NEA

Πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Να μπουν και άλλες κατηγορίες στην συνταγογράφηση γονιδιακών εξετάσεων για καρκίνο»

Πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Να μπουν και άλλες κατηγορίες στην συνταγογράφηση γονιδιακών εξετάσεων για καρκίνο»

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Eίμαστε στην ευχάριστη θέση να χαρούμε μετά από προσπάθειες ετών όλων των διοικητικών συμβουλίων της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, και των συλλόγων ασθενών, αλλά και των δημοσιογράφων, δηλώνει στο DailyPharmaNews η πρόεδρος της ΕΟΠΕ παθολόγος -ογκολόγος Ζένια Σαριδάκη, για την ένταξη γονιδιακών εξετάσεων για τον κληρονομικό καρκίνο μαστού ή και ωοθηκών στη συνταγογράφηση. Όπως λέει είναι εξετάσεις που έχουν τεράστια σημασία, όχι μόνο για την ίδια την γυναίκα που τις κάνει, αλλά και για όλη της την οικογένεια, καθότι μπορεί να γίνει μία πιο σωστή πρόληψη για τα μέλη της οικογένειας, που ενδεχόμενα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αλλά πλέον είναι και εξετάσεις που συνδυάζονται και με στοχευμένες θεραπείες.

Αν και είναι όμως ένα τεράστιο βήμα, δεν καλύπτει όλη την γκάμα των γυναικών που θα μπορούσαμε να ελέγξουμε, επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΟΠΕ. «Είναι γυναίκες που έχουν νοσήσει πχ στα 47. Και λέω 47 γιατί είναι πολύ κοντά στο 45, που προβλέπεται. Επίσης δεν καλύπτονται γυναίκες με τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού, αλλά και οι άντρες με καρκίνο μαστού. Εμείς ως εταιρεία είμαστε σε συζητήσεις με τον ΕΟΠΥΥ και γνωρίζουμε ότι σύντομα θα ενταχθούν και άλλες ομάδες, όπως αυτές που σας είπα στη συνταγογράφηση. Πρόκειται όμως για ένα πρώτο βήμα γιατί και ο ΕΟΠΥΥ με όλες αυτές τις διεργασίες που έχει κάνει και με την επιτροπή διαπραγμάτευσης, έχει πετύχει μία πάρα πολύ καλή τιμή για αυτή την εξέταση, που είναι τεράστιο όφελος για όλους».

Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις αυτές αφορούν:

-Όλες τις γυναίκες που έχουν διάγνωση επιθηλιακού καρκινώματος των ωοθηκών, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού,

- Όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με Ca μαστού πριν από την ηλικία των 45 ετών,

-Όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με Ca μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία και έχουν τουλάχιστον δύο (2) περιστατικά από την ίδια μεριά της οικογένειας με εμπεριστατωμένη διάγνωση Ca μαστού, ωοθηκών, παγκρέατος ή προστάτη με Gleason score μεγαλύτερο ή ίσο του 7 και

- Όλες τις γυναίκες στων οποίων την οικογένεια υπάρχει γνωστή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1 και 2

 

Στο ερώτημα αν υπάρχουν και άλλες κακοήθειες που χρήζουν συνταγογράφησης τέτοιου είδους εξετάσεων η πρόεδρος της ΕΟΠΕ απαντά: «Οι βιοδείκτες είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική ογκολογία -συνταγογράφηση, γιατί μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία και πρόβλεψη στους ασθενείς μας. Η τελευταία φορά, πλην των εξετάσεων του BRCA 1 και 2 που μόλις μπήκαν στη συνταγογράφηση, είχε γίνει το 2013. Η ογκολογία έχει κάνει άλματα έκτοτε και είναι πάγια προσπάθεια και αίτημα μας και αίτημα και των συλλόγων, να ενταχθούν και οι νέοι βιοδείκτες στη συνταγογράφηση, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ασθενείς δύο ταχυτήτων. Να μπορούμε σε όλους να ζητήσουμε τις εξετάσεις που θέλουμε για να κάνουν την καλύτερη θεραπεία χωρίς να πρέπει να τις πληρώσουν».