NEA

Σημαντική αύξηση του αντιγριπικού εμβολιασμού

Σημαντική αύξηση του αντιγριπικού εμβολιασμού

Με ρυθμούς χελώνας ο εμβολιασμός για την COVID19 στους άνω των 60

Της Τάνιας Η.Μαντουβάλου

 

Παρά το γεγονός ότι χειμώνιασε και ο κόσμος έχει λίγο τρομάξει ακούγοντας συνεχώς και διαβάζοντας για την περίφημη τριδημία, αλλά και ενώ τα παιδιατρικά νοσοκομεία έχουν αρχίσει να επιβαρύνονται σημαντικά, ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό εξακολουθεί να μην κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ιδιαιτέρως δε σε ηλικίες άνω των 60 που είναι και το ζητούμενο.

Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 1.056.427 εμβολιασμοί 2ης και 3ης αναμνηστικής δόσης, ενώ σε πολίτες άνω των 60 ετών, μόνο 884.515 εμβολιασμοί, δηλαδή το 28,82% της ηλικιακής αυτής ομάδας. Στον αντίποδα και παρά την κόπωση του κόσμου με τους συνεχείς εμβολιασμούς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το αντιγριπικό εμβόλιο, φαίνεται πως έχει «μεγαλύτερο ρεύμα». Με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας και την έξαρση των ιώσεων όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, τις τελευταίες 15 μέρες σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 30% των πολιτών που έσπευσαν να το κάνουν. Στα μέσα Νοεμβρίου οι εμβολιασμένοι ήταν 1,7 εκατ., ενώ τώρα ξεπερνούν τα 2,2 εκατ., σε συνολικά 2,5 εκατ. εκδοθείσες συνταγές. Και από αυτά τα 2,2 εκατ. πολίτες, το 1,5 αφορά ηλικιακές ομάδες άνω των 60, για τις οποίες υπάρχει ισχυρή σύσταση να γίνεται το εμβόλιο. Ωστόσο σε άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, όλων των ηλικιών φαίνεται πως ακόμη παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού και δεν ξεπερνούν τις 240.000.

Πάντως μετά από δύο και πλέον σαιζόν απουσίας της γρίπης, φέτος επανακάμπτει δριμύτερη και σύμφωνα με το ECDC, στην Ευρώπη, η επιδημία εποχικής γρίπης ξεκίνησε δύο με τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα, σε σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Τα σχολεία ήδη αποτελούν χώρους σημαντικής διασποράς, ωστόσο στην Αριστοτέλους δεν υπάρχει καμία σκέψη επαναφοράς της μάσκας στις σχολικές αίθουσες και σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα στο τραπέζι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

 

Σ. Τσιόδρας: Η αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού για άτομα υψηλού κινδύνου

Εν τω μεταξύ με γραπτή δήλωσή του στο ενημερωτικό έντυπο "Hub" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας υπενθυμίζει την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού ειδικά για τα ευπαθή άτομα: «Επιθυμώ να επανέλθω στην ισχυρή σύσταση του εμβολιασμού έναντι της εποχικής γρίπης, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής γρίπης, τις έγκυες γυναίκες, τα άτομα που διαβιούν με άτομα αυξημένου κινδύνου και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Το εμβόλιο επί ενδείξεων μπορεί να συγχορηγηθεί με άλλα αδρανοποιημένα εμβόλια, όπως τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 ή του πνευμονιοκόκκου. Η γρίπη είναι μια ασθένεια με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος και ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της νόσου. Καθώς οι ιοί της γρίπης αλλάζουν, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης απαιτείται κάθε χρόνο για να συμβαδίζει με τους ιούς που κυκλοφορούν. Στο βόρειο ημισφαίριο, η εποχική κυκλοφορία της γρίπης παρατηρείται από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο, επομένως τώρα είναι η βέλτιστη περίοδος για τη λήψη αντιγριπικού εμβολίου».