NEA

ΠΙΣ & ΕΝ.Ι-ΕΟΠΥΥ: «Κανένα φάρμακο ή εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή»

ΠΙΣ & ΕΝ.Ι-ΕΟΠΥΥ: «Κανένα φάρμακο ή εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή»

της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Η θεσμοθέτηση της ιατρικής συνταγογράφησης για όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα δεν είναι συνδικαλιστικό και επαγγελματικό αίτημα των γιατρών όπως υποβολιμαία επιχειρείται να παρουσιαστεί, αλλά αποτελεί θεμελιώδη κανόνα για τη δημόσια υγεία και την ασφαλή περίθαλψη των πολιτών.

Πάγιο αίτημα του ιατρικού κόσμου είναι κανένα φάρμακο ή εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή, τονίζει στο DailyPharmaNews, ο Γ.Γ. του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου. Για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «οι εμβολιασμοί ενέχουν κινδύνους από σοβαρές επιπλοκές και αντενδείξεις, σε ορισμένες περιπτώσεις. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να εκτελούνται και να συνταγογραφούνται από γιατρό, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να εκτιμήσει και να αντιμετωπίσει πιθανές παρενέργειες. Η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική ευθύνη και συνταγή, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και σε όλες τις πολιτισμένες χώρες διώκεται ως τέτοιο».

Και γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρξε αντίδραση, τη στιγμή που αρκετοί πολίτες ήδη εμβολιαζόντουσαν στα φαρμακεία; «Πάντα οι ιατρικοί σύλλογοι αντιδρούσαν στην παράνομη κατά την άποψη μας τακτική να χορηγούνται φάρμακα με σοβαρές παρενέργειες, χωρίς τη συνταγή του γιατρού. Μέχρι σήμερα για την όποια συνταγή την ευθύνη έφερε ο γιατρός. Τώρα σε περίπτωση που κάτι συμβεί στον εμβολιαζόμενο, δεν φέρει κανείς ευθύνη, γιατί ο φαρμακοποιός δεν έχει ιατρική ευθύνη. Ως εκ τούτου την ευθύνη την αναλαμβάνει ο ίδιος ο γονέας αν πρόκειται για παιδί και ο πολίτης εν γένει». 

 

«Καταργείται ο εν τοις πράγμασι καπετάνιος των προληπτικών προγραμμάτων»

Η κατάργηση της συνταγογράφησης των εμβολίων θα ευνοήσει το εμπόριο κι όχι τη δημόσια Υγεία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κατά την τοποθέτηση του στην 43η Ετήσια Ημερίδα της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση από την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) που σε ανακοίνωση της φέρνει στο τραπέζι και άλλη μία διάσταση του ζητήματος που αφορά στον προσωπικό γιατρό: «Μετά την εξαιρετικά προβληματική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού και τον εξαναγκασμό για εγγραφή του πολίτη σε προσωπικό ιατρό που δεν τον γνωρίζει προσωπικά, αλλά και που βρίσκεται σε απόσταση από τον τόπο κατοικίας, αναγγέλλεται αιφνιδίως η κατάργηση συνταγογράφησης των εμβολίων γρίπης. Καταργείται εν τοις πράγμασι ο «καπετάνιος» των προληπτικών προγραμμάτων και της διαχείρισης των περιστατικών της κοινότητας, ενισχύοντας τη χαοτική συμπεριφορά στη δημόσια υγεία».

Το γάντι έχει σηκώσει από την πρώτη στιγμή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που κάνει λόγο για υποκριτική στάση των γιατρών, ενώ παράλληλα προβάλλει το επιχείρημα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της γρίπης και ως εκ τούτου υποστηρίζει ότι όλοι πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

 

Σε ρυθμούς χελώνας οι εμβολιασμοί για τη γρίπη

Την ίδια ώρα οι εμβολιασμοί για τη γρίπη κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, παρά το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα φέτος έχει κρούσει καμπανάκια αρκούντως νωρίς, καθότι η γρίπη επανέρχεται δριμύτερη, λόγω της μακράς απουσίας της εξαιτίας της μάσκας για τον κορονοϊό. Κι ο λόγος είναι η κόπωση του κόσμου, από τους επαναλαμανόμενους εμβολιασμούς, λόγω και της Covid19.

Οι 4,2 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά τις γρίπης, που έχει εξασφαλίσει φέτος η χώρα μας, λίγο δύσκολα θα εξαντληθούν σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τις 17 Νοεμβρίου είχαν γίνει 1.890.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί, τη στιγμή που κατά μέσον όρο το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου γίνονται 3.000.000 – 3.500.000 εμβολιασμοί».