ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι γυναίκες φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης διεκδικούν υποστήριξη της μητρότητας με «όπλο» ειδικό ερωτηματολόγιο

Οι γυναίκες φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης διεκδικούν υποστήριξη της μητρότητας με «όπλο» ειδικό ερωτηματολόγιο

Οι γυναίκες φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης διεκδικούν υποστήριξη της μητρότητας με «όπλο» ειδικό ερωτηματολόγιο

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία έκπληξη επεφύλασσε το πολυαναμενόμενο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Γυναίκα Φαρμακοποιός, ένας πολυσύνθετος ρόλος» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 20ου επετειακού PHARMA point, της μεγαλύτερης φαρμακευτικής διοργάνωσης στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο με επιτυχία διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» καθώς για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο επιχειρείται η δημιουργία μίας «ομπρέλας προστασίας» για τις γυναίκες φαρμακοποιούς μέσα από τον σχεδιασμό και την προώθηση ειδικού ερωτηματολογίου στο οποίο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά από τις γυναίκες φαρμακοποιούς να δηλώσουν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και να προτείνουν τις δράσεις που θα συμβάλλουν στη διευκόλυνσή τους, ώστε να ανταποκριθούν στον πολυσχιδή ρόλο τους ως μητέρες, σύζυγοι και επαγγελματίες υγείας.

Αρχικά το ερωτηματολόγιο θα συμπληρωθεί από τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια από όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα κωδικοποιηθούν ώστε να γίνουν προτάσεις που θα κατατεθούν στον ΠΦΣ και στις αρμόδιες αρχές για τη λήψη μέτρων.

«Είναι η πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο που γίνεται ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Στόχος μας είναι το ειδικό ερωτηματολόγιο να συμπληρωθεί από γυναίκες και άνδρες φαρμακοποιούς και τα  αποτελέσματα να κατατεθούν στον ΠΦΣ. Για πρώτη φορά θα θέσουμε συγκεκριμένα αιτήματα για τις γυναίκες φαρμακοποιούς», τόνισε, στην ομιλία της, η αντιπρόεδρος του ΦΣΘ, κ. Άννα Σιδηροπούλου.

Η κ. Σιδηροπούλου μιλώντας στο DailyPharmaNews σημείωσε ότι η σημαντική αυτή προσπάθεια ήδη ξεκίνησε από το Σάββατο, η προετοιμασία της ωστόσο είχε αρχίσει από το καλοκαίρι καθώς, όπως εξηγεί «έχει από πίσω της πολύ οργάνωση. Για να δημιουργηθεί το ερωτηματολόγιο είχα απευθύνει προσωπικά ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω φυσικά της ομάδας των φαρμακοποιών, για να δούμε τι ισχύει στις χώρες – μέλη της έτσι ώστε να φτιάξουμε ανάλογα το ερωτηματολόγιό μας, το οποίο μάλιστα είναι και το πρώτο που δημιουργήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει κάπου αλλού κάποια παρόμοια έρευνα γι’ αυτό το θέμα.

Σκεφτήκαμε να κάνουμε το ερωτηματολόγιο με κάποιες ερωτήσεις που περιλαμβάνουν και δημογραφικά στοιχεία – π.χ. ηλικία, ύπαρξη ή μη οικογένειας, περιοχή λειτουργίας φαρμακείου, αστική, ημιαστική, αγροτική, ύπαρξη ή μη υπαλλήλου στο φαρμακείο κτλ- και βέβαια ερωτήματα που έχουν σχέση με τη μητρότητα. Οι πρώτες γυναίκες που το συμπλήρωσαν είναι εκείνες που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα, όπου πραγματοποιήθηκε το στρογγυλό τραπέζι».

Αυτό που θα γίνει από εδώ και πέρα είναι να σταλεί το ερωτηματολόγιο από το email του Συλλόγου σε όλους τους φαρμακοποιούς το νομού Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, συνεχίζει η κ. Σιδηροπούλου, «αφού έχουμε συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και υπάρχει έγκριση, θα ξεκινήσει να διανέμεται σε όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας. Ο στόχος είναι, αφού συμπληρωθεί από όλους –προφανώς μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο αριθμό- ηλεκτρονικά, θα μαζέψουμε τα στοιχεία, θα κάνουμε στατιστική ανάλυσή τους και τα αποτελέσματα θα τα δώσουμε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με σκοπό αυτά τα στοιχεία να μεταφερθούν και στην πολιτεία».

