NEA

Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Η «τραυματική» εμπειρία του υπ. Υγείας ως ασθενής σε ΜΕΘ και οι στόχοι του για βελτίωση της κατάστασης το επόμενο διάστημα.

 

Στην δική του δύσκολη εμπειρία ως ασθενής νοσηλευόμενος σε ΜΕΘ μετά από μία επέμβαση για κιρσούς το 2016, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε εκδήλωση που πραγματοποίησης το Γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον ΟΔΙΠΥ.

Μία σχετικά απλή επέμβαση, μετατράπηκε σε εφιάλτης για τον ίδιο και την οικογένειά του, από μόλυνση που εξελίχθηκε σε σηπτικό σοκ και τον οδήγησε στην εντατική. Η δυσάρεστη αυτή εμπειρία, όπως ανέφερε ο ίδιος παραμένει για τον ίδιο τραυματική «όσος καιρός να περάσει, είναι από τα γεγονότα που όταν το συζητώ ή το μοιράζομαι, μου προσκαλεί πάντα κόμπο στον λαιμό» μιας και από τη μία στιγμή στην άλλη κινδύνευσε η ζωή του.

Ως υπουργός Υγείας είπε, «δεν αισθάνομαι υπερήφανος για την κατάσταση που επικρατεί, όπως δεν θα έπρεπε να είναι περήφανος και κανένας υπουργός Υγείας τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε, αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία της χώρας, που έχουν ως αποτέλεσμα και υψηλή θνητότητα.

Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι οι άνθρωποι του υπουργείου σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, τον ΕΟΔΥ και τον ΟΔΙΠΥ, εργάζονται ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση μέσα από κανόνες και πρωτόκολλα αλλά και συστηματική παρακολούθηση καταγραφή των περιστατικών και των στοιχείων, των λοιμώξεων και τη δημοσιοποίησή τους ανά τρίμηνο, να τίθενται οι στόχοι για βελτίωση αλλά να γνωρίζουν και οι ασθενείς «τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νοσηλείας τους».

«Το ποσοστό 9% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» που φέρνει την Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη, «δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι» είπε ο κ. Πλεύρης, «και αυτό θέλησα να αλλάξω όταν ανέλαβα το υπουργείο Υγείας τον Σεπτέμβριο του 2021». Ωστόσο, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες και τις αντιστάσεις που αντιμετώπισε, στις αντιδράσεις από διοικήσεις νοσοκομείων να συνεργαστούν στην παροχή πληροφοριών και ιατρικών φακέλων για τη διερεύνηση των περιστατικών κλπ.

Ο κ. Πλεύρης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι αλλαγές που γίνονται θα φέρουν αποτέλεσμα. Ήδη, η υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών και ο έλεγχος των φαρμακείων έχει δείξει μείωση στην κατανάλωση τους. Αυτό και μόνο αποτελεί ένα θετικό μήνυμα ότι είμαστε προς την σωστή κατεύθυνση. «Τώρα θέλουμε να δούμε και στα ποσοστά των λοιμώξεων στα νοσοκομεία να πέφτουν. Το 12%, 15% που καταγράφουν κάποια νοσοκομεία να μειωθεί στην πορεία. Να ακολουθούνται οι κανόνες και να υπάρχει διαφάνεια».