σε αχνό/δυσανάγνωστο αποτέλεσμα, όπως βεβαιώνει η ανάδοχος εταιρεία της μηχανογραφικής επεξεργασίας των συνταγών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιβεβαίωση των στοιχείων του ιατρού να γίνεται με τα στοιχεία που είναι αποτυπωμένα στην ηλεκτρονική συνταγή, σύμφωνα με την παρ. 3.1 του οδηγού εκκαθάρισης, που κοινοποιήθηκε με το έγγραφο ΔΒ4/Γ99/1061/οικ 14225/2-6-2022 και δεν απαιτούνται περεταίρω ενέργειες.

Σε περίπτωση όπου διαπιστώνεται δυσδιάκριτη σφραγίδα του συνταγογράφου, σε ευρεία κλίμακα, σε συγκεκριμένους ιατρούς, θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση στη Διεύθυνση Φαρμάκου (d6.t4@eοpyy.gοv.gr), ώστε να γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις στους ιατρούς».

«Το συγκεκριμένο θέμα των αχνών και δυσανάγνωστων σφραγίδων ιατρών είχε γίνει αιτία σε πάρα πολλές Περιφερειακές Διευθύνσεις να ζητάνε από τον φαρμακοποιό να προσκομίσει Υπεύθυνη Δήλωση Ιατρού ή νέο Φύλλο Έκδοσης της συνταγής που είχε το πρόβλημα κι αυτό ήταν μία μεγάλη και άδικη ταλαιπωρία για τους φαρμακοποιούς», όπως εξήγησε μιλώντας στο DailyPharmaNews ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Μανόλης Κατσαράκης, γεγονός που αναδεικνύει και τη σημασία της έκδοσης αυτής της εγκυκλίου που ήρθε μετά από παρέμβαση του ΠΦΣ καθώς πλέον στις περιπτώσεις όπου εμφανίζεται πρόβλημα με τις σφραγίδες δεν θα ζητείται από τον φαρμακοποιό να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια.