NEA

Τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας καταγγέλλουν οι Ιατρικές Ενώσεις

Τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας καταγγέλλουν οι Ιατρικές Ενώσεις

Σοβαρές αντιδράσεις και καταγγελίες συνεχίζει να προκαλεί το νομοσχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μ. Γκάγκα, κυρίως με το επίμαχο άρθρο 10 που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι γιατροί του Δημοσίου θα μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, είτε διατηρώντας ιδιωτικά ιατρεία είτε προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε ιδιωτικές κλινικές.

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό ν/σ, και για την αποτροπή της εφαρμογής του, οι ιατρικές ενώσεις συσπειρώνονται σε κοινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά και σε κοινές ανακοινώσεις που στόχο τους έχουν την ενημέρωση των πολιτών.

Έτσι, σε ανακοίνωσή τους ενώσεις ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών* τονίζουν ότι «Στις μέρες μας, συντελείται μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας η οποία εσκεμμένα δεν βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας.

Μέσω του νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας που κατατέθηκε ήδη προς διαβούλευση από το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση, μεθοδεύεται η κατάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας», χαρακτηρίζοντας «άστοχη» την τροπολογία του υπουργείου και «πέρα από κάθε έννοια λογικής και δικαίου».  Ο στόχος της καταγγελτικής τους επιστολής είναι η ενημέρωση των πολιτών, καθώς όπως υποστηρίζουν στον τύπο προβάλλεται κυρίως η άποψη του υπουργείου Υγείας για την «αναγκαιότητα» της εφαρμογής των αλλαγών που δρομολογούνται στη Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Η ανακοίνωση συνεχίζεται ως εξής:

«Η προβλεπόμενη μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος των ιατρών του ΕΣΥ από πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μερικής με ταυτόχρονη δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, ισοδυναμεί με την κατάρρευση του δωρεάν συστήματος υγείας, που αποτελεί καταφύγιο όλων των πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και χρήζουν ανάλογης φροντίδας.

Στον τύπο, και όπου υπάρχει αναφορά στις προθέσεις του υπουργείου, διαβάζουμε ότι “Οι αλλαγές που δρομολογούνται με τη τροπολογία είναι μεγάλες, αλλά κρίνονται απαραίτητες από τους αρμόδιους για την ενίσχυση τόσο των νοσοκομείων όσο και του ιατρικού επαγγέλματος”.

Αντιθέτως: μόνο στη διάλυση των νοσοκομείων και του ιατρικού επαγγέλματος μπορεί μόνο να οδηγήσει μία τόσο άστοχη τροπολογία εφόσον εφαρμοστεί αφού είναι πέρα από κάθε έννοια λογικής και δικαίου.

Ως Ενώσεις Ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών κρίνουμε λοιπόν απαραίτητο - προ των δυσμενέστατων για όλους αυτών αλλαγών - να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η τροπολογία αυτή, που επιτρέπει στον νοσοκομειακό γιατρό να εργάζεται παράλληλα και στον ιδιωτικό χώρο θα οδηγήσει πολύ σύντομα:

  • Στην πλήρη διάλυση και απαξίωση το ΕΣΥ. Το πολύπαθο σύστημα υγείας με ήδη ανεπαρκές σε αριθμό και όχι σωστά αμειβόμενο προσωπικό θα διαλυθεί εντελώς αφού κάποιοι από τους γιατρούς του θα επιλέξουν για ευνόητους λόγους να αφοσιωθούν στον ιδιωτικό τομέα, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη μεγάλες λίστες αναμονής των νοσοκομείων.
  • Σε πολίτες δυσαρεστημένους και ουσιαστικά ανασφάλιστους, που θα πρέπει να πληρώσουν για να δουν γιατρούς που επέλεγαν δωρεάν τόσα χρόνια. Ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας καταργείται όπως και ο "πλήρους και αποκλειστικής" γιατρός των νοσοκομείων μας όπως τον γνωρίζουμε. Ένας ασθενής χωρίς οικονομική δυνατότητα θα πρέπει να βρει τον τρόπο να πληρώσει προκειμένου να εξυπηρετηθεί και να έχει πρόσβαση στα νοσοκομεία, όπου μέχρι σήμερα μπορούσε να κάνει τα πάντα δωρεάν.
  • Στη διάλυση του ιδιωτικού μικρού ιατρείου που είναι το καθημερινό και συνεχές στήριγμα του πολίτη. Την εποχή που κλείνουν πολλά ιδιωτικά ιατρεία και που αξιόλογοι ειδικευμένοι γιατροί με πλούσιο βιογραφικό αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να επιβιώσουν, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, ευνοώντας μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά πολυιατρεία, με τη τροπολογία της θεσπίζει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και δίνει στον ελεύθερο επαγγελματία το τελικό χτύπημα.

Η πλειονότητα των ιατρών, ελευθεροεπαγγελματιών και απασχολούμενων στο ΕΣΥ, μέσω των επίσημων φορέων τους, εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο.

Αγαπητέ φίλε πολίτη, οι αλλαγές, που ‘υπόσχεται’ το νομοσχέδιο προς ψήφιση αλλάζουν δραματικά τη δική σου πρόσβαση στη δημόσια δωρεάν υγεία και οδηγούν στον αφανισμό τον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό της γειτονιάς σου. Έχεις δικαίωμα στην Υγεία και στην Ενημέρωση και κυρίως έχεις Φωνή», καταλήγει η ανακοίνωση* που υπογράφουν οι:

  • ΈΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΩΝ -ΕΝ.ΟΦΘ.Ε.Ε
  • ΈΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ - Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ
  • ΕΣΤΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΕΝΩΣΗEΛΛΗΝΩΝ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Οι έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου στο επίμαχο άρθρο 10 του νομοσχεδίου Γκάγκα έχουν προβληματίσει σοβαρά την κυβέρνηση, που μαζί με το υπουργείο Υγείας μελετά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, πριν κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο, ώστε να μην βρει αντιμέτωπα ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που ζητούν την απόσυρσή του.