NEA

Τελικά, #EinaiStoDikoSouXeri να προλάβεις τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη

Τελικά, #EinaiStoDikoSouXeri να προλάβεις τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη

Με δεδομένο ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) τύπου 2, έχουν 2 έως 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς σακχαρώδη διαβήτη, μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης, με τίτλο #EinaiStoDikoSouΧeri φιλοδοξεί, με κύριο όχημά της τα Social Media, να ενημερώσει κοινό και ασθενείς για την πρόληψη των επικίνδυνων επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη, όπως εκείνων στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και τη νόσο της παχυσαρκίας.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τα άτομα με ΣΔ πιο ευαίσθητα απέναντι στην Covid-19

Στην παρουσίαση της νέας καμπάνιας –που έγινε από τη Νοvo Nordisk Hellas και την ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη»–ο Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος, Αντιπρόεδρος Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων του Ε.Ο.Δ.Υ., κ. Σπύρος Σαπουνάς, έδωσε μία ακόμα διάσταση της επικινδυνότητας του ΣΔ, επισημαίνοντας ότι: «Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν από τη νόσο της Covid-19 και χρειάζεται να παραμείνουν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα νοσηλευόμενοι. Η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι καταστάσεις που δεν αφήνουν ανεπηρέαστο κανένα σύστημα του οργανισμού», εξήγησε και πρόσθεσε παραθέτοντας σχετικά στοιχεία και συμπεράσματα μελετών, που δείχνουν ότι «Οι μηχανισμοί που κάνουν πιο ευάλωτα τα άτομα με ΣΔ, συνδέονται με το αυξημένο οξειδωτικό στρες που παρατηρείται στα διαβητικά πνευμονικά κύτταρα και την επίσης αυξημένη φλεγμονή που συνθέτουν ένα αθροιστικό φαινόμενο που προκαλεί βλάβη σε όλους τους ιστούς σε κυτταρικό επίπεδο.  

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 από μόνος του δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ή μεγαλύτερης νοσηλείας στους ασθενείς με Covid-19. Η κακή ρύθμιση του ΣΔ και οι συννοσηρότητες προκαλούν κακή έκβαση της νόσου Covid-19. Ένας καλά ρυθμισμένος ασθενής ή ο ασθενής που έχει προλάβει τις συννοσηρότητες, ουσιαστικά, δεν διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσησης από Covid-19 από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Αυτό αναδεικνύει τη σοβαρότητα της καλής ρύθμισης». Πρόσθεσε, τέλος, ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και οι νοσήσεις είναι πολλές ακόμη», συστήνοντας στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, «να προστατεύονται από την μόλυνση από τον ιό, να εμβολιάζονται με όλες τις αναμνηστικές δόσεις, να ελέγχονται για έγκαιρη ανίχνευση της λοίμωξης και να φροντίζουν για την καλή ρύθμιση του σακχάρου τους».

Στο ίδιο θέμα εστιάζοντας ο Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής, υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου και εξωτερικών ιατρείων σακχαρώδη διαβήτη του Metropolitan General, κ. Αντώνιος Λέπουρας, σημείωσε: «Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη εμφανίζουν σοβαρές συννοσηρότητες για τις οποίες απαιτούνται γνώσεις και συνεργασία μεταξύ πολλών ειδικοτήτων για να υπάρξει σφαιρική και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Ας μην ξεχνάμε ότι η πανδημία, για λόγους μη γνωστούς, αυξάνει την επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη και ενώ φαίνεται να υποχωρεί, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη εξακολουθούν να χρειάζονται να διατηρούν ευγλυκαιμία, να αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακούς κινδύνους, κακοήθειες, νεφρικά, αγγειακά, οφθαλμολογικά και νευρολογικά προβλήματα».

 

Μόλις το 50% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αναγνωρίζει ότι έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου

Στην παρουσίαση της καμπάνιας, που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου 2022 στο Σεράφειο Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Hellas και Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε. τόνισε: «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να μπει στη ζωή του καθένα μας – το έχει ήδη κάνει στις ζωές περίπου 1 εκατ. συμπολιτών μας. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι να το αποτρέψουμε αυτό αλλά και να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά, εφόσον μας συμβεί. Η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή και η διαχείριση του σωματικού βάρους ώστε να αποφύγουμε τη νόσο της παχυσαρκίας είναι τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να αποτρέψουμε την εμφάνιση του διαβήτη. Αλλά ακόμη και αν μας συναντήσει ο διαβήτης, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία καθώς και αποκτώντας γνώση και εκπαίδευση για το πώς επηρεάζει το καρδιαγγειακό μας σύστημα και το πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις επιπλοκές που προκαλεί, θα καταφέρουμε να τον διαχειριστούμε αποτελεσματικά. Τελικά, σε πολύ μεγάλο βαθμό, «Είναι στο Δικό μας Χέρι!».

Την εκστρατεία «#EinaiStoDikoSouXeri» παρουσίασε η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas, κα Μαίρη Καραγεώργου, σημειώνοντας ότι: «Θέλουμε οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και οι οικείοι τους να καταλάβουν ότι αν αφήσουν το Σακχαρώδη Διαβήτη ανεξέλεγκτο θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον και ότι η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναμεί με καλύτερη ποιότητα ζωής».

Κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας είναι η γνωστή ηθοποιός Αθηνά Ζώτου, η οποία θα αναλάβει να «περάσει» τα βασικά μηνύματα της εκστρατείας στο ευρύ κοινό.

Στην εκδήλωση παρουσίασης της εκστρατείας, παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Παναγιώτης Τσίγγανος – Διευθυντής του Γραφείου της Υφυπουργού Υγείας κα Ζωής Ράπτη.

Επίσης, η κα Αναστασία Μαυρογιαννάκη - Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ο κ. Γεράσιμος Σιάσος – Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών & Πρόεδρος Ομάδας εργασίας Καρδιά και Διαβήτης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και ο κ. Ευθύμιος Καπάνταης – Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ε.Δ.Ε.), της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.) και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.).