ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απ. Βαλτάς: Η πρόληψη αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας και όχι αποκλειστικό επαγγελματικό δικαίωμα κάποιου κλάδου

Απ. Βαλτάς: Η πρόληψη αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας και όχι αποκλειστικό επαγγελματικό δικαίωμα κάποιου κλάδου

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Η πρώτη αντίδραση του Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολου Βαλτά στα όσα αναφέρθηκαν από εκπροσώπους του Ιατρικού κόσμου σε σημερινό δημοσίευμα του DailyPharmaNews (δες εδώ) με αφορμή, την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να καταργήσει την υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων, έτσι ώστε να ενισχύσει τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης, που μέχρι στιγμής προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, ήταν να τονίσει ότι «οι φαρμακοποιοί κινούνται βάσει του νόμου».

Όπως αναφέρει «υπάρχει νόμος που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς που είναι πιστοποιημένοι γι’ αυτό να διενεργούν αντιγριπικό εμβολιασμό. Ο νόμος μιλάει για εμβολιασμούς ενηλίκων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να διενεργηθεί αντιγριπικός εμβολιασμός σε άτομο κάτω των 18 ετών και ειδικά χωρίς ιατρική συνταγή».  Μάλιστα ο κ. Βαλτάς τόνισε ότι «όλα αυτά που αναφέρονται για τα παιδιά είναι φαντασιώσεις ορισμένων που είτε δεν γνωρίζουν το νόμο είτε τα λένε αυτά συνειδητά για να δημιουργήσουν εντυπώσεις αποπροσανατολισμού και παραπληροφόρησης. Εξ’ ορισμού οι φαρμακοποιοί δεν εμπλεκόμαστε στον εμβολιασμό των παιδιών».

Τονίζει δε ότι «η πρόληψη δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Η πρόληψη είναι ευθύνη του κράτους και της πολιτείας. Το κράτος αποφασίζει, βάσει νομοθεσίας, σε ποιους θα δώσει και ποιες αρμοδιότητες για το θέμα αυτό. Η πρόληψη δεν είναι αποκλειστικό επαγγελματικό δικαίωμα κάποιου κλάδου».