ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η θέση της ΟΣΦΕ για τα ανακοινωθέντα μέτρα σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων

Η θέση της ΟΣΦΕ για τα ανακοινωθέντα μέτρα σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στη σύνταξη της λίστας των φαρμάκων για απαγόρευση εξαγωγών απαιτείται  το να λαμβάνεται η γνώμη του συνόλου των ενδιαφερομένων σημειώνει η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα προσφάτως ανακοινώθεντα από το Υπουργείο Υγείας μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων.

Η ΟΣΦΕ εκτιμώντας πως τα μέτρα κινούνται προς μία θετική κατεύθυνση σημειώνει τις παρατηρήσεις της τονίζοντας πως πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία και όχι τον τερματισμό των μέτρων για την άμβλυνση του προβλήματος των ελλείψεων.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΣΦΕ αναφέρει τα εξής:

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για τον περιορισμό του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται:

α) η έκδοση επικαιροποιημένης λίστας απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών που είναι διευρυμένη και αορίστου χρονικής διάρκειας.

Το μέτρο είναι θετικό καθώς συμπεριελήφθησαν πολλά φάρμακα για τα οποία υπήρχε εξαιρετική δυσκολία κάλυψης της εσωτερικής αγοράς. Ωστόσο στη λίστα αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθούν διορθωτικές σημειακές αλλαγές ώστε να αναθεωρηθούν φάρμακα για τα οποία φαίνεται να είναι ήδη ομαλοποιημένη η επάρκεια τους στην ελληνική επικράτεια* και να προστεθούν άλλα φάρμακα τα οποία ενώ δεν εμφανίζουν ομαλοποιημένη επάρκεια, αυτή τη στιγμή δεν εμφανίζονται στη λίστα απαγόρευσης.

Είναι γενική θέση της Ομοσπονδίας πως στη σύνταξη της λίστας αλλά και στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν τη φαρμακευτική αλυσίδα, απαιτείται η συμμετοχή του συνόλου των ενδιαφερόμενων μερών ώστε το Υ.Υ. και ο ΕΟΦ να έχουν το σύνολο των διαθέσιμων πληροφοριών και τεκμηρίων προ της λήψης αποφάσεων.

* Η παρουσία τέτοιων κωδικών δίνει νομικά επιχειρήματα σε όσους θα θελήσουν να προσφύγουν δικαστικά εναντίον της εν λόγω απόφασης.

β) η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων

Το μέτρο είναι θετικό (άλλωστε αποτελούσε την 6 η πρόταση από το σύνολο των 17 προτάσεων* που κατέθεσε η Ο.Σ.Φ.Ε. για την άμβλυνση του προβλήματος των ελλείψεων στη μοναδική σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας στις 26.07.2022).

Εκτιμούμε πως το εν λόγω μέτρο θα πρέπει να ενισχυθεί περιγράφοντας τον τρόπο καταγραφής των πωλήσεων, τον τρόπο ελέγχου από τις εποπτικές αρχές καθώς και τις ποινές που θα επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον νόμο, ειδάλλως θα λειτουργεί ως φόβητρο κενού περιεχομένου. Θα πρέπει να ενισχυθεί με μέτρα περιορισμού της ζήτησης όπως η αυτόματη ενημέρωση των γιατρών, κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης, για προβλήματα στην επάρκεια.

Κυρίως όμως θα πρέπει να ενισχυθεί με την ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης των ελλειπτικών φαρμάκων σε όλο το μήκος της διαδρομής τους, δηλαδή από τη φαρμακοβιομηχανία, στην φαρμακαποθήκη και στο φαρμακείο αλλά και αντίστροφα (πρόταση 10*) και σε συνδυασμό πάντα με την παρακολούθηση του εθνικού αποθέματος (πρόταση 9*) και του παράλληλου εμπορίου (πρόταση 11*) υπό τη σκέπη πάντα ενός ενιαίου ψηφιακού παρατηρητηρίου.

γ) Η αύξηση των εισαγωγών από τον ΙΦΕΤ, για την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως πρόκειται για μέτρο που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Ευελπιστούμε τα μέτρα αυτά να αποτελούν την αφετηρία και όχι τον τερματισμό των μέτρων για την άμβλυνση του προβλήματος των ελλείψεων.

Αναμένουμε την αξιοποίηση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας του μεγαλύτερου μέρους εάν όχι του συνόλου των 17 προτάσεων που κατέθεσε η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και τα οποία συγκροτούν πλέγμα μέτρων με μόνιμο χαρακτήρα. Αναμένουμε τα επόμενα μέτρα να έρθουν σύντομα και να αφορούν την συγκεκριμενοποίηση και αυστηροποίηση της ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων με άδεια χονδρικής πώλησης φαρμάκων (πρόταση 7 & 8 του κειμένου προτάσεων της Ο.Σ.Φ.Ε.*).

*Οι προτάσεις είναι δημόσια αναρτημένες στην ιστοσελίδα www.drug-shortages.gr