Σε ό,τι αφορά το χρονικό ορίζοντα υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της  η κ. Σιδηροπούλου εκτιμά ότι είναι εφικτό αυτά να υπάρχουν μέχρι το τέλος του χρόνου, σίγουρα πάντως στις αρχές του 2023. «Μην πω ότι τον περισσότερο χρόνο πιστεύω ότι θα τον χρειαστούμε για την επεξεργασία και την ανάλυση των απαντήσεων στα ερωτηματολόγια. Επειδή οι συνάδελφοι ωστόσο δεν είναι πάνω από το email θεωρώ ότι μέχρι τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου το αργότερο θα έχουμε τα αποτελέσματα».

Πάντως η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι μία απλή διαδικασία που δεν χρειάζεται πολύ χρόνο. Γύρω στα 2-3 λεπτά μόνο, χρόνος ελάχιστος, εάν σκεφτεί κανείς τη σημασία της συνολικής προσπάθειας. Στην ουσία το ερωτηματολόγιο αποτελείται από μία σειρά κλειστών ερωτήσεων και υπάρχει μόλις μία ερώτηση που μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να απαντηθεί που αφορά τις όποιες προτάσεις μπορεί κάποιος να κάνει για το πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση,

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ερωτηματολόγιο απευθύνεται όχι μόνο στις γυναίκες – φαρμακοποιούς αλλά και στους άνδρες – φαρμακοποιούς κι αυτό συμβαίνει, όπως λέει η κ. Σιδηροπούλου «γιατί θεωρούμε ότι αφορά πραγματικά και τον άντρα, αφενός γιατί μπορεί να είναι παντρεμένος με φαρμακοποιό, αφετέρου γιατί κι εκείνος μπορεί να είναι πατέρας και επομένως είναι και γι’ αυτόν σημαντικό ότι ως γονιός μπορεί να τρέχει με το φαρμακείο και να μην μπορεί να αφήσει κάποιον στη θέση του για να εκπληρώσει τον γονεϊκό του ρόλο. Έτσι εμμέσως – με άλλους πίνακες – θα αναδείξουμε και το ρόλο του άνδρα φαρμακοποιού».           

Η Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία είναι η μοναδική γυναίκα στο Δ.Σ. αλλά και νέα μητέρα –γέννησε πριν από 14 μήνες- ανέλαβε να «τρέξει» την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας η οποία, όπως λέει αφορά πάρα πολλές γυναίκες – φαρμακοποιούς, αφού, σημειώνει, «ενώ είμαστε η πλειοψηφία, το 60% του συνόλου των φαρμακοποιών, ποτέ δεν υπήρχε τίποτε για την γυναίκα – φαρμακοποιό σε επίπεδο κάποιου επιδόματος, κάποιας άδειας μητρότητος, κάποιας παροχής τέλος πάντων από την Πολιτεία. Θεωρητικά εμείς θα πρέπει μέχρι την προηγούμενη ημέρα της γέννας και από την επόμενη να είμαστε στο φαρμακείο μας και να εργαζόμαστε».

Στην ουσία όλη αυτή η προσπάθεια του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αν και ιδιαίτερα σημαντική, δεν δημοσιοποιήθηκε ίσως στο βαθμό που θα περίμενε κάποιος γιατί, όπως εξηγεί η κ. Σιδηροπούλου, υπήρχε η σκέψη να ανακοινωθεί ως μία «έκπληξη» στο πλαίσιο του PharmaPoint.    

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχε ακόμη η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια κ. Μαρία Ευαγγελοπούλου η οποία αναφέρθηκε στο στρες που βιώνουν οι γυναίκες φαρμακοποιοί στην προσπάθεια τους να ισορροπήσουν μεταξύ μητρότητας και επαγγέλματος. Επισήμανε δε ότι για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας απαιτούνται ευελιξία, προσαρμοστικότητα, αυτοφροντίδα, σύνδεση με τους άλλους και ανθεκτικότητα.

 

Μαρτυρίες από γυναίκες φαρμακοποιούς του ΦΣΘ

Για την επιβαρυμένη καθημερινότητά της μίλησε η φαρμακοποιός κ. Μάρα Φεσατίδου, η οποία ταυτόχρονα με τις απαιτητικές ώρες εργασίας της,  προσπαθεί να αφιερώνει χρόνο και στην εκπόνηση του διδακτορικού της.

«Στη σκέψη ότι ίσως κάποια στιγμή προστεθούν σε όλο αυτό οι υποχρεώσεις μιας οικογένειας, τρομάζω! Θαυμάζω τις συναδέλφους που έχουν παιδιά και τα καταφέρνουν. Πιστεύω ότι με στήριξη από τον Σύλλογό μας θα μπορέσουμε με μικρές αλλαγές να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας», είπε η κ. Φεσατίδου.

Δέκα χρόνια διατηρεί φαρμακείο η φαρμακοποιός κ. Σουζάνα Παλάσκα, η οποία πρόσφατα έγινε μητέρα. «Θήλαζα στο υπόγειο του φαρμακείου κάθε τρεις ώρες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρότεινε την εξαίρεση από τις εφημερίες των νέων μητέρων για δύο χρόνια και όχι μόνο για ένα εξάμηνο όπως ισχύει τώρα, καθώς και τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών  με τη στήριξη του ΠΦΣ.

Για τις δυσκολίες που πέρασε εν μέσω πανδημίας μίλησε η φαρμακοποιός κ. Λίνα Νιφοράτου, η οποία έχει τρία παιδιά. «Τα ωράρια ήταν εξαντλητικά και οι δυσκολίες πολλές. Την περίοδο εκείνη το επαγγελματικό θήλαστρο είχε γίνει ο καλύτερος φίλος μου», περιέγραψε η κ. Νιφοράτου.

Για σωματική και ψυχολογική εξάντληση έκανε λόγο η φαρμακοποιός κ. Λόλα Γκαλάπη, μητέρα 2 παιδιών, εκ των οποίων το ένα νεογέννητο.

«Η πίεση πολλές φορές μπορεί να γίνει αφόρητη. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο γιατί δεν μπορούμε να απουσιάσουμε από τη δουλειά μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από αυτήν», τόνισε η κ. Γκαλάπη. Η ίδια πρότεινε την εξαίρεση από τις εφημερίες τουλάχιστον τους τελευταίους 2-3 μήνες της εγκυμοσύνης, την επιδότηση υπαλλήλου για το ίδιο χρονικό διάστημα και εάν δεν είναι  κρατική, να είναι από τον ΠΦΣ. Επίσης, την ψυχολογική υποστήριξη μετά τη γέννα, τη δημιουργία ομάδας μητέρων φαρμακοποιών για αλληλοϋποστήριξη και τη διοργάνωση σεμιναρίων για τον θηλασμό και άλλα θέματα.

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μίλησε η φαρμακοποιός και μητέρα δύο παιδιών που είναι πλέον φοιτητές, κ. Σάντρα Μαρτσικάλη που διατηρεί φαρμακείο επί 28 χρόνια. «Από τη μια εφημερίες, εργασία Σαββατοκύριακα και αργίες κι από την άλλη ουσιαστική επαφή με τα παιδιά.  Η προτεραιότητα αλλάζει και το προβάδισμα κρίνεται στις λεπτομέρειες. Οι λύσεις θα προκύψουν μέσα από τη ζύμωση και την πιστοποίηση της συμμετοχής μας στα κοινά», τόνισε η κ. Μαρτσικάλη.

Την εμπειρία της μοιράστηκε και η επί 27 χρόνια φαρμακοποιός κ. Μαρία Μυρωνίδου, μητέρα μίας κόρης. Όπως περιέγραψε «η φροντίδα και η ανατροφή ενός παιδιού είναι από μόνα τους ένας αγώνας που γίνεται δυσκολότερος με τις αυξημένες απαιτήσεις της δουλειάς. Ευελπιστούμε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του ΦΣΘ, ώστε όσοι νομοθετούν να συνυπολογίζουν και το ρόλο της μητρότητας για τις γυναίκες φαρμακοποιούς